Roślinna uczta smaków

Magdalena Gembacka
8.5 /10
Ocena 8.5 na 10 możliwych
Na podstawie 2 ocen kanapowiczów
Roślinna uczta smaków
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie
8.5 /10
Ocena 8.5 na 10 możliwych
Na podstawie 2 ocen kanapowiczów

Opis

Nowa książka autorki słynnego bloga AmMniam!

Kulinarna podróż pełna pysznych i zaskakujących połączeń. Znajdziecie tu dania, które możecie przygotować zarówno dla siebie, jak i zaserwować gościom na wiele różnych sposobów: na niedzielny obiad, urodziny czy wystawną uroczystość.

Menu jak w restauracji – są przystawki, zupy, dania główne i desery. A także mnóstwo wskazówek i propozycji, jak dania można modyfikować, inaczej podać czy wykorzystać w innej potrawie. Dzięki temu aż chce się eksperymentować.

Na przystawkę Magda Gembacka proponuje smażone pomidory w panierce panko-migdałowej, frytki z bakłażana lub pieczoną dynię z papryką, cebulą i orzechami. Zupy? Na przykład szparagowo-ciecierzycowa, chłodnik z pieczonych buraków i wiśni albo zupa wielowarzywna z dynią i kurkami. Dania główne to feeria smaków: pieczona młoda kapusta z pikantnym sosem pomidorowo-fasolowym, pierogi z grzybami i kiszonymi burakami lub lasagne dyniowo-soczewicowa z grzybowym beszamelem. Są też desery: tort bazyliowo-szpinakowy z truskawkami, zebra sezamowo-czekoladowa, a także mus z gruszek duszonych w winie z waniliowym budyniem.

Dla każdego niebo w gębie.


Data wydania: 2023-02-07
ISBN: 978-83-67510-24-0, 9788367510240
Wydawnictwo: Marginesy
Stron: 224
dodana przez: Catta

Autor

Magdalena Gembacka Magdalena Gembacka Magda Gembacka – psycholożka społeczna, propagatorka zdrowego odżywiania, zafascynowana medycyną żywienia i dietetyką, autorka książki Kolorowa kuchnia roślinna. Uczta dla podniebienia i zdrowie dla organizmu. Od 8 lat prowadzi blog ammniam.pl na kt...

Pozostałe książki:

Roślinna uczta smaków "Kolorowa kuchnia roślinna. Uczta dla podniebienia i zdrowie dla organizmu.” Więcej warzyw na talerzu
Wszystkie książki Magdalena Gembacka

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Czy ja dobrze widzę, że znasz książkę Roślinna uczta smaków? Koniecznie daj znać, co o niej myślisz w recenzji!
️ Napisz pierwszą recenzje

Moja opinia o książce

Opinie i dyskusje

@kryminal_na_talerzu
2023-02-16
8 /10

„Roślinna uczta smaków” to trzecia książka kulinarna Magdaleny Gembackiej, autorki bloga ammniam.pl, ja jednak z jej przepisami właśnie teraz spotkałam się po raz pierwszy. I przyznam już na wstępie, że jestem nimi bardzo pozytywnie zaskoczona! Autorka udowadnia, że weganizm wcale nie jest nudny i trudny do wprowadzenia – jej przepisy są proste, szybkie, kolorowe i ach! Jakie pyszne! Książka podzielona jest klasycznie na sześć działów: przepisy podstawowe, dodatki, przystawki i przekąski, zupy, dania główne i słodkości. Przepisy są jasne, dokładne i proste, więc nawet początkujący kucharz powinien poradzić sobie z większością z nich. Zbiór przepisów jest bardzo różnorodny, ale większość z nich jest zrobiona z produktów, które tak naprawdę w każdej współczesnej domowej spiżarce znajdziemy. Są tu wegańskie odsłony dań, które dobrze znamy – pasty, makarony, zapiekanki, zupy kremy, są ciasta owocowe i musy czekoladowe. Przepisy są pomysłowe, kilkuskładnikowe i w większości szybkie. Są dania na co dzień, które da się np. zamrozić czy odgrzać. Przepisy ponadto opatrzone są wskazówkami co można w danym daniu pozmieniać albo z czym je podawać. Sama zaznaczyłam sobie naprawdę wiele propozycji, z których zamierzam zacząć korzystać jak najszybciej! Jestem pewna, że kilka przepisów to dobrzy kandydaci do zagoszczenia w moim podręcznym codziennym obiadowym menu! Polecam wszystkim, którzy chcą jeść dobrze, syto, zdrowo, szybko i smacznie!

× 3 | link |
@paulaczyta
2023-02-01
9 /10
Przeczytane

Mamy tu ciekawie przygotowana książka kucharską. Każdy przepis opatrzony jest apetycznym zdjęciem, które aż zachęca do gotowania i jedzenia.

Znajdziemy tu spis nietypowych składników, przepisy podstawowe, dodatki, przystawki, dania główne, zupy i słodkości.

Wszyscy, aby przygotować pyszne dania zarówno dla siebie jak i dla innych, eleganckie i zachwycające, jak i te proste na co dzień. A wszystko opiera się na kuchni roślinnej.

Znalazłam tu wiele zaskakujące przepisów, których wcześniej nie znałam, a chętnie przetestuje. Bardzo szeroki wybór potrawy, pięknie przygotowana książka.

| link |

Cytaty z książki

O nie! Książka Roślinna uczta smaków. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
Dodaj cytat