„Miłość jest jedyną rzeczą, której nie można ukraść. Nie można jej również stworzyć. Istnieje albo nie. A jeśli istnieje, nie można jej zabrać siłą.”
Mikołaj Wilk ma za sobą koszmarne dzieciństwo, przez złych ludzi stracił to co miał najcenniejsze. Przez zupełny przypadek trafia pod skrzydła groźnego gangstera, ten z biegiem czasu zaczyna traktować go jak syna, widzi w nim swego następcę. Mikołaj stał się bardzo niebezpiecznym, mrocznym, inteligentnym człowiekiem, jego ciało pokryte jest licznymi tatuażami. Razem ze swoim przybranym ojcem Tymonem planują poszerzyć zakres działania. Mają zamiar w Chicago zniszczyć wszystkich, którzy staną im na drodze. Jednak przeciwnik jest silny, Tymon płaci za swoje ambicje najwyższą ceną. Jego miejsce zajmuje Mikołaj, poprzysięga zemstę. Ma zamiar uderzyć w najsłabszy punkt wroga. Nessa Griffin – córka jego wroga, odwiedza jeden z jego klubów, Mikołaj ma zamiar w pełni wykorzystać tę szansę. W jego głowie powstaje plan. Jednak nie wszystko idzie po jego myśli.
Nessa nie ma pojęcia, że przez zupełny przypadek trafiła w paszczę lawa. Zostaje porwana i uwięziona, a Mikołaj skutecznie realizuje swój iście szatański plan. Akcja powieści toczy się dynamicznie, fabuła dotyka pokomplikowanych relacji naszych bohaterów i niesie spore emocje. Narracja toczy się z perspektywy Nessy i Mikołaja, dokładnie widzimy co im w duszy gra. Polubiłam oboje, Nessa jest pełną życia i pasji dziewczyną. Kocha taniec, nie wyobraża sobie życie bez niego, inteligentna, wrażliwa, delikatna, niewinna, serdeczna, zupełne przeciwieństwo swojego porywacza. Od zawsze trzymana pod kloszem, jednak doskonale zdaje sobie sprawę w jakim świecie przyszło jej żyć. Mikołaj ma za sobą trudną przeszłość, która go naznaczyła, wydaje mu się, że nie ma uczuć, nie jest zdolny do miłości, dawno temu zabrano mu wszystko co kochał. To bardzo niebezpieczny, pozbawiony skupów, roztaczający wokół siebie mrok mężczyzna. Bywa złośliwy i jednocześnie delikatny, nosi w sobie ogromne poczucie winy.
On porywacz, agresor, przestępca, ona uwięziona, niespokojna i … silna. Ich relacja jest bardzo skomplikowana, początkowo czują do siebie tylko niechęć, odrazę, chęć zemsty. Jednak wbrew ich woli zaczyna się to zmieniać, rozum mówi jedno, serce zupełnie coś innego. Coraz silniej narasta w nich tłumione i niechciane pożądanie, wzajemna fascynacja. Są skrajnymi przeciwnościami, a jednak wydaje się jakby byli dla siebie stworzeni. Czy jednak w tym świecie, stojąc po zupełnie przeciwnych stronach można mieć choć cień nadziei na szczęśliwe rozwiązanie. On podejmuje decyzję, za którą przyjdzie mu zapłacić. A w tle groźny przestępczy świat, ludzie, którzy dla władzy i osiągnięcia własnych celów nie cofną się przed niczym. Tak ważna w tym świecie lojalność, ile jest warta?
Wciągający romans mafijny! Dobrze się przy nim bawiłam. Przestępczy świat, zemsta, pokomplikowane relacje, przeciwieństwa, które się przyciągają, nadzieja na dobre zakończenie. Czekam na ciąg dalszy, polecam.