Znane i nieznane dania z kuchni włoskiej

Małgorzata Caprari
Znane i nieznane dania z kuchni włoskiej
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie

Opis

"Popularna autorka Kuchni włosko-polskiej oraz polsko-włoskiej proponuje nową, bardzo atrakcyjną, pełną kulinarnych ciekawostek, książkę o wszystkich smakach Italii. Kuchnie poszczególnych regionów różnią się między sobą, każdy z nich słynie z innej potrawy dlatego tez autorka opracowała swoje przepisy w oparciu o podział regionalny Włoch. Obok pizzy i spaghetti pojawią się przepisy na gnocchi, pasty, salsy, torte, minestre, carni, dolci. Setki przepisów opatrzone są komentarzem autorki, co stwarza niepowtarzalny klimat całej książki.
Chciałabym zaprosić państwa na kulinarną wycieczkę do Włoch, unikając zatłoczonych szlaków turystycznych. Tematem książki jest tradycyjna kuchnia włoska, nierzadko już powoli zapominana. Najczęściej są to dania z kuchni ludzi ubogich, Włochy bowiem, choć tak piękne, są krajem trudnym i wbrew pozorom nie zawsze przyjaznym?
Wybrane potrawy są w większości bardzo łatwe do przygotowania stanowią najlepszy dowód, że nawet w skromnej kuchni Włosi nie przestają być artystami?
Zwraca także uwagę specjalny stosunek do chleba. W kraju, gdzie każde ziarno zboża trzeba okupić ciężką pracą, nie pozwalano, aby zmarnowała się, choć okruszynka. Stąd tak wiele dań, pozwalających wykorzystać czerstwe pieczywo i to ze smakiem.
Małgorzata Caprari"
ISBN: 978-83-7404-780-7, 9788374047807
Wydawnictwo: KDC - Klub Dla Ciebie 2

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Coś mi się wydaje, że książka Znane i nieznane dania z kuchni włoskiej aż się prosi o Twoją recenzję. Chyba jej nie odmówisz?
️ Napisz pierwszą recenzje

Moja opinia o książce

Opinie i dyskusje

@ksiazniczka
@ksiazniczka
2011-08-29
Przeczytane Kupione Kulinarne

Jak pisze autorka Włochy dzielą sia na 20 regionów, w której występują inne smaki kuchni włoskiej. Autorka podzieliła książkę na rozdziały o poszczególnych regionach. Każdy opatrzony jest w krótki opis danego regionu. Nawet obok przepisów widnieją ciekawe komentarze autorki. W książce można znaleźć dużo pysznych przepisów. Niektóre z nich są bardziej rozbudowane, niektóre bardzo proste. Wystarczą 3 składniki, żeby zrobić pyszne danie. Polecam wszystkim, przede wszystkim tym, którzy dopiero poznają smaki Italii.

| link |

Cytaty z książki

O nie! Książka Znane i nieznane dania z kuchni włoskiej. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
Dodaj cytat
© 2007 - 2024 nakanapie.pl