W kuchni jak na wojnie

Maria Barbasiewicz
6 /10
Ocena 6 na 10 możliwych
Na podstawie 1 oceny kanapowicza
W kuchni jak na wojnie
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie
6 /10
Ocena 6 na 10 możliwych
Na podstawie 1 oceny kanapowicza

Opis

Kto gotował obiady czwartkowe? Skąd się wzięła zupa rumfordzka i co ją łączy z tytułem szlacheckim? Jak na kuchnię wpłynęła rewolucja francuska? Wielcy kucharze, wykwintne potrawy i wystawne stoły, zwykłe kuchty, publiczne jadłodajnie i żołnierskie kantyny, czyli historia opowiedziana od kuchni. Dzięki Marii Barbasiewicz mamy okazję poznać smaki i zapachy, które cieszyły podniebienia królów i syciły biedaków. Autorka opisuje związki kuchni i historii na tle wydarzeń politycznych, procesów społecznych i zmian cywilizacyjnych, które kształtowały oblicze świata od końca XVIII do pierwszej połowy XX wieku. Głównymi bohaterami książki są wielcy francuscy kucharze, między innymi Marie Antoine Careme, Auguste Escoffier czy Alexis Soyer. Poznajemy również Paula Tremo ? kucharza Stanisława Augusta Poniatowskiego, Karola Gundela ? autora najlepszych naleśników, Franza i Eduarda Sacherów ? twórców sławnego tortu, oraz sławnego smakosza Maurice?a Edmonda Saillanda Curnonsky?ego ? współinicjatora rankingów kulinarnych Michelina. Obok wielkich kuchmistrzów pojawiają się również artyści, w których dziełach obecne są kulinaria: Andy Warhol i puszka zupy Campbell, magdalenka Marcela Prousta, Uczta Babette Karen Blixen oraz Louis de Funes ze swoją słynną rolą w filmie Skrzydełko czy nóżka.
Data wydania: 2015-11-10
ISBN: 978-83-7705-927-2, 9788377059272
Wydawnictwo: PWN - Naukowe PWN
Stron: 264

Autor

Maria Barbasiewicz Maria Barbasiewicz Maria Barbasiewicz - polska historyczka i pisarka zajmująca się kulturą materialną, etnografią, socjologią oraz dziejami obyczajów. Autorka licznych dokumentacji historyczno-urbanistycznych oraz artykułów poświęconych m.in. przedwojennym zakładom je...

Pozostałe książki:

Dobre maniery w przedwojennej Polsce Powiat ostrowski. Przewodnik subiektywny Powiat pruszkowski. Przewodnik subiektywny Powiat płocki. Przewodnik subiektywny Powiat sokołowski. Przewodnik subiektywny Powiat wyszkowski. Przewodnik subiektywny Powiat węgrowski. Przewodnik subiektywny Powiat żyrardowski. Przewodnik subiektywny W kuchni jak na wojnie Do rzeczy i od rzeczy Ludzie interesu w przedwojennej Polsce. Przedsiębiorcy, filantropi, kapitaliści Warszawa. Perła Północy
Wszystkie książki Maria Barbasiewicz

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Coś mi się wydaje, że książka W kuchni jak na wojnie aż się prosi o Twoją recenzję. Chyba jej nie odmówisz?
️ Napisz pierwszą recenzje

Moja opinia o książce

Opinie i dyskusje

JU
@Justyna_6
2024-01-28
6 /10
Przeczytane

Cytaty z książki

O nie! Książka W kuchni jak na wojnie. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
Dodaj cytat