Aleksandra Chomicz

Autorka
Zostań fanem autorki:

Książki

100 potraw z jabłek : 108 przepisów
100 potraw z jabłek : 108 przepisów
Aleksandra Chomicz

Jabłko - owoc znany prawie od zawsze. Mitologia głosi, że właśnie ono było przyczyną wojny trojańskiej, złote zaś trzymane w dłoni przez wieki symbolizowało władzę absolutną. Nic więc dziwnego, że jes...

Bukiet warzyw
Bukiet warzyw
Alina Stradecka, Aleksandra Chomicz

Przewodnik kulinarny po potrawach z warzyw, popularnych w naszej kuchni. Co można zrobić z buraków, brukselki, cebuli, dyni, fasoli, grochu, kalafiora, kapusty, marchwi, ogórków, papryki czy zielonych...

Ciasta błyskawiczne
Ciasta błyskawiczne
Alina Stradecka, Aleksandra Chomicz

Domowe słodkości dla zapracowanych. Nawet jeśli masz na koncie kilka zakalców, przekonasz się, że można piec z gwarancją sukcesu i niemal błyskawicznie – korzystając np. z gotowych biszkoptowych spodó...

Ciasta wytrawne
Ciasta wytrawne
Alina Stradecka, Aleksandra Chomicz

Croissanty, przepyszne vol-au-vent, czyli delikatne babeczki w kształcie gniazdka, wypełnione grzybowym nadzieniem, włoska pizza na wiele sposobów, słynny przysmak Francuzów quiche – kruche ciasto pok...

Dary pól i lasów na naszych stołach
Dary pól i lasów na naszych stołach
Aleksandra Chomicz

Obecna moda na zdrowe i lekkostrawne potrawy zmusza jej zwolenników do maksymalnego wykorzystania bogactw natury. Wiele dziko rosnących roślin jest niewyczerpanym źródłem witamin, kwasów organicznych,...

Kapusta. Polska specjalność
Kapusta. Polska specjalność
Alina Stradecka, Aleksandra Chomicz

Przedstawiamy bogaty zbiór przepisów na różnorodne potrawy przyrządzone z kapusty, która przez wieki obecności na naszych stołach zasłużyła na miano "królowej warzyw". Rośnie w całej strefie klimatu...

Kasze. Polska specjalność
Kasze. Polska specjalność
Alina Stradecka, Aleksandra Chomicz

Kasze uważane były za prymitywną strawę ludzi ubogich. Prawie nieznane w krajach zachodniej Europy, u nas zajęły pozycję tylko dodatku do dań mięsnych. Prawdziwe zalety kasz odkryto dopiero w drugie...

Tradycyjny stół świąteczny
Tradycyjny stół świąteczny
Aleksandra Chomicz

Karp smażony w chrupiącej panierce, pierogi z grzybami, barszcz i strucla z makiem to z niewielkimi zmianami tradycyjne dania wigilijnej kolacji. W ten jeden wieczór nikt nie stara się olśnić gości no...

Zupy - polska specjalność
Zupy - polska specjalność
Alina Stradecka, Aleksandra Chomicz

W polskiej tradycji zupa jest niezbędnym składnikiem obiadu, a nawet, jeśli jest odpowiednio skomponowana i pożywna, zastępuje cały obiad. Jaką zupę można uznać za pierwszą wśród polskich? Zdania...

Śniadania
Śniadania
Aleksandra Chomicz
Seria: Encyklopedia gotowania

Kolejna pozycja z serii Encyklopedii Gotowania zawiera receptury na śniadania, posiłki często przez większość z nas pomijane. Przypominamy zatem szanownym czytelnikom, iż śniadanie według żywieniowców...

Serie i Cykle

Podziel się pierwszym cytatem autora z innymi Kanapowiczami!
Dodaj pierwszy cytat!

Komentarze

© 2007 - 2025 nakanapie.pl