Zdzisław T. Nowicki – inżynier technolog, specjalista enologii i miksologii, znawca napojów alkoholowych, jest autorem wielu atrakcyjnych publikacji i poszukiwanych poradników, tym razem przygotował poradnik dla amatorów dobrych, własnych, różnorodnych napojów, które można w łatwy sposób przygotować w domu. Autor wprowadza Czytelnika w arkana domowej produkcji piw, naturalnych jabłeczników (cydrów), win owocowych i gronowych, miodów pitnych, wermutów, win musujących, win leczniczych, octów winnych i wielu innych napojów. Od Autora: Książka ta przeznaczona jest dla tych Czytelników, którzy są amatorami wytwarzania własnych domowych trunków i chcą się dowiedzieć, jak można sporządzić o każdej porze roku i na każdą okazję znakomite piwo domowe, cydr, czyli naturalny jabłecznik, różnorodne wina (owocowe, gronowe, zbożowe, wina musujące, wermuty oraz wina lecznicze), a ponadto różne nalewki, kordiały, likiery i kremy. Recepty napojów były wielokrotnie wypróbowane, a niektóre z nich pochodzą z początku XIX w. Bogaty wybór receptur dla każdego rodzaju domowego napoju oferuje przepisy łatwiejsze i nieco trudniejsze, ale wszystkie sprawdzone. Od Czytelnika będzie zależeć, które z nich wybierze i przyswoi sobie na stałe. Czytelnik znajdzie też w tej książce wiele porad i wskazówek praktycznych, jak dobrze i ekonomicznie z dostępnych surowców wykonać wyborny napój alkoholowy, a więc uzyskać niejednokrotnie smaczniejszy i znacznie tańszy od takiego samego kupionego na rynku. Owoce z własnej działki, ogrodu czy zebrane w lesie mogą być zawsze dobrze spożytkowane w smakowitych domowych przetworach. Zapoznając się dokładnie z treścią książki i rozwijając swą wyobraźnię, pomysłowość i cierpliwość, każdy amator dobrych drinków będzie mógł według własnych doświadczeń w warunkach domowych kupażować swoje wina, nastawiać nalewki i tworzyć nowe kompozycje, które mogą stać się specjalnością domu, a wykonawcy przynieść wiele satysfakcji. Końcowy rozdział książki przedstawia Czytelnikowi najważniejsze, ogólnie przyjęte kanony współczesnej kultury picia, których powinno się przestrzegać przy konsumpcji napojów alkoholowych.