Trucizny od dawna towarzyszyły człowiekowi w życiu codziennym, ale w miarę rozwoju cywilizacji znacznie rozszerzyło się ich działanie na organizm człowieka. Współczesna nauka zajmuje się toksykologią poszczególnych związków chemicznych, toksykologią środowiska, żywności oraz praktycznym zastosowaniem, a więc m.in. toksykologią kliniczną, doświadczalną, sądowo-lekarską. Ustawodawstwo toksykologiczne zaś scala wszystkie te dziedziny. Te zagadnienia w IV wydaniu "Toksykologii" omawiają prof. W. Seńczuk i współautorzy, poszerzając problematykę toksykologiczną o zmiany zgodne z najnowszym stanem wiedzy. Publikacja jest przeznaczona przede wszystkim dla studentów akademii medycznych. Osobom zawodowo stykającym się z toksykologią książka ta niewątpliwie pomoże rozszerzyć i uregulować wiedzę z tej dziedziny. Ponieważ podstawowe problemy toksykologii autorzy przedstawili w sposób przystępny dla Czytelnika nieprofesjonalisty, dlatego książkę adresuje się do szerokiego grona odbiorców zwłaszcza że wszyscy stykamy się na co dzień z wieloma substancjami trującymi, a poznanie ich właściwości toksycznych i sposobów działań zapobiegawczych może okazać się bardzo przydatne w praktyce.