Proso, teff, sorgo - to tylko niektóre z nich. Z tej książki dowiesz się również, jak wykorzystywać w kuchni pełnoziarnisty orkisz, pszenicę płaskurkę czy ubogi w cholesterol owies. Znajdziesz w niej także 75 prostych przepisów na całe mnóstwo pysznych i zdrowych potraw z super zbóż - od puszystych pożywnych babeczek aż po rozgrzewające i sycące zupy. Spróbuj chrupiących jabłek a la farro, migdałowej sałatki energetycznej, zupy pomidorowej z sorgo, kanapek z soczewicą i teff, gulaszu z brukselką i kaszą jaglaną czy pysznych pełnoziarnistych brownies.__Kim Lutz - kucharka, autorka książek, mama i weganka.Kiedy u jej syna zdiagnozowano wiele silnych alergii, musiała spojrzeć na jedzenie w zupełnie nowy sposób. Liczyło się już nie tylko zaspokojenie apetytu i delektowanie się smakiem, lecz przede wszystkim przygotowywanie potraw, które będą odżywcze i bezpieczne dla zdrowia i życia jej dziecka. Od tego czasu Lutz przygotowała setki autorskich przepisów na zdrowe i bezglutenowe dania dla alergików i wszystkich tych, którzy pragną wprowadzić zdrową i odżywczą dietę.Jej przepisy przedrukowywane były w najważniejszych magazynach kulinarnych oraz zamieszczane na stronach internetowych w Stanach Zjednoczonych, takich jak "Chicago Sun-Times", "VegNews" czy "Chicago Parent". Prowadzi również bloga, który znalazł się w ścisłej czołówce plebiscytu najpopularniejszych blogów kulinarnych USA.