Justyna Chrobak - Mieszka w Bielsku-Białej. Nigdy nie przypuszczała, że zostanie pisarką. Po studiach polonistycznych zajęła się gastronomią. Niepoprawna optymistka uzależniona od uczuć. Książka Zapach miłości została zainspirowana dłuższym okresem samotności w życiu autorki. Jak sama powtarza, w jej głowie nieustannie rodzą się pomysły na nowe historie. Główną bohaterką jest dwudziestoośmioletnia Magda, która ma stałą pracę i jest na wysokim stanowisku. Każdy dzień w jej życiu wygląda tak samo dlatego czasami ma ochotę uciec od rzeczywistości. Jak się okazuje Magdalena czuje się po prostu.. samotna! A pustkę w jej sercu niewątpliwie mógłby zapełnić czuły kochający i wspierający mężczyzna, z którym mogła by być na prawdę szczęśliwa. Pewnego dnia Magda wpada na przystojnego Roberta. I właśnie wtedy jej życie wywraca się do góry nogami. Na każdym kolejnym kroku spotyka go - faceta swoich marzeń czyli Roberta. Zaczynają się spotkania, a po jakimś czasie razem spędzają już każdy dzień i wieczór. Jednak po kilku tygodniach Robert stwierdza, że ich romans był błędem i nie powinni się już spotkać. Czy Magdalena będzie walczyła o ukochanego? Kim okaże się tak na prawdę ten mężczyzna? Jak potoczą się dalsze losy bohaterki? "Czy przystojny nieznajomy może okazać się księciem z bajki?" Narratorką jest Magda - kobieta nie wyróżniająca się z tłumu, zaradna, mądra, szukająca szczęścia i prawdziwej miłości. Dzięki pierwszoosobowej narracji możemy bliżej zapoznać się ze wszystkimi uczuciami oraz myślami jakie jej towarzyszą, a także śmiać się, płakać i cieszyć w każdej sytuacji. Lubię w książkach pozytywne i sympatyczne postacie, gdyż łatwo jest nam się z nimi utożsamić i zżyć co powoduje, że pod koniec książki ciężko jest nam się z nimi rozstać. Uważam, że Justyna Chrobak świetnie wykreowała bohaterów i właśnie to jest główną zaletą jej powieści. Zapach miłości jest lekkim i przyjemnym czytałem dzięki spójnej fabule, która została skonstruowana w ciekawy sposób. Akcja toczy się jednotorowo i spokojnie, a samo zakończenie jest bardzo przewidywalne. Powieść Justyny Chrobak przedstawia współczesną historię miłosną dlatego myślę, że ta lektura będzie idealna na poprawę humoru i odrobinę relaksu. W książce głównie podobało mi się to, że autorka nie zastosowała przesłodzonej historii i szczęśliwych happy endów. Mogło wydawać by się, że książka została napisana przez życie - momentami okrutne, a czasami wręcz przeciwnie. Kolejnym autem Zapachu miłości jest język i styl jakim Justyna Chrobak się posługuje - lekki, prosty, przyjemny, spójny i łatwy w odbiorze. Pierwsze na co zwróciłam uwagę sięgając po ksiązkę była ciepła, kolorowa i pełna marzeń okładka. Zachwyciłam się nią już na wstępie, a był to dopiero początek. Kiedy zaczęłam czytać uśmiech cały czas malował się na mojej twarzy. Z zaciekawieniem śledziłam na kartkach papieru losy Magdy i Roberta, mimo że książka jest przewidywalna czytało mi się ją bardzo przyjemnie. Na naszym rynku jest bardzo dużo książek o podobnej tematyce, a Zapach miłości nie wyróżnia się niczym szczególnym bym mogła nazwać tę lekturę ambitną bądź oryginalną. Ot, taka historia dla rozluźnienia na wieczór czy dwa.