Recenzje książki "Chwała mojego ojca Zamek mojej matki"

Dodaj swoją recenzję

Chwała mojego ojca. Zamek mojej matki

25.08.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Na książkę Marcela Pagnola miałam ochotę od dość dawna. Przede wszystkim dlatego, że Marcel Pagnol jest nie tylko Francuzem, ale do tego mieszkał i urodził się w tej części Francji, którą jestem niemalże zachwycona – w Prowansji. Francja zrobiła na mnie takie wrażenie chyba za sprawą Louisa de Funesa, z którego udziałem komedie oglądałam jeszcze, j... {} Recenzja książki Chwała mojego ojca Zamek mojej matki

wdychając zapach łąk pachnących obłędnie lawendą i tymiankiem...

24.08.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Marcel Pagnol- francuski dramaturg, prozaik, reżyser filmowy i teatralny. Napisane pod koniec życia pisarza autobiograficzne teksty zebrane w cyklu Wspomnienia z dzieciństwa stanowią ulubioną lekturę dla kolejnych pokoleń Francuzów. Pisarz zmarł w 1974 roku, pracując nad ostatnią z autobiograficznych opowieści - Czasem miłości. W pamięci swoich ro... {} Recenzja książki Chwała mojego ojca Zamek mojej matki

Chwała mojego ojca. Zamek mojej matki - Marcel Pagnol

8.08.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Marcel Pagnol to uznany francuski pisarz, dramaturg i reżyser filmowy. W Polsce chyba niezbyt popularny i doceniany, a może to po prostu ja okazałam się okropną ignorantką, nie czytając wcześniej nic tego autora? W każdym razie obiecuję (sobie) zajrzeć przede wszystkim do dramatów Pagnola. "Chwała mojego ojca" i "Zamek mojej matki" to dwie pierwsz... {} Recenzja książki Chwała mojego ojca Zamek mojej matki

Czar wspomnień.

14.07.2012

Nie wiem jak wy, ale ja zdecydowanie najlepiej wspominam swoje dzieciństwo. Ten wyjątkowy czas kojarzy mi się przede wszystkim ze słonecznymi dniami spędzanymi na świeżym powietrzu podczas wspólnych zabaw z przyjaciółmi, a także beztroską i praktycznie całkowitym brakiem zmartwień. Niezwykle żałuję, że ten błogi okres mam już za sobą, jednak Marcel... {} Recenzja książki Chwała mojego ojca Zamek mojej matki

wspomnienia z dziecinstwa

4.07.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Miałem szczęście, że pierwszą przeczytaną książką w tegoroczne wakacje okazały się "Wspomnienia z dzieciństwa" Marcela Pagnola. Jest to wyjątkowo lekka i czarująca opowieść o wakacyjnych przygodach 8 letniego Marcela na południu Francji w początkach XX wieku. Obawiam się tylko, że recenzja książki "Chwała mojego ojca. Zamek mojej matki" nie odda te... {} Recenzja książki Chwała mojego ojca Zamek mojej matki

@darooo@darooo {}

Ciepła opowieść o codziennym życiu rodzinki Marcela w słonecznej Prowansji

21.06.2012

Tym razem sięgnęłam po książkę francuskiego pisarza, dramaturga i reżysera filmowego Marcela Pagnola pt.: Chwała mojego ojca, zamek mojej matki. Autor wychowywał się w Marsylii, a później pracował jako nauczyciel angielskiego. Wspomniana już książka stanowi I część cyklu Wspomnienia z dzieciństwa. Głównym bohaterem opowieści jest Marce... {} Recenzja książki Chwała mojego ojca Zamek mojej matki

Powrót do czasów dzieciństwa...

18.05.2012

Chwała mojego ojca. Zamek mojej matki, to pierwsza część cyklu Wspomnień z dzieciństwa, o przygodach Marcela. Główny bohater w zabawny sposób opowiada o swoich rodzicach, rodzeństwie i najbliższej rodzinie. Matka, Augustyna, to kobieta prosta, która zajmuje się krawiectwem, natomiast ojciec, Franciszek, to nauczyciel. Młodzieniec ma dwójkę młodszeg... {} Recenzja książki Chwała mojego ojca Zamek mojej matki

Marcel Pagnol - Chwała mojego ojca. Zamek mojej matki

17.05.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W książkach Marcela zakochałam się wraz z przeczytaniem pierwszego rozdziału - nikt tak umiejętnie nie przemawia do czytelnika, nie wciąga go w swoje dawne życie jak właśnie on. Z tego powodu byłam bardzo szczęśliwa, kiedy to zawitał do mnie listonosz i podał paczkę w której znajdowała się jego kolejna książka - pierwsza w kolejności, której nie mi... {} Recenzja książki Chwała mojego ojca Zamek mojej matki

  • O nas
  • Kontakt
  • Pomoc
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • © 2021 nakanapie.pl
    Zrobione z {} na Pradze Południe