Twórczość Joanny Jax poznałam już lata temu i już od pierwszej powieści zakochałam się w jej stylu pisarskim. Tej książki byłam bardzo ciekawa, ponieważ nie dzieje się w czasach około wojennych. Miałam troszkę obawy, czy ta historia przypadnie mi do gustu. Jednak już po kilkunastu stronach wiedziałam, że i tą historię pokocham!
Miłosz Rastawicki powraca do rodzinnego domu. Po drodze w lesie spotyka zrozpaczoną, zakrwawioną kobietę, a obok niej leży ciało mężczyzny. Tą kobietą okazuje się Aleksandra Łubieńska, a zamordowany mężczyzna to jej przyszły teść. Miłosz z Aleksandrą zobowiązują się zachować milczenie w związku z tym co się wydarzyło. Jednak wkrótce wychodzi na jaw, że był świadek tych wydarzeń, a Miłosz oskarżony o morderstwo musi uciekać! Jednocześnie Aleksandra również decyduje się wyjechać. Jedyną osobą, która ją wspiera jest jej służąca. Czy naszym bohaterom uda się ułożyć sobie życie?
“Uciekinierzy” to niezwykle wciągająca i fascynująca powieść historyczna, która przenosi nas w czasy końca XVIII wieku. Rzeczpospolita znajduje się na skraju. Między szlachtą jest coraz więcej różnic, a nad krajem wisi widmo kolejnego rozbioru. W tej historii pełno nie tylko polityki, ale również intryg, skomplikowanych relacji, miłości, sekretów. Ta historia skupia się również na dylematach dotyczących tamtych czasów, gdzie ludzi musieli wybierać między patriotyzmem, lojalnością, a sprawiedliwością.
Miłosz Rastawicki to jeden z głównych bohaterów powieści. Jest synem Józefa Rastawickiego, który zaskarbił sobie szacunek u króla tym, że odbił go z rąk porywaczy. Miłosz został wychowany w duchu patriotyzmu i lojalności. Jednak kiedy widzi morderstwo i zobowiązuje się do zachowania tajemnicy jego wartości zostają wystawione na próbę. Ponadto kiedy został oskarżony o zabójstwo musi uciekać nie tylko z miejsca zamieszkania, ale i kraju. Czy bohaterowi uda się odnaleźć szczęście?
Drugim głównym wątkiem powieści są losy rodu Łubieńskich i Barszczewskich. Oba rody od lat są przyjaciółmi, a teraz postanawiaja zacieśnić swoje więzy poprzez ślub Bogdana Barszczewskiego i Aleksandry Łubieńskiej. Jednak kiedy dochodzi do tragedii zabójstwa ojca Barszczewskiego planowany ślub zostaje przełożony. Kiedy rody dowiadują się, że Aleksandra uciekła jest to dla nich kolejny cios, a ich przyjaźń zostaje wystawiona na próbę. Losy tych rodzin okryte są tajemnicami i sekretami, ale to sprawia, że lekturę czytamy z ogromną przyjemnością!
Autorka w “Uciekinierach” po raz kolejny zaskakuje mnie znajomości historii i realiów obowiązujących w Polsce w danym okresie. Tym razem skupiamy się na wieku XVIII. Cała otoczka powieści została przedstawiona bardzo barwnie i realistycznie. Joanna Jax swoimi opisami sprawia, że nasza wyobraźnia pracuje na najwyższych obrotach, a my czujemy jakbyśmy znaleźli się w tym okresie! Najważniejsze motywy występujące w powieści takie jak patriotyzm, zdrada, zemsta, sprawiedliwość sprawiają, że powieść ma swoją głębię. Natomiast intrygi tu występujące sprawiają, że od książki nie można się oderwać!
Podsumowując, “Uciekinierzy” to książka, którą z czystym sumieniem mogę polecić wszystkim fanom powieści historycznych, które wciągają nas do swojego świata! W tej powieści dobrze odnajdą się czytelnicy ceniący ciekawą i wartką akcję, pełną nieoczekiwanych zwrotów, ze świetnie wykreowanymi bohaterami. Ta historia zapada głęboko w pamięci czytelnika i z niecierpliwością będę wyczekiwać kolejnych części!
IG: libresunn