Gastrofizyka. Nowa wiedza o jedzeniu

Charles Spence
7 /10
Ocena 7 na 10 możliwych
Na podstawie 1 oceny kanapowicza
Gastrofizyka. Nowa wiedza o jedzeniu
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie
7 /10
Ocena 7 na 10 możliwych
Na podstawie 1 oceny kanapowicza

Opis

Dlaczego sok pomidorowy stanowi aż 27% napojów kupowanych na pokładach samolotów? Jaki wpływ na serwowane jedzenie ma to, czy talerz jest mały, czerwony, czy okrągły? Dlaczego jemy o 35% więcej w towarzystwie jednej osoby i o 75% więcej w towarzystwie trzech osób? Gastrofizyka to nowa dziedzina wiedzy zapoczątkowana przez profesora Charlesa Spence’a, łącząca psychologię, neuronaukę i projektowanie. Opierając się na dwóch dekadach badań poświęconych niezwykłym związkom łączącym nasze zmysły, Spence pokazuje, jak doświadczyć nowych doznań kulinarnych. Jak najpełniej wykorzystać każdy posiłek, skupiając się nie na tym, co jemy, ale przede wszystkim na tym, o czym wtedy myślimy. W swojej książce Spence opisuje każdy zmysł i posiłek, aby przedstawić dziesiątki czynników „spoza talerza” wpływających na doznania towarzyszące jedzeniu: ciężar sztućców, umieszczenie talerza, muzyka w tle i wiele innych. Pokazuje również, jak firmy spożywcze i najlepsze restauracje na świecie wykorzystują nowoczesne technologie i jak to prawdopodobnie wpłynie na nasze jedzenie w przyszłości. Profesor Charles Spence poświęcił dwadzieścia lat na badania, jak ludzie postrzegają otaczający ich świat, dzięki czemu stał się międzynarodowym ekspertem w dziedzinie percepcji polisensorycznej i projektowania doznań. Charles Spence jest szefem Crossmodal Research Laboratory (Laboratorium Badań Międzymodalnych) na Uniwersytecie Oxfordzkim, prowadzi badania dotyczące tego, jak nasze mózgi przetwarzają i integrują informacje docierające do nich od wszystkich narządów zmysłów. Był konsultantem w wielu firmach międzynarodowych, takich jak Unilever, PepsiCo, Diageo, Pernod Ricard, P&G, Nestlé i Twinings, udzielał im rad związanych z projektowaniem polisensorycznym, opakowaniami, kreowaniem marki. Współpracował ze światowej sławy szefami kuchni, barmanami i baristami, między innymi Hestonem Blumenthalem i Ferranem Adrią. Występuje regularnie w audycji „The Kitchen Cabinet” w Radio 4 BBC, a jego badania przedstawiano w „Economist” i „New Scientist”. W 2008 roku otrzymał nagrodę Antynobla za przełomową pracę nad „sonicznym chrupkiem” i wykazanie, że im głośniejsze chrupanie, tym chips wydaje się świeższy. O profesorze pisali: „Guardian”, „Financial Times” i „New Yorker”
Data wydania: 2020-04-18
ISBN: 978-83-8031-914-1, 9788380319141
Wydawnictwo: Świat Książki
Stron: 456

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Coś mi się wydaje, że książka Gastrofizyka. Nowa wiedza o jedzeniu aż się prosi o Twoją recenzję. Chyba jej nie odmówisz?
️ Napisz pierwszą recenzje

Moja opinia o książce

Opinie i dyskusje

@Airain
2019-11-06
7 /10
Przeczytane

Niezwykle interesujący wykład o sposobach, w jakie postrzegamy jedzenie i różnego rodzaju czynnikach wpływających na smak potraw (nawet takich, jak poziom hałasu).
Jeśli coś budzi moją wątpliwość, to po pierwsze fakt, że opisywane w książce doświadczenia raczej nie będą w przewidywalnej przyszłości dostępne osobie o moim progu dochodów (no cóż), a po drugie, i znacznie ważniejsze - że wbrew przekonaniu autora nie bardzo wierzę, że jego odkrycia, oraz innych zajmujących się tym tematem, wpłyną na poprawę zdrowotności potraw na skalę masową. Patrząc na nazwy firm zainteresowanych tego rodzaju odkryciami, jestem dziwnie spokojna, że koncerny spożywcze wykorzystają je raczej do jeszcze intensywniejszego wciskania nam czipsów, słodzonych napojów i innego rodzaju śmiecia.

× 1 | link |

Cytaty z książki

O nie! Książka Gastrofizyka. Nowa wiedza o jedzeniu. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
Dodaj cytat