Tak dziś jemy. Biografia jedzenia

Bee Wilson
7.8 /10
Ocena 7.8 na 10 możliwych
Na podstawie 23 ocen kanapowiczów
Tak dziś jemy. Biografia jedzenia
Lista autorów
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie
7.8 /10
Ocena 7.8 na 10 możliwych
Na podstawie 23 ocen kanapowiczów

Opis

Jeszcze nigdy nie mieliśmy tylu superfoods… i tylu rodzajów chipsów.

Jeszcze nigdy nie mieliśmy takiego problemu z definicją jedzenia.

Czy wiesz, że na Islandii uprawia się banany, a w Danii jeszcze 30 lat temu nie znano czosnku? Za życia dwóch pokoleń dokonała się globalna zmiana. Tradycyjne diety oparte na ograniczonej liczbie składników ustąpiły miejsca najrozmaitszym modom i trendom, w mediach roi się od samozwańczych ekspertów żywieniowych, a my czujemy się coraz bardziej zagubieni.

Część z nas korzysta z bogactwa, do którego wcześniej nie mieliśmy dostępu: smakuje egzotycznych ziół, zaopatruje się na ryneczkach i wymienia przepisami na wyszukane potrawy. Innych jedzenie powoli zabija: powoduje cukrzycę i problemy z sercem na skalę dotąd niespotykaną. Zdrowa żywność jest droższa i trudniej dostępna, a otyłość – paradoksalnie – coraz częściej idzie w parze z niedożywieniem.

Tak dziś jemy to pasjonujący reportaż o znikającej godzinie lunchu, sproszkowanych zamiennikach jedzenia takich jak Huel, braku czasu na gotowanie oraz rosnącej popularności weganizmu i Uber Eats. Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak rewolucja żywieniowa wpływa na nasze zdrowie, relacje z ludźmi i otaczający na świat – ta książka jest dla Ciebie.
Tytuł oryginalny: The Way We Eat Now
Data wydania: 2020-03-11
ISBN: 978-83-8129-653-3, 9788381296533
Wydawnictwo: Sine Qua Non
Stron: 496
dodana przez: marzipan_coffee

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Przekąskizm kontrolowany?

WYBÓR REDAKCJI
30.03.2020

Jedzenie, żywność, pożywienie… Każdy właściwie wie co to jest i nikt tak naprawdę nie wie, bo obraz jaki pojawi się w umyśle po usłyszeniu tych słów będzie dla każdego odmienny. To będzie zależało od tego skąd jest, coś innego przecież wyobrazi sobie Chińczyk, coś innego Włoch, a coś innego głodujące afrykańskie dziecko, ale… Czy na pewno? J... Recenzja książki Tak dziś jemy. Biografia jedzenia

Dobrowolne szkodzenie sobie?

22.07.2020

edzenie to obecnie bardzo aktualny temat w środkach masowego przekazu. Widać ogromną różnicę w sposobie jego przygotowywania. Dziś tradycyjne produkty wypierają rozmaite diety i składniki egzotyczne. Chcemy zdrowo się odżywiać, więc udoskonalamy swój jadłospis każdego dnia. Zdrowe nawyki weszły nam w krew i całkowicie zawładnęły społeczeństwem. Je... Recenzja książki Tak dziś jemy. Biografia jedzenia

@Skazananaksiazki@Skazananaksiazki × 1

Tak dziś jemy

6.05.2020

„Tak dziś jemy. Biografia jedzenia” to książka przepełniona mnóstwem ciekawych informacji dotyczących odżywiania. Dawno nie czytałam książki popularnonaukowej, która dostarczała by tak dużej wiedzy na temat jedzenia. Najlepsze jest to, że cała książka jest oparta na wielu badaniach naukowych i artykułach prasowych naukowców oraz licznych spotkania... Recenzja książki Tak dziś jemy. Biografia jedzenia

Nowe spojrzenie na pożywienie!

30.04.2020

Połączenie przyjemnego z pożytecznym, jest chyba najbardziej zrównoważoną formą spędzania czasu. W okresie pandemii, gdzie dopada nas rutyna i coraz częściej doskwierają nam ograniczenia, proponuję sięgnąć po lekturę. Nic nowego? A jednak! Tym razem chciałabym zaproponować coś poszerzającego horyzonty. Aby opisać dokładnie efekt działania lektu... Recenzja książki Tak dziś jemy. Biografia jedzenia

Moja opinia o książce

Opinie i dyskusje

@ilona_m2
2020-04-07
8 /10

Każdego dnia na rynku wydawniczym pojawiają się książki co rusz zachwalające nowe zbawienne diety, przemawiające do czytelnika siłą perswazji i zachęcające do modnego już bycia eko. "Tak dziś jemy" na szczęście nie należy do tego grona, autor nie próbuje nikogo przekonywać, nie ocenia, nie moralizuje, rzuca na światło dzienne same fakty obnażając naszą jedzeniowa rzeczywistość. Mnóstwo analizy, rzetelnych danych i ciekawostek, a wszystko okraszona wspaniałą szata graficzną sprawiają niesamowitą przyjemność z obcowania z lekturą. Nie spodziewałam się, że temat naszego odżywiania okaże się tak obszerny i tak ciekawy. Autor świetnie obrazuje ewolucję kultury jedzenia, a fakty az mrożą krew w żyłach i po analizie każdy z nas na swój sposób wyciągnie z niej odpowiednie wnioski. Prawda okazuje się dość okrutna - na jedzenie poświęcamy coraz mniej czasy, tworzymy posiłki nieprzemyślane, w pośpiechu lub wcale, zdając się na gotowce, a wszystkie te elementy nie pozostają oczywiście obojętne dla naszego zdrowia. Świetna pozycja dla wszystkich chcących poszerzyć swą wiedzę na temat jedzenia, dobry pomysł na prezent.

× 3 | link |
@dominika.nawidelcu
2020-05-22
8 /10
Przeczytane

Od jakiegoś czasu coraz mniejszą uwagę przykładamy do jedzenia. Przyzwyczailiśmy się, że jest dostępne dosłownie wszędzie, a my nie musimy się zbytnio starać, żeby kupić ulubione danie. Jaki jest tego efekt? Powoli zaczynamy jeść… to samo, i to na całym świecie. Jak zmieniły się nasze zwyczaje żywieniowe? I czy wraz z rosnącym dobrobytem staliśmy się zdrowsi?

„Tak dziś jemy. Biografia jedzenia” to wyjątkowa książka, która z w bardzo przystępny sposób opowiada nam o ewolucji zwyczajów żywieniowych. Autorka nie tylko sprawdza, co nakładamy na talerze, ale też serwuje nam masę kulinarnych ciekawostek. Zresztą spektrum jej zainteresowań jest naprawdę szerokie, poznamy wpływ współczesnej diety na zdrowie, odkryjemy, gdzie jedzą najlepiej i poznamy kilka wskazówek żywieniowym. Jednym zdaniem, jest naprawdę ciekawie!

Tę nietypową pozycję czyta się bardzo dobrze, została napisana w lekki i przystępny sposób, a sama autorka nie poucza nas, ale edukuje. Jedzenie to naprawdę szeroki temat, dzięki któremu poznamy wiele ciekawych faktów i informacji.

Sam przekaz tytułu jest naprawdę mocy, wraz z rozwojem cywilizacji zabija nas nie brak jedzenia, a… ono samo. Zaczęliśmy jeść byle jak, praktycznie wciąż dostarczamy sobie tych samych składników (z reguły cukrów), a regionalna kuchnia powoli przechodzi w niepamięć. Autorka tak dobitnie powtarza te fakty i przytacza na ich poparcie badania, że dosłownie od razu chce się lecieć do warzywniaka po szpinak 😊. Jeśli ...

× 2 | link |
@Sylwia_K
2020-06-15
7 /10
Przeczytane

“Tak dziś jemy” autorstwa Bee Wilson to niezwykle ciekawa i godna uwagi pozycja popularnonaukowa. Rynek wydawniczy zalany jest teraz książkami dotyczącymi jedzenia - czy to kucharskimi, czy dotyczącymi konkretnych diet eliminujących coraz to inne składniki, czy też poradnikami pisanymi (a raczej firmowanymi) przez gwiazdy i celebrytki. Jedni mówią, że trzeba jeść wszystko, inni zalecają konkretne lub maksymalne ograniczenia, wiele informacji wzajemnie się wyklucza, a nam ciężko czasem się w tym wszystkim odnaleźć. Tymczasem warto spojrzeć na temat z szerszej perspektywy, tym bardziej, że dotyczy każdego z nas, bez wyjątku.
Książka może otworzyć oczy na sprawy, o których na co dzień zupełnie nie myślimy, chociażby robiąc takie a nie inne zakupy spożywcze. Nie poucza, lecz informuje, nie usiłuje forsować konkretnego poglądu, nie mówi jak mamy żyć i jak mamy jeść, co bardzo mi się spodobało. Zamiast kolejnych nakazów i zakazów otrzymujemy poparte badaniami i opiniami ekspertów informacje na temat jedzenia z różnych perspektyw - naukowej, medycznej, gospodarczej, politycznej, ekonomicznej oraz kulturowej. Autorka świetnie pokazuje jak media i zmieniające się trendy kształtują nasz gust kulinarny czy podejście do jedzenia i wpływają na nasze decyzje żywieniowe, pokazuje jak nasze wybory kształtują rynek produktów spożywczych, i w drugą stronę - jak ów rynek oddziałuje na nasze wybory. Dzięki tej pozycji można stać się bardziej świadomym konsumentem.
Nie je...

× 2 | link |
MA
@Martak180
2020-04-17
8 /10

Publikacja zaczyna się niezwykle smakowicie, soczyście, słodko, a potem jest coraz mniej apetycznie, za to bardzo prawdziwie. W sklepach królują produkty z masowych upraw o mniejszej wartości składników odżywczych, choćby banany Cavendish. Żywność stała się uniwersalnym językiem. Postęp technologiczny sprawił, że można uprawiać banany na Islandii, szybko przetransportować łatwo psujące się produkty, zjeść to samo co Włoch lub Tajlandczyk. Odżywiamy się podobnie. Nasza dieta jest słodsza, tłustsza, bardziej mięsna i wysoko przetworzona. Paradoksalnie to mięso jest tańsze niż warzywa, a przy tym marnujemy jedzenie. Dziś największym problemem żywnościowym jest otyłość, a nie głód. A wszystko zaczęło się po wojnie od nadprodukcji żywności…
Bee Wilsona rozmawiała z naukowcami, ekspertami, kucharzami i zwykłymi ludźmi. W swej publikacji opiera się na badaniach i bogatej bibliografii. Przytoczone przez nią wyniki badań, dane statystyczne szokują i nokautują. Autorka zwraca uwagę na politykę żywieniową państw, marketing niezdrowych produktów, ekspansję niektórych firm, modę na żywność, oszustwa żywnościowe, życie w biegu, wszechobecność przekąsek, zanik kultury żywieniowej. Posiłek już nie jest rytuałem. Autorka tłumaczy nowe pojęcia: paradoks wyboru, architektura wyboru, mukbang, clean eating.
„Tak dziś jemy. Biografia jedzenia” to niezwykła książka – reportaż o jedzeniu, literatura popularnonaukowa. Serwowałam ją sobie jak posiłki – po trochu i c...

× 1 | link |
@ksiazkowa.gladys
@ksiazkowa.gladys
2020-05-11
9 /10
Przeczytane

Nigdy wcześniej nie czytałam książki o tematyce popularnonaukowej, a tym bardziej o jedzeniu! Ta książka jest bardzo bogata w wiele informacji, które każdy z nas powinien sobie przyswoić. Oprócz tego w środku znajdziemy urocze obrazki, które kojarzą mi się ze starymi książkami kucharskimi.

Książka oparta jest o wiele badań naukowych oraz artykułów, a także na licznych spotkaniach jak i rozmowach z ekspertami w tej dziedzinie. Dowiedziałam się wielu różnych i jak dla mnie dotąd nieznanych informacji, które na pewno będę chciała wdrożyć w własne życie. Ta książka to istna kopalnia wiedzy.

× 1 | link |
@Zaczytane_Strony
2020-04-02
8 /10

Jedzenie to coś co towarzyszy nam na co dzień, jemy kilka razy dziennie a nawet częściej wliczając w to drobne przekąski, tak na prawdę rzadko zastanawiamy się nad tym co tak na prawdę jemy i jaki ma to wpływ na nasz organizm.
Co chwila zmienia się nasz model żywienia, staramy się podążać za modą, unikamy cukru, jemy dużo owoców i warzyw a nawet rezygnujemy z mięsa, tylko nie zawsze daje nam to efekty których oczekujemy. Za jakiś czas przerzucamy się na inną dietę lub w ogóle z niej rezygnujemy bo nie możemy ciągle znieść wyrzeczeń i chcemy jeść wszystko, trudno nam znaleźć złoty środek.
Niesamowite jest to że ciągle rośnie liczba osób z zaburzeniami odżywiania, już nawet małe dzieci nie tolerują glutenu, laktozy, orzechów czy skorupiaków, trzeba im dobierać odpowiednią dietę i czytać skład danych produktów.
Obecnie jest nacisk na zdrowe produkty, z każdego billboardu spoglądają na nas szczupłe osoby i reklamują dane produkty dzięki którym osiągniemy dobrą formę i będziemy żyć dłużej. Nie dajmy się zwieść i omamić reklamą, to że na produkcie pisze fit nie oznacza że jest to zdrowy produkt, tak jak napis na produkcie zero cukru nie oznacza że go tam nie ma, oczywiście cukru nie ma ale jest słodzik który jest jeszcze gorszy.
Kiedy spojrzałam na tę książkę byłam nią zachwycona, spodziewałam się tam obrazków i ciekawostek a zastałam sam tekst, pomimo tego zaczęłam czytać i nie mogłam się oderwać. Warto przeczytać ją i przeanalizować to co jemy my i nasi blisc...

| link |
ZA
@zaczytanalala
2020-05-10
9 /10

W chwili, gdy ta książka pojawiła się na rynku wiedziałam, że muszę ją przeczytać. I nie żałuję tej decyzji nawet trochę.

Autorka w bardzo czytelny sposób prowadzi nas przez jedzeniowe tematy tabu i pokazuje, jak bardzo zmienił się nasz stosunek do jedzenia na przestrzeni ostatnich lat. Muszę się z nią zgodzić, iż w ostatnim czasie ludzie są tak zabiegani, że większość z nich nie zwraca uwagi na to co je. Co chwilę pojawiają się nowe trendy żywieniowe, wokół pełno jest cele brytów polecających sposoby na utrzymanie pięknej sylwetki i cery jedząc w określony sposób. Jednak podczas czytania zaczęłam sobie zadawać pewne pytanie. Czy rzeczywiście restrykcyjne diety polegające na wykluczeniu większości składników żywieniowych i skupiające się na zaledwie kilku produktach są takie zdrowe?

Autorka odpowiada na to pytanie w sposób dla mnie całkowicie wyczerpujący. A co bardzo mi się spodobało nie narzuca czytelnikowi swojego sposobu myślenia i nie krytykuje w bezwzględny sposób współczesnych diet. Pokazuje nam, co tak naprawdę zrobiły z nami czasy współczesne, w których mamy dostęp niemal do wszystkich produktów żywnościowych z całego świata, natomiast korzystamy zaledwie z garstki.

Ta książka dała mi wiele do myślenia. Zmotywowała mnie do tego, żeby usiąść i spokojnie przemyśleć jaki jest mój stosunek do jedzenia. Przecież dawniej posiłki stanowiły w każdej rodzinie czas, kiedy wszyscy siadali przy stole i spożywali je...

| link |
JU
@Justyna_6
2020-05-09
7 /10
Przeczytane

Tematyka książki jest jak najbardziej na czasie bowiem spożywamy żywność z coraz większą ilością chemii, coraz bardziej przetworzoną, w coraz większych ilościach i której przygotowanie zajmuje jak najmniej czasu, a o jedzenie nigdy jeszcze nie było tak łatwo jak dziś i trudno przed nim uciec. Kusi nas w supermarketach, w reklamach telewizyjnych i w mediach społecznościowych. Nie ma chyba kraju na świecie, gdzie w ostatnich latach nie dokonałaby się radykalna zmiana modelu odżywiania. Nawet rzeczy, które pijemy okazują się bombami kalorycznymi nie mającymi nic wspólnego z zaspokojeniem pragnienia.

Autorka w sposób bardzo wyczerpujący podeszła do tematu. Jest tu sporo danych, statystyk i przykładów. Jednak dla świadomego konsumenta (za jakiego się uważam) ta książka nie okazała się jakoś szczególnie odkrywcza, bo wiele z poruszanych tu tematów nie było mi obcych. Jeśli czytało się pozycje w stylu „Zamień chemię na jedzenie”, czy oglądało programy telewizyjne Katarzyny Bosackiej niewiele nowych dla nas rzeczy znajdziemy w tej książce. Poza tym napisana jest głównie z punktu widzenia konsumenta z USA i Wielkiej Brytanii. U nas w przeciwieństwie do USA jeszcze dosyć często gotuje się w domu i nie kupuje się aż w takich ilościach jak w Stanach produktów gotowych, choć zdaję sobie sprawę, że to tylko kwestia czasu aż zaczniemy się odżywiać dokładnie jak Amerykanie i będziemy mieli podobne problemy z odsetkiem osób otyłych.

Polecam książkę szczególnie oso...

| link |
@werisia82
@werisia82
2020-03-31
6 /10
Przeczytane

"Tak dziś jemy. Biografia jedzenia" to bardzo ciekawa pozycja. Temat, który dotyczy każdego z nas. Żyjemy w czasach, w których nie da się uniknąć chemii w jedzeniu. Faszerujemy się przetworzoną żywnością. Jaki to ma na nas wpływ? Dlaczego świadomie decydujemy się szkodzić swojemu zdrowiu? "Lepsze" produkty często są dużo droższe i trudno dostępne. Dużą rolę odgrywa też pęd, w którym wszyscy żyjemy. W efekcie społeczeństwo ma problem z cukrzycą czy chorobami serca. Książka pełna jest ciekawych informacji. Składnia do zatrzymania się w pędzącej codzienności i przemyślenia tego, jak się odżywiamy. Każdy z nas zna powiedzenie „jesteś tym, co jesz” jednak rzadko kiedy się nad tym zastanawiamy. Książka jest obszerna, jak dla mnie nie do przeczytania w jeden wieczór. Jest to raczej pozycja, którą warto sobie dawkować. Wiele wątków dotyczących ewolucji pojęcia „jedzenie” bardzo mnie zaciekawiło. Nie jest to gatunek, po który sięgam regularnie ale jeżeli ktoś tak jak ja ma ochotę na odmianę to bardzo polecam. Ocena 4/5. Książkę odebrałam za punkty na portalu Czytam Pierwszy.

| link |
@revencleee
@revencleee
2020-05-21
9 /10
Przeczytane

TAK DZIŚ JEMY - po lekturze oczywiste rzeczy na temat jedzenia, przestają takie być... Fachowa wiedza, mnóstwo przydatnych informacji, dane prosto od ekspertów. Jeżeli chcesz poszerzyć swoje poglądy na temat jedzenia to ta książka jest właśnie dla Ciebie! :) Osoby, które pragną poprawić jakość swojego życia w kwestii żywienia, nie zawiodą się. Sama, dzięki tej lekturze, znacznie poszerzyłam swoją wiedzę i teraz wiem, jakie składniki i produkty przynoszą korzyści dla mnie i mojej rodziny. Zdrowie jest najcenniejsze i powinno być priorytetem dl każdego z nas. Odpowiednia dieta ma niebagatelne znaczenie, by być sprawnym i cieszyć się dobrą kondycją zdrowotną. Ponadto książka ukazuje, jakie bogactwo nas otacza W dzisiejszych czasach produkty z najdalszych zakątków świata mamy na wyciągnięcie ręki... wystarczy po nie sięgnąć i czerpać same dobrodziejstwa, za które z pewnością podziękuje nam nasz organizm. :) Nie pozostaje nic innego jak sięgnąć po książkę już dziś! Gwarancja satysfakcji w 100 procentach! :)

| link |
@ania_sulkowska_yahoo.com
2020-05-21
9 /10

Nasi dziadkowie często mieli ciągły deficyt kaloryczny, bo jedzenie było zbyt drogie i niedostępne. Dziś mamy nadprodukcję żywności, a mimo tego jemy gorzej niż nasi przodkowie. Nasz dzień zdominowały szybkie przekąski zamiast pełnowartościowych posiłków, jemy w pośpiechu zamiast skupiać całą uwagę na jedzeniu, sięgamy po jak najwięcej jak najbardziej kalorycznych produktów, żeby szybko dodać sobie energii. Wbrew pozorom, to biedne afrykanskie kraje są bliżej odpowiednich wzorców żywienia niż cywilizowana Europa i Ameryka.

Ta książka otworzyła mi oczy na problemy, które pojawiły się w ostatnich dziesięcioleciach. Sama przez złe wzorce żywienia borykałam się z wahaniami wagi i problemami zdrowotnymi. Warto sięgnąć po ten szczegółowy i lekkim piórem pisany reportaż, żeby dostrzec problemy i zainspirować się do pozytywnych zmian - są one tylko naszym wyborem, choć trudnym i wymagającym pokładów silnej woli, gdy wokół tyle pokus!

| link |
BL
@Blanka944
2020-05-10
7 /10

Mimo że dotąd diety niespecjalnie mnie interesowały, to wiedziałam, że muszę tę książkę przeczytać, bo miałam wrażenie, że wiele się z niej dowiem. I właśnie tak było! Autorka naprawdę wyczerpująco opisuje różne aspekty jedzenia np. zmiana jego dostępności, walka z otyłością w różnych państwach, czy odchodzenie od gotowania na rzecz gotowych produktów. Dla mnie najważniejsze było to, że autorka nie wypisuje bredni wyssanych z palca, tylko to, co pisze, popiera różnymi badaniami czy inną literaturą (bibliografia jest naprawdę pokaźna). W książce można znaleźć też wiele różnych wykresów i porównań. Autorka nie narzuca też swojego zdania, pokazuje fakty i pozwala czytelnikowi samemu zastanowić się nad różnymi kwestiami – a naprawdę jest nad czym się zastanawiać. Książkę polecam, mi trochę otworzyła oczy :D

| link |
PA
@patrycjamaczka1997
2020-05-01
8 /10

Poważny temat, z którym każdy z nas boryka się każdego dnia, często nie będąc nawet tego świadomym. Pełna humoru i dystansu opowieść o tym, dlaczego świadomie faszerujemy się codziennie chemią i jeszcze jesteśmy z tego dumni i zadowoleni. Trochę psychologii i odpowiedzi na trudne socjologicznie pytania dotyczące pożywienia. Bardzo podobał mi się fragment o tym, jak media ukierunkowują nasz gust kulinarny i jak trendy wpływają na nasze decyzje żywieniowe. Książka otwiera oczy na wiele problemów, o których zwykle nie myślimy, bo są naszą codziennością. Przy tym jest świetnie napisana, ciekawa i nie podająca wszystkiego na tacy. Dobry start do zainteresowania się tematem, pobudza ciekawość. Od razu zaczęłam szukać innych pozycji o podobnej tematyce.

| link |
@bookshelf
2022-08-31
Przeczytane

Bardzo dużo danych statystycznych. Nadmiar informacji spowodował że czułam się przytłoczona i coraz gorzej mi się to czytało.

| link |
@book_wszechmogacy
2023-12-06
8 /10
Przeczytane
Zaloguj się aby zobaczyć więcej

Cytaty z książki

O nie! Książka Tak dziś jemy. Biografia jedzenia. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
Dodaj cytat
© 2007 - 2024 nakanapie.pl