Kelner w Paryżu

Edward Chisholm
7.7 /10
Ocena 7.7 na 10 możliwych
Na podstawie 6 ocen kanapowiczów
Kelner w Paryżu
Lista autorów
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie
7.7 /10
Ocena 7.7 na 10 możliwych
Na podstawie 6 ocen kanapowiczów

Opis

„Pozory wprawiają w ruch restaurację, podobnie jak to miasto. Różnica między tym, co widoczne, i tym, co ukryte, jest bezkresna jak ocean. Restauracja w rzeczywistości jest oszustwem”.

Edward Chisholm przyjechał do Francji, marząc o przygodzie i znalezieniu swojego miejsca w świecie. Próbując związać koniec z końcem i wybić się jako pisarz, podjął decyzję, która okazała się przełomowa: rozpoczął pracę jako pikolak – asystent kelnera – w jednej z paryskich restauracji. Po drugiej stronie kuchennych drzwi, z dala od oczu gości, poznał oblicze paryskiej gastronomii, które w niczym nie przypomina tego oficjalnego. To świat wyzysku, rywalizacji, klasowości i rasowych uprzedzeń. Świat, z którego tylko nielicznym uda się wydostać.

„Kelner w Paryżu jest próbą opowiedzenia historii ludzi, którzy żyją i pracują po drugiej stronie wahadłowych drzwi oznaczonych tabliczką PRIVÉ, i chociaż częściowego ukazania, jak to jest mieszkać w Paryżu i pracować w paryskiej restauracji”.

Książka Chisholma, skomponowana niczym wytworna francuska kolacja, to demaskacja stolicy smaku. Wyjątkowo ciekawy obraz Paryża – miasta świateł, miłości i... harujących pracowników restauracji.

Wydanie 1 - Wyd. Otwarte
Tytuł oryginalny: A Waiter in Paris
Data wydania: 2024-03-27
ISBN: 978-83-8135-370-0, 9788381353700
Wydawnictwo: Otwarte
Kategoria: Literatura faktu
Stron: 440
dodana przez: Vernau

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Kelner w Paryżu

9.04.2024

Edward Chisholm "Kelner w Paryżu", Co ukrywa stolica smaku?, przełożył Jakub Jedliński, Najlepszą rekomendacją dobrej kuchni są liczne, nieustannie pozajmowane stoliki w restauracji. I rozchodzące się pocztą pantoflową informacje na jej temat. Dlatego nierzadko mówi się, że gdzie jedzeniem delektuje się wielu "lokalsów", tam warto wejść na obiad ... Recenzja książki Kelner w Paryżu

Za kulisami paryskich restauracji

28.03.2024

„Kelner w Paryżu” to nie tylko opowieść o pracy za kulisami paryskich restauracji, ale także głębokie spojrzenie na ludzką determinację w obliczu trudności oraz refleksja nad społecznymi nierównościami i wyzwaniami, z którymi zmaga się wielu pracowników. Edward Chisholm, Anglik z ambicjami pisarskimi, opowiada swoją historię jako pikolaka – asyste... Recenzja książki Kelner w Paryżu

A Waiter in Paris: Adventures in the Dark Heart of the City

7.04.2024

Paryż... Miasto wielu świateł. Miasto miłości, które co roku odwiedza miliony turystów, wiele osób też wybiera stolicę Francji na swój nowy dom. Miasto okrzyknięte jedną z europejskich stolic mody. Podobnie, jak inne wielkie aglomeracje miejskie ma także dzielnice cieszące się złą sławą. Niepisane zasady, którymi nie zaprzątają sobie głowy turyści... Recenzja książki Kelner w Paryżu

@Radosna@Radosna × 2

Poznaj stolicę smaku od kuchni 🍟🥐🥖🇫🇷

24.04.2024

Chcielibyście zobaczyć Paryż od kuchni albo jakąś inną stolicę smaku, danej kuchni? Przejść się pomiędzy stolikami, wejść tylko tam, gdzie wchodzi kucharz, popróbować dania prosto z garnka i zobaczyć jak funkcjonuje całe kuchenne zaplecze restauracji? 🍟🥐🥖🇫🇷 Mam dla Was idealną książkę, która umożliwi Wam tę wycieczkę! Mowa tutaj o reportażu „K... Recenzja książki Kelner w Paryżu

Moja opinia o książce

Opinie i dyskusje

@maitiri_books_2
2024-03-28
7 /10
Przeczytane

"Kelner w Paryżu" to reportaż, który przenosi czytelnika w głąb paryskiego podziemia gastronomicznego, odkrywając świat pracy w restauracjach w stolicy Francji. To ciekawa i pouczająca lektura, która skłania do refleksji nad wartością pracy i szacunkiem dla każdego pracownika. Autor przypomina nam, że za fasadą eleganckich restauracji kryje się świat ciężkiej pracy i walki o godność. To historia o determinacji, wytrwałości i szukaniu swojego miejsca w świecie, która z pewnością pozostawi ślad w pamięci czytelnika.

× 1 | link |
@Radosna
2024-04-07
6 /10
Przeczytane

Autor swoją książkę podzielił na siedem części, W których przede wszystkim skupił się na wspomnieniach i doświadczeniach z pracy pikolaka, z aspiracjami do awansu na kelnera. Nie zabrakło również fragmentów poświęconych wyzwaniom, które na niego czekały, jako imigranta - europejczyka. W krótkich notatkach przed poszczególnymi rozdział zawarł nieoczywiste informacje o Paryżu. Chisholm wprowadził czytelników do zaplecza restauracji. Zdradził podziały ról, hierarchię oraz praktyki panujące w kuchni i na sali. W całej książce zabrakło mi tylko głębszego wygryzienia w poza turystyczną tkankę miasta. Cieszę się, że pod koniec książki ,,Kelner w Paryżu. Co skrywa stolica smaku"? wybrzmiało, że autor nigdy nie był w takiej sytuacji, jak spotkani przez niego ludzie. Dla niego był to tylko epizod w życiu...


Książkę ,,Kelner w Paryżu. Co ukrywa stolica smaku?" Edwarda Chisholma czyta się rewelacyjne, ale finalnie to przygnębiająca lektura. Wielu marzy o wyjeździe do innego kraju w nadziei na lepsze życie lub by coś komuś, lub sobie udowodnić. Chisholm nie romantyzuje emigracji, wręcz ją z tego obdziera i pozostawia słodko -gorzki obraz. Z pozoru prozaicznego tematu autorów udało się stworzyć ciekawą książkę o wyzysku i nierównościach.

| link |
TO
@Tolpynia
2024-04-25
8 /10
Przeczytane
WK
@w_ksiazkowym_zaciszu
2024-04-25
8 /10
@burgundowezycie
2024-04-24
9 /10
@toptangram
2024-04-09
8 /10
Przeczytane

Cytaty z książki

O nie! Książka Kelner w Paryżu. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
Dodaj cytat
© 2007 - 2024 nakanapie.pl