Pisząc tę książkę jej autorzy - utytułowany kardiolog Roberto Ferrari i znawczyni kuchni Claudia Florio - udowodnili, że można podawać informacje naukowe prostym, zrozumiałym językiem i przede wszystkim w sposób praktyczny. Fachowo przekazują niezbędne informacje dotyczące cukrzycy i nadciśnienia, leczenia farmakologicznego obu tych chorób oraz wspomagających środków niefarmakologicznych, w tym przede wszystkim zaleceń żywieniowych. Ponieważ leczenie farmakologiczne może być skuteczne wyłącznie w połączeniu z odpowiednią dietą i zdrowym stylem życia, a z restryktywnej diety pacjenci na ogół szybko rezygnują, autorzy pokazują taki sposób odżywiania, który nie kojarzy się z wyrzeczeniami, ale zachęca do zmiany nawyków żywieniowych. Poradnik zdrowotny i szkoła gotowania w jednym - idealna lektura dla czytelnika, który nie posiada potrzebnej wiedzy medycznej, a musi diametralnie zmienić swój styl życia. Odbiorcy: - diabetycy, osoby borykające się z nadciśnieniem i wszyscy, którzy chcą jak najlepiej dbać o swoich chorych bliskich. Dlaczego warto sięgnąć po tę książkę? - cenne porady medyczne dotyczące nadciśnienia i cukrzycy są w niej punktem wyjścia do prezentacji licznych przepisów kulinarnych (od przystawek po ciasta), przygotowanych oczywiście w taki sposób, by nie szkodziły zdrowiu - udowadnia, że problem zdrowotny nie musi oznaczać życiowej katastrofy, lecz może się stać okazją do wyboru dobrej kuchni opartej na smacznych składnikach i prostych daniach - przepisy są zilustrowane i powiązane z tabelami wartości odżywczych.