Slow food Prawo do smaku

Carlo Petrini
Slow food Prawo do smaku
Lista autorów
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie

Opis

Jedzenie może i powinno być przyjemnością. Jesteśmy tym, co spożywamy Slow Food, kulinarne skrzydło ruchu antyglobalistów, organizacja założona przez Carla Petriniego jako opór przeciwko rosnącej popularności fast foodów, ruch promujący zasady "nowej gastronomii", który dzięki imponującej sile oddziaływania, wspaniałym osiągnięciom i nader pozytywnym skutkom zyskał miano współczesnej filozofii. Główne jej przesłanie to obrona prawa do smaku. W ostatnich czasach Slow Food pozyskuje w świecie zaskakującą liczbę wpływowych zwolenników: prezydentów, premierów, noblistów, twórców, naukowców i dziennikarzy. Nazwa organizacji stała się synonimem dobrego smaku, a uzyskanie znaku Slow Food jest dziś marzeniem producentów żywności. Dzięki żywym opisom osobistych doświadczeń (od historii z papryką z Costigliole d`Asti, aż po spotkania z wiejskimi kulturami Meksyku, Skandynawii, Afryki...), przeplatanych refleksjami i konkretnymi propozycjami, autor uczy nas bezpośredniego, radosnego i praktycznego podejścia do fundamentalnej kwestii odżywiania. Niniejsza książka stawia sobie za cel rozwijanie pomysłów, podnoszenie świadomości i rozbudzanie zamiłowań. (...) Człowiek nieprzygotowany na przeżycie swoich "paru dni" nie myśli zbytnio o przyszłości, o tym, co przyjdzie po nim, i marnuje, pali, niszczy, nie zastanawiając się nad wspólnym dobrem. Ja natomiast jestem przekonany, że lepiej jest przeżyć szczęśliwie nawet tych parę dni, które nam dano i na naszą małą skalę wnieść wkład w budowanie bardziej szczęśliwej przyszłości. Carlo Petrini urodził się w Bra, w regionie Cuneo, w roku 1949. Jest założycielem i stałym przewodniczącym międzynarodowego ruchu Slow Food, a także twórcą i niezmordowanym animatorem wielkich pokazów, takich jak: Cheese, il Salone del Gusto i Terra Madre, a także wszystkich innych inicjatyw organizacji Slow Food. Jako autor trzech cotygodniowych felietonów współpracuje z dziennikiem "La Stampa" i jego świątecznym dodatkiem "Specchio". W roku 2000 przyznano mu nagrodę Communicator of the Year Trophy (Trofeum dla Pomysłodawcy Roku), ustanowioną przez IWSC (International Wine and Spirit Competition - Międzynarodowy Konkurs Win i Wyrobów Alkoholowych). W roku 1990 wydawnictwo Slow Food opublikowało jego Atlante delle Vigne di Langa (Atlas Winnic Langwedocji), a w roku 2001 wydawnictwo Laterza opublikowało jego książkę Le ragioni del gusto (Prawa dobrego smaku). W 2004 roku czasopismo "Time Magazine" zaliczyło go do bohaterów naszych czasów w kategorii Innowator, przyznając mu tytuł Człowieka Europy 2004.
Data wydania: 2007
ISBN: 978-83-7163-524-3, 9788371635243
Wydawnictwo: TWÓJ STYL Wydawnictwo Książkowe
Stron: 365

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Książka Slow food Prawo do smaku nie ma jeszcze recenzji. Znasz ją? Może napiszesz kilka słów dla innych Kanapowiczów?
️ Napisz pierwszą recenzje

Moja opinia o książce

Cytaty z książki

O nie! Książka Slow food Prawo do smaku. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
Dodaj cytat
© 2007 - 2025 nakanapie.pl