Madhur Jaffrey

Autor 4 czytelników
Zostań fanem autora:
8.3 /10
3 oceny z 1 książki,
przez 3 kanapowiczów
Madhur Jaffrey (ur. 1933 w Delhi) – indyjska aktorka i pisarka, autorka prawie trzydziestu książek kulinarnych. Wystąpiła w kilkudziesięciu filmach, m.in. Shakespeare Wallah, Szósty stopień oddalenia, Bez skazy. W 1973 roku wydała swoją pierwszą książkę kulinarną An Invitation to Indian Cooking, którą Craig Claiborne z „The New York Times” określił jako „jedną z najlepszych, najbardziej przejrzystych i wszechstronnych książek o kuchni indyjskiej”. Jaffrey pisze także o kuchni azjatyckiej i wegetariańskiej. Kilkakrotnie otrzymała Nagrodę Fundacji im. Jamesa Bearda, często nazywaną kulinarnym Oscarem. Madhur Jaffrey nadal pracuje także jako aktorka, ma stałą rubrykę o podróżach i kuchni w „The Financial Times”, pisze także do wielu innych gazet. W 2004 roku została odznaczona przez królową Elżbietę II Orderem Imperium Brytyjskiego za dorobek filmowy oraz zasługi na polu promocji kultury i kuchni indyjskiej.

Książki

Wśród mangowych drzew
Wśród mangowych drzew
Madhur Jaffrey
8.3/10
Seria: Dolce Vita

Madhur Jaffrey, indyjska aktorka i wielokrotnie nagradzana autorka książek kulinarnych, dzieli się z czytelnikami swymi wspomnieniami z dzieciństwa i młodości spędzonych w Delhi. Barwnie opisuje ogrom...

Serie i Cykle

Podziel się pierwszym cytatem autora z innymi Kanapowiczami!
Dodaj pierwszy cytat!

Komentarze

© 2007 - 2024 nakanapie.pl