Chcielibyśmy zainteresować Państwa niezwykłą książką, bestsellerem, który we Włoszech doczekał się w ciągu dwóch lat aż pięciu wydań. Napisał ją najwybitniejszy włoski onkolog i chirurg o światowej sławie profesor Umberto Veronesi. Dla Włochów jest on takim autorytetem naukowym i medycznym, jakim dla Polaków był Zbigniew Religa. Profesor Veronesi przekonuje w swojej książce Z rakiem walczy się przy stole, że skończyła się epoka „jem, co chcę”. Nieodpowiednia dieta szkodzi nam, bowiem, tak samo, jak palenie papierosów, życie w stresie czy zatrucie środowiska. Ale profesor Veronesi nie chce nas straszyć! Przeciwnie, radzi, co i jak jeść, żeby zapobiegać rakowi, a także wspierać leczenie nowotworów. Wskazuje tu przede wszystkim na dietę wegetariańską oraz proponuje sprzyjający zdrowiu styl życia. Nie jest to jednak książka dla wegetarian, lecz dla wszystkich tych, którzy chcą nauczyć się jak dłużej i lepiej żyć. Dodatkowym atutem książki Z rakiem walczy się przy stole jest ponad 200 przepisów diety antyrakowej: sałatek, zup, drugich dań, lunchy i przekąsek, przygotowanych przez stale współpracującą z Europejskim Instytutem Onkologii (którego założycielem i dyrektorem jest profesor Veronesi), Carlę Marchetti, autorkę popularnych we Włoszech książek kucharskich, która urodziła się we Florencji, w rodzinie toskańskich restauratorów.