Kuchnia towarzyska i uczuciowa

Anda Rottenberg
7 /10
Ocena 7 na 10 możliwych
Na podstawie 1 oceny kanapowicza
Kuchnia towarzyska i uczuciowa
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie
7 /10
Ocena 7 na 10 możliwych
Na podstawie 1 oceny kanapowicza

Opis

To książka z pogranicza kulinariów i sztuki. Książka o sztuce towarzyskiego gotowania.

Znawczyni sztuki współczesnej, Anda Rottenberg, zaprasza przyjaciół do wspólnej, bardzo pożytecznej zabawy dzielenia się ulubionymi przepisami i uwagami o gotowaniu. W zabawie biorą udział artyści, pisarze, aktorzy, politycy. Ale uwaga! wszyscy traktują temat bardzo poważnie, przepisy są dopracowane i wzięte prosto z życia, ich autorzy tak właśnie gotują.

I choć już od dawna jesteśmy obeznani z kuchniami świata, jesteśmy też bardzo przywiązani do tego, co gotowały nasze mamy i babcie. Nieobce nam krewetki, mule, avocado, ale bardzo lubimy też buraki i kapustę, kluski i pączki, pieczemy chleb i ciasta. To, co gotujemy, to efekt naszych podróży i bardzo silnych wpływów tradycji rodzinnych. Książka zawiera przepisy dla tych, którzy lubią i potrafią gotować, ale również bardzo proste przepisy na dania, z którymi każdy sobie poradzi.

O swoich ulubionych potrawach mówią pisarze: Jacek Dehnel, Olga Tokarczuk, Andrzej Stasiuk, Krystyna Kofta, artyści: Mirosław Bałka, Katarzyna Kozyra, Joanna Rajkowska, politycy: Barbara Labuda, Janusz Palikot, Magdalena Środa oraz muzycy, aktorzy, kuratorzy, krytycy, dziennikarze. W sumie ponad sto osób.

Książka składa się z właściwego tekstu podzielonego na pory roku (żyjemy zgodnie z rytmem przyrody!), indeksu nazwisk z krótkimi notami o autorach i indeksu potraw. Anda Rottenberg wprowadza nas w ten artystyczno-kulinarny świat i komentuje. Znajdziecie tu Państwo przepisy głównie wegetariańskie, z ustępstwem dla ryb i owoców morza. Starannie wydana, z 30 kolorowymi ilustracjami według kolaży Alicji Białej.

Świetna książka zachęcająca do kulinarnej pomysłowości. Do czytania nie tylko w kuchni!
Data wydania: 2021
ISBN: 978-83-65614-40-7, 9788365614407
Wydawnictwo: a5
Stron: 320
dodana przez: abdita

Autor

Anda Rottenberg Anda Rottenberg
Urodzona 23 kwietnia 1944 roku w Federacji Rosyjskiej (Nowosybirsk)
Anda Rottenberg – polska historyk sztuki, krytyk, kurator sztuki i publicystka. W latach 1993–2001 dyrektor Państwowej Galerii Sztuki Zachęta w Warszawie. Jej ojciec był polskim Żydem, a matka Rosjanką. W latach 1951–1963 mieszkała w Legnicy, na...

Pozostałe książki:

Proszę bardzo Berlińska depresja. Dziennik Rottenberg. Już trudno Każdemu jego śmietnik Kuchnia towarzyska i uczuciowa Lista. Dziennik 2005 Herito - nr 1 - Symbole i kalki Herito - nr 4 - Sztuka zmienia miejsce Herito - nr 6 - Kultura i polityka Przeciąg Rozrzut Sztuka w Polsce 1945-2005 Zbliżenia. Szkice o polskich artystach
Wszystkie książki Anda Rottenberg

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Czy ja dobrze widzę, że znasz książkę Kuchnia towarzyska i uczuciowa? Koniecznie daj znać, co o niej myślisz w recenzji!
️ Napisz pierwszą recenzje

Moja opinia o książce

Opinie i dyskusje

@MgorzataM
2023-05-29
7 /10
Przeczytane Y: 2023 Y: 2022 X: Inspirująco-intrygujące A: Posiadam A: Niespodziewanka

Cytaty z książki

O nie! Książka Kuchnia towarzyska i uczuciowa. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
Dodaj cytat