Recenzje książki "Stroiciel"

Dodaj swoją recenzję

Stroiciel

12.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Daniel Mason Stroiciel, to płynąca powoli, taka jak lubię, cudownie senna i pełna tajemnic opowieść umiejscowiona w XIX wiecznej, będącej kolonią angielską Birmie. Dzieje się w niej niby niewiele. Jednak jednocześnie snuta przez autora historia jest tak hipnotyzująca, że nie sposób jest się od niej oderwać. W dodatku fascynuje opowieścią, w której... {} Recenzja książki Stroiciel

@toptangram@toptangram {}× 3

Co robi fortepian w birmańskiej głuszy?

2.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Edgar Drake to uznany londyński stroiciel fortepianów. Otrzymuje nietypowe zlecenie – nastrojenie instrumentu, który obecnie znajduje się w Birmie. Jest rok 1886 – wcześniejszy transport fortepianu, jak i podroż Edgara Drake’a to nie lada wyzwanie. Wyprawa staje się podróżą życia. Daniel Mason znany jest polskim czytelnikom z powieści „Zimowy... {} Recenzja książki Stroiciel

@justyna_@justyna_ {}× 4

Wymagająca podróż

16.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Birma, a obecnie Mjanma, to kraj graniczący między innymi z Chinami, Indiami i Laosem. Dla większości Europejczyków to nieznany egzotyczny teren na drugim końcu świata. Daniel Mason wyciąga do czytelnika rękę i zaprasza na podróż w czasie i przestrzeni, do XIX w., kiedy ten kraj pozostawał pod panowaniem "cywilizowanych" (?) Brytyjczyków. Główny ... {} Recenzja książki Stroiciel

@mysilicielka@mysilicielka {}× 1

Stroiciel

9.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Przez cała lekturę "Stroiciela" nie mogłam się uwolnić od obrazów z filmu Jane Campion "Fortepian". Film ten z 1993 roku to opowieść o miłosnym trójkącie gdzie niepoślednią rolę ogrywa właśnie ten instrument. Taszczony przez właścicielkę przez nowozelandzki busz jest przyczynkiem do nieoczekiwanego uczucia, które w ostateczności doprowadza Adę McG... {} Recenzja książki Stroiciel

@nika.mail@nika.mail {}× 9

Muzyka, która łagodzi konflikty i zmiękcza serca.

8.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

O tym, że muzyka łagodzi obyczaje wiadomo już od dawna, a ta historia wydobywa najpiękniejsze dźwięki z otaczającej przyrody w Birmie. Co wspólnego może mieć fortepian z konfliktem, który się zaognia w tym regionie? I jaki będzie miał wpływ na życie ludzi? Edgar Drake jest uznanym stroicielem fortepianów. Dostaje zlecenie od armii, by się stawi... {} Recenzja książki Stroiciel

Stroiciel.

4.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Serdecznie dziękuję wydawnictwu Rebis za egzemplarz książki i możliwość napisania recenzji powieści Daniela Masona. Ta powieść jest melodią. Ta powieść jest do bólu nasączona dźwiękami a mimo to, mam z nią problem dlatego zacznę od tego, co mi się w niej podobało. Sama historia od początku jest interesująca. Już sam zawód głównego bohatera jest in... {} Recenzja książki Stroiciel

@Morella@Morella {}× 1

Oniryczna Birma

28.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nie sądziłam, że dam się tej książce tak zaczarować i przenieść w nieznane. Dla kochających podróże to jedna z tych powieści- egzotycznych baśni. Dziewiętnastowieczna, kolonialna Birma rządzona przez Brytyjczyków otwiera przed nami swe tajemnice. To kraj od dawna aż po dziś niepokojony politycznie, obecnie znany pod nazwą Mjanma. Pierwsza część k... {} Recenzja książki Stroiciel

Wybierzmy się do Birmy nastroić fortepian, czyli opinia o "Stroiciel" Daniela Masona

{} WYBÓR REDAKCJI
3.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Stroiciel” Daniela Masona skusił mnie obietnicą egzotycznej podróży w głąb ogarniętej konfliktem XIX wiecznej Birmy. Uwiódł fabułą tak różną od tych, do których przyzwyczaiłam swoją wyobraźnię. Pragnęłam czegoś innego, czegoś co mnie zachwyci, czegoś co osiądzie mi w duszy grubą warstwą i nie da się tak łatwo zastąpić czymś innymi. Czy to dos... {} Recenzja książki Stroiciel

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl