Książka przedstawia tyle możliwych wersji znanej potrawy - od klasycznych, przez inspirowane kuchnią etniczna, aż po doskonałe desery - że na pewno większość "domorosłych kucharzy" z przyjemnością zajmie się ich przyrządzaniem. W tym przystępnie napisanym, pięknie ilustrowanym poradniku kulinarnym znajdziemy przepisy na pizze klasyczne, np. margherita, ze szpinakiem, serowa z ziołami, pizze nowoczesne, np. z grilla i omletem, śniadaniowa z grzybami, tódeczki z ciabarty oraz pizze na słodko - z owocami, twarożkiem lub czekoladą . Każdy lubi pizzę i z przyjemnością wspomina tę przygotowywaną własnoręcznie z gotowego ciasta, wędliny i sera znalezionych w lodówce i pomidorowego sosu ze słoika, rozkoszowanie się jej smakiem i aromatem rozchodzącym się po całym domu. W niniejszej książce zwykłe ciasto z pomidorami i serem zamienia się w pełną smaków ucztę!