Roślinna kuchnia kresowa

Paweł Ochman
8 /10
Ocena 8 na 10 możliwych
Na podstawie 1 oceny kanapowicza
Roślinna kuchnia kresowa
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie
8 /10
Ocena 8 na 10 możliwych
Na podstawie 1 oceny kanapowicza

Opis

Kulinarna podróż po dawnych Kresach Wschodnich

Czym są wołyńskie kichyłki, poleska kulaga, litewskie mandryki czy gródeckie cebulniki? Co kryje się pod takimi nazwami jak towkanica, włodzimierskie fajercarze, lwowskie bałabuchy czy kryżawki? Czym wyróżnia się wileński żydowski cymes?
Razem z Pawłem Ochmanem, autorem bloga Weganon, wybierzcie się w kulinarną podróż na Kresy Wschodnie okresu dwudziestolecia międzywojennego i poznajcie roślinne wersje potraw tygla narodowościowego II Rzeczypospolitej.

Dowiedzcie się, jakie potrawy podawano na stołach w mieszczańskich kamienicach i wiejskich zagrodach na co dzień i od święta, które warzywo królowało w ówczesnych kuchniach – a które dziś odeszło w zapomnienie – oraz jak wykorzystywano dzikie owoce i zioła.

Przygotujcie poleski barszcz mleczny i chłodziec z jagód, różaną zupę wileńską i żmudzki krupnik z bobem. Świąteczny stół zastawcie jarmużem z kasztanami, wileńskim kisielem żurawinowym i owsianym lub drożdżowym piernikiem lwowskim. Ziemniaki przeróbcie na kluski słuckie, buczackie zapiecki, kutyki i pyszki oraz słodkie zaleszczyckie kartoflanki z rodzynkami.

Odkryjcie dawne smaki i ocalcie od zapomnienia dziedzictwo kulinarne byłych mieszkanek i mieszkańców Lwowa, Sambora, Wilna, Gródka Jagiellońskiego, Grodna, Tarnopola, Buczacza, Brześcia oraz innych dużych i małych ojczyzn!

Wydanie 1 - Wyd. Marginesy
Data wydania: 2023-04-26
ISBN: 978-83-67674-24-9, 9788367674249
Wydawnictwo: Marginesy
Stron: 272
dodana przez: Vernau

Autor

Paweł Ochman Paweł Ochman Paweł Ochman – weganin, autor bloga Weganon.pl, ponad 1000 oryginalnych przepisów i książek Pyszności z roślin. Proste wypieki, desery, śniadania bez jajek i nabiału (2017) oraz Roślinna kuchnia regionalna (2020). Odkrywca regionalnej kuchni polskie...

Pozostałe książki:

Roślinna kuchnia kresowa Kasze w roślinnej kuchni regionalnej Pyszności z roślin. Proste wypieki, desery, śniadania bez jajek i nabiału Roślinna kuchnia regionalna
Wszystkie książki Paweł Ochman

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Książka Roślinna kuchnia kresowa nie ma jeszcze recenzji. Znasz ją? Może napiszesz kilka słów dla innych Kanapowiczów?
️ Napisz pierwszą recenzje

Moja opinia o książce

Opinie i dyskusje

@kryminal_na_talerzu
2023-05-15
8 /10

Książka Pawła Ochmana, autora bloga weganon.pl pt. „Roślinna kuchnia kresowa” to prawdziwa kulinarna perełka, szczególnie dla tych, którzy nie są fanami potraw mięsnych. Pokazuje, że dania tradycyjne wcale nie są nudne i tak niepasujące do współczesności, jak mogłoby się zdawać. Przepisy, jakie w swojej książce umieścił są proste i kilkuskładnikowe, zrobione z takich produktów, po które większości z nas bardzo łatwo sięgnąć. I choć nie są to dania ekspresowe, to nie wymagają też godzin stania w kuchni – po prostu coś czasem musi się namoczyć czy dłużej pogotować. Książka, jak sama nazwa wskazuje, zawiera przepisy na dania kuchni dawnych Kresów Wschodnich, które po II wojnie światowej zostały Polsce odebrane. Ich tradycja jest bogata i różnorodna, a autor pisze o niej krótko we wstępie do każdego jednego przepisu, co nadaje książce niepowtarzalny charakter i osadza ją w tradycji i historii. Są to dania, w których królują warzywa strączkowe, korzenne i kapustne, sycące i dostarczające energii na cały dzień, dania proste, z którymi poradzi sobie każdy laik. Przepisy pisane są jasno, polecenie klarowne, nikt nie powinien mieć wątpliwości co do wykonania dania. Całość podzielona jest na 9 działów, zawiera około sto przepisów tak interesujących, że każdy fleksitarianin, wegetarianin i weganin znajdzie tu wiele inspiracji i pomysłów na obiad i ciekawe różnorodne przekąski. Ja sama jestem książką zachwycona i zaskoczona ilością przepisów, które już teraz chcę wypróbować!

...

× 2 | link |

Cytaty z książki

O nie! Książka Roślinna kuchnia kresowa. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
Dodaj cytat
© 2007 - 2024 nakanapie.pl