RODO - GDPR

Jakub Rzymowski
RODO - GDPR
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie

Opis

Obowiązkowa dokumentacja przetwarzania danych osobowych z punktu widzenia administratora.

Na gruncie ustawy o ochronie danych osobowych trzeba było prowadzić pewne dokumenty dotyczące bezpieczeństwa, przetwarzanych danych osobowych. Na gruncie RODO również trzeba prowadzić pewne dokumenty, różnią się one jednak od dokumentów znanych z UODO. Dokumenty, które należy prowadzić na gruncie RODO opisane są w niniejszej książce. Korzystanie z książki wymaga pewnej wiedzy w zakresie RODO i w zakresie ogólniej pojętej ochrony danych osobowych.

Wprowadzenie

Ochrona danych osobowych jest dziś, z unijnej perspektywy, zjawiskiem znanym i powszechnym. Przez wiele lat ochronę danych osobowych powszechnie kojarzono w Polsce z Ustawą z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych3 (dalej i wyżej w książce: UODO). Skojarzenie było właściwe, należy jednak pamiętać, że UODO była recepcją Dyrektywy 95/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 24 października 1995 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w zakresie przetwarzania danych osobowych i swobodnego przepływu tych danych4 (dalej w książce: Dyrektywa 95/46/WE). Parlament Europejski i Rada wydali Dyrektywę 95/46/WE, a polski Parlament wydał UODO, w ten sposób przyjmując do polskiego porządku prawnego wskazaną dyrektywę. [...]

Data wydania: 2019-09-20
ISBN: 978-83-8095-698-8, 9788380956988
Wydawnictwo: Drzewo Babel
Kategoria: Prawo
Stron: 388
dodana przez: chudini0505

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
{}
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki
{}

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Książka RODO - GDPR nie ma jeszcze recenzji. Znasz ją? Może napiszesz kilka słów dla innych Kanapowiczów?
{}️ Napisz pierwszą recenzje

Moja opinia o książce

Cytaty z książki

O nie! Książka RODO - GDPR. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
{} Dodaj cytat
O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl