Cech piekarzy i handel chlebem w Krakowie w okresie nowożytnym

Marcin Gadocha
Cech piekarzy i handel chlebem w Krakowie w okresie nowożytnym
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie

Opis

Autor przedmiotem swojej monografi i uczynił dzieje krakowskiego cechu piekarzy, przedstawionego w kontekście handlu chlebem w całej krakowskiej aglomeracji. Jest to dzieło bardzo interesujące. Ujęcie problematyki sprawiło, że praca dobrze wpisuje się w bogatą historiografi ę krakowskiej wytwórczości rzemieślniczej, wyróżnia się również na tle dotychczasowych publikacji o miejskim rzemiośle w miastach polskich. (…) Monografi a oparta została na szerokiej podstawie źródłowej. (…) Ramy chronologiczne pracy obejmują stulecia od XVI do XVIII, chociaż dla pełnego obrazu krakowskiego piekarstwa sięgał Autor do informacji z późnego średniowiecza, a także z wieku XIX. Z recenzji prof. dr. hab. Ryszarda Szczygła
Data wydania: 2012
ISBN: 978-83-7638-298-2, 9788376382982
Wydawnictwo: Księgarnia Akademicka
Seria: Cechy Krakowskie
Kategoria: Historia
Stron: 252

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Czy ja dobrze widzę, że znasz książkę Cech piekarzy i handel chlebem w Krakowie w okresie nowożytnym? Koniecznie daj znać, co o niej myślisz w recenzji!
️ Napisz pierwszą recenzje

Moja opinia o książce

Cytaty z książki

O nie! Książka Cech piekarzy i handel chlebem w Krakowie w okresie nowożytnym. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
Dodaj cytat
© 2007 - 2024 nakanapie.pl