Książka Mirosława Jaskulskiego "Piwo, flaki garnuszkowe, petersburskie bliny i kawior astrachański, czyli z dziejów gastronomii łódzkiej do 1918 r." jest wyjątkowa, ponieważ po raz pierwszy w jednej publikacji przestawiona została szczegółowa historia gastronomii łódzkiej. Autor podzielił książkę na trzy części: "Gastronomia w okresie przedrozbiorowym", "Szynkarstwo łódzkie w pierwszej połowie XIX wieku", "Gastronomia łódzka na przełomie XIX i XX wieku". Mirosław Jaskulski w przystępny i ciekawy sposób omawia zmiany, które na przestrzeni lat zachodziły w łódzkich karczmach, np. stosunek do klienta, zawartość menu, warunki sanitarne. Przedstawione zostały także osoby związane z gastronomią. Autor przygotował ich szczegółowy spis, znajdujący się na końcu książki. Nie brakuje też ciekawostek, część z nich z pewnością zaskoczy czytelnika, jak np. śniadaniowe menu w lokalu "Rektyfikacji Warszawskiej" (ul. Piotrkowska 10) z października 1898 roku: poniedziałek - żur na kiełbasie z ziemniakami (barszcz polski), wtorek - kołduny litewskie na bulionie, środa - golonka z grochem purée, czwartek i niedziela - flaki garnuszkowe z grzankami, piątek - ryba po żydowsku i pierogi leniwe, sobota - pierożki z mięsem. Unikatowe zdjęcia, dopełniające całości, pozwolą czytelnikom przenieść się w czasie. Przeszłość została zatrzymana na czarno-białych fotografiach.