Człowiek, chcąc zachować pełnię zdrowia, musi się racjonalnie odżywiać, musi umieć też zestawić w posiłku poszczególne produkty w taki sposób, aby jego organizm na każdym etapie życia został zasilony odpowiednimi składnikami odżywczymi. Badania prowadzone na przestrzeni lat wskazują, że racjonalne żywienie od najwcześniejszych chwil życia człowieka, kontynuowane w późniejszym okresie, przyczynia się do prawidłowego przebiegu rozwoju osobniczego, gwarantując lepszą wydolność ustrojową, fizyczną i umysłową. Realizatorzy żywienia w przedszkolach powinni posiadać odpowiednie kwalifikacje i wiedzę na temat racjonalnego żywienia zbiorowego, a także posiadać umiejętności w zakresie układania jadłospisów z uwzględnieniem zalecanych modelowych racji pokarmowych. W poradniku m.in.: * rola poszczególnych składników pokarmowych, które powinny być dostarczane organizmowi z pożywieniem, przemiany, jakim ulegają w organizmie człowieka, oraz sposób, w jaki są one wykorzystywane, * ogólne zalecenia i zasady racjonalnego żywienia dzieci w wieku przedszkolnym (4-6 lat), czyli co należy wiedzieć, aby przystąpić do układania i realizacji jadłospisu dla dzieci żywionych w przedszkolu, * praktyczne wskazówki, jak ułożyć jadłospis dla dzieci zdrowych żywionych w przedszkolu, w tym produkty zamienne, * zasady dobrej praktyki higienicznej i produkcyjnej oraz zasady systemu HACCP przy przyrządzaniu potraw w żywieniu zbiorowym, * przepisy na potrawy ujęte w przykładowym jadłospisie, z wyliczeniem zawartości głównych składników odżywczych i wartości energetycznej, * przykładowe jadłospisy dla dzieci w wieku przedszkolnym (4-6 lat) z praktycznymi uwagami. Łatwy, intuicyjny w obsłudze program komputerowy do układania jadłospisów w przedszkolach, z wyliczeniem zawartości głównych składników odżywczych i wartości energetycznej, przygotowany pod kierunkiem specjalisty do spraw nadzoru nad żywnością Państwowej Inspekcji Sanitarnej w Gdańsku - Pani Barbary Jackiewicz. Pomoc w prawidłowym ustalaniu norm żywnościowych dla dzieci: * zawiera bazę składników, przykładowych dań oraz jadłospisów, * umożliwia dodanie nowych produktów i dań, * ułatwia przygotowywanie odpowiednio zbilansowanych jadłospisów - informuje, gdy ułożony jadłospis nie spełnia wymaganych norm zawartości podstawowych składników (np. białek, węglowodanów, tłuszczów itp.), * umożliwia wydruk gotowych jadłospisów, szczegółowego raportu z informacją o wartościach odżywczych i energetycznych danych potraw, a także listy zakupów.