"Tajemnice kulinarne od A do Z" to ułożony alfabetycznie, w formie pytań i odpowiedzi, zbiór 100 haseł kulinarnych, opatrzonych ponad pięciuset niebanalnymi przepisami na potrawy z całego świata, pozwalającymi teorię sprawdzić w praktyce. Postanowiliśmy odejść od wielokrotnie powtarzanej w książkach kucharskich konwencji prezentowania licznych zdjęć potraw, które przytłaczają treść; to już było tysiące razy i dla czytelników nie stanowi atrakcji, mało tego – często irytuje, ponieważ podobne zdjęcia powtarzają się w wielu książkach, dopasowywane na siłę do danej tematyki. My, stawiając na oryginalność, przedstawimy oprawę plastyczną jedyną w swoim rodzaju, przygotowaną specjalnie do książki. Każde z haseł będzie poprzedzone niebanalnym, lekkim w wyrazie, a zarazem mającym walory poznawcze i kształcące rysunkiem Wojciecha Pawlińskiego. Zaś po raz pierwszy zastosowana formuła podawania informacji na zasadzie pytań i odpowiedzi stanowi o wyjątkowym walorze książki.