Semka... się gotuje

Piotr Semka
8 /10
Ocena 8 na 10 możliwych
Na podstawie 1 oceny kanapowicza
Semka... się gotuje
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie
8 /10
Ocena 8 na 10 możliwych
Na podstawie 1 oceny kanapowicza

Opis

Piotr Semka, znany publicysta i dziennikarz, tym razem w nowej roli uczestnika książkowej wyprawy dookoła globu śladem aromatów, smaków i tradycji kulinarnych. Przygotujcie się na pełną wdzięku opowieść o marokańskich tażinach, amerykańskiej miłości do rumu, wspaniałej meksykańskiej fajicie i daniach przyrządzanych przez alzackie praczki. A wszystko to okraszone przepisami i bezcennymi wskazówkami Autora, jakich pułapek unikać podczas przygotowywania potraw. To nie jest tylko książka kucharska, to poemat o radości życia. Z szeroko otwartymi oczami na różnorodność i piękno świata.
Data wydania: 2016-10-10
ISBN: 978-83-7785-790-8, 9788377857908
Wydawnictwo: Zysk i S-ka
Stron: 512

Autor

Piotr Semka Piotr Semka
Urodzony 28 października 1965 roku w Polsce (Gdańsk)
Piotr Kazimierz Semka – polski historyk, publicysta i dziennikarz. W 1985 został absolwentem III Liceum Ogólnokształcącego im. Bohaterów Westerplatte w Gdańsku, w którym uczył się z Jackiem Kurskim. W 1991 ukończył studia historyczne na Katolickim ...

Pozostałe książki:

Za, a nawet przeciw. Zagadka Lecha Wałęsy Obłęd 1944 czy 2013 Piątka u Semki Semka... się gotuje Spór o Rymkiewicza Do Rzeczy nr 32/2013 Lech Kaczyński. Opowieść arcypolska Lewy czerwcowy My, reakcja. Historia emocji antykomunistów w latach 1944-1956 Obrazki z wystawy Recydywa? Wojna światów
Wszystkie książki Piotr Semka

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Coś mi się wydaje, że książka Semka... się gotuje aż się prosi o Twoją recenzję. Chyba jej nie odmówisz?
️ Napisz pierwszą recenzje

Moja opinia o książce

Opinie i dyskusje

@ryszpak
2019-12-01
8 /10
Przeczytane Eseje, publicystyka Kulinaria A.D. 2017

Doskonałe gawędy na tematy kulinarne i około kulinarne. Autor zabiera nas w różne zakątki świata (głównie Europy), opisując tamtejsze tradycje kulinarne, zwyczaje, przysmaki, czy wreszcie flagowe dla danego regionu potrawy. Od likieru z rokitnika, poprzez świńskie uszy na Litwie, gumbo cajuńskie, Kaiserschmarren, po kluski śląskie i żubrówkę.
Felietony "Zjedz raz w życiu" Piotra Semki w "Do Rzeczy" zawsze bardzo chętnie czytałem, ba, od nich zaczynałem czytać ten tygodnik. Panie Piotrze, jeżeli Pan to czyta - Pan wróci z tym cyklem...
Z autorem można się zgadzać lub nie do co poglądów politycznych natomiast - jeżeli chodzi o mnie - zgadzam się z nim w 100% jeżeli idzie o przesłanie niniejszej książki.
Bardzo dobrze ujął to Ludwik Lewin w przedmowie:
"Piszący o jedzeniu dzielą się na dwa rodzaje. Są tacy, dla których jedzenie jest wszystkim. Ich świat jest bardzo nieciekawy. Drugi rodzaj to ci, którzy wiedzą, że w jedzeniu jest wszystko - od polityki do psychiki, poprzez pasje, tradycje, wiarę. Semka jest wśród nich[...]"
Jednym zdaniem - oto książka o kulturze, jedzeniu i nie tylko. Bardzo gorąco polecam.

| link |

Cytaty z książki

O nie! Książka Semka... się gotuje. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
Dodaj cytat