Nadwaga i otyłość dotyczą coraz większej liczby osób na całym świecie. Tkanka tłuszczowa wydziela do krwiobiegu szereg substancji, również tych działających niekorzystnie, np. wywołujących przewlekły stan zapalny, co przyczynia się do rozwoju chorób i zaburzeń metabolicznych.
Głównym celem terapii otyłości jest trwałe obniżenie masy ciała, ale presja związana z chęcią uzyskania szybkich efektów sprawia, że pacjenci często sięgają po rozwiązania niedostosowane do ich możliwości. W dłuższej perspektywie nie przynosi to pożądanych rezultatów, a nawet może nasilać proces odkładania się tkanki tłuszczowej.
Książka „Nie tylko dieta w nadwadze i otyłości” to kompendium wiedzy, którego celem jest zrozumienie przyczyn przejadania się oraz pomoc w wypracowaniu stabilnej równowagi żywieniowej umożliwiającej trwałą normalizację masy ciała.
Jest dedykowana przede wszystkim osobom z nadwagą lub otyłością, określającym siebie jako „uzależnione” np. od słodyczy, doświadczającym niekontrolowanych napadów apetytu, a także ich bliskim oraz specjalistom opiekującym się pacjentami z nadwagą i otyłością: dietetykom, lekarzom, terapeutom.
Recenzenci:
Prof. dr hab. n. med. Paweł Bogdański – specjalista chorób wewnętrznych i hipertensjologii, Kierownik Katedry i Zakładu Leczenia Otyłości, Zaburzeń Metabolicznych oraz Dietetyki Klinicznej Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu.