Żywienie dzieci w przedszkolu. Poradnik realizacji racjonalnego żywienia dzieci w wieku 4-6 lat z przykładami jadłospisów i oceną sposobu żywienia

Barbara Jackiewicz
Żywienie dzieci w przedszkolu. Poradnik realizacji racjonalnego żywienia dzieci w wieku 4-6 lat z przykładami jadłospisów i oceną sposobu żywienia
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie

Opis

Człowiek, chcąc zachować pełnię zdrowia, musi się racjonalnie odżywiać, musi umieć też zestawić w posiłku poszczególne produkty w taki sposób, aby jego organizm na każdym etapie życia został zasilony odpowiednimi składnikami odżywczymi. Badania prowadzone na przestrzeni lat wskazują, że racjonalne żywienie od najwcześniejszych chwil życia człowieka, kontynuowane w późniejszym okresie, przyczynia się do prawidłowego przebiegu rozwoju osobniczego, gwarantując lepszą wydolność ustrojową, fizyczną i umysłową. Realizatorzy żywienia w przedszkolach powinni posiadać odpowiednie kwalifikacje i wiedzę na temat racjonalnego żywienia zbiorowego, a także posiadać umiejętności w zakresie układania jadłospisów z uwzględnieniem zalecanych modelowych racji pokarmowych. W poradniku m.in.: * rola poszczególnych składników pokarmowych, które powinny być dostarczane organizmowi z pożywieniem, przemiany, jakim ulegają w organizmie człowieka, oraz sposób, w jaki są one wykorzystywane, * ogólne zalecenia i zasady racjonalnego żywienia dzieci w wieku przedszkolnym (4-6 lat), czyli co należy wiedzieć, aby przystąpić do układania i realizacji jadłospisu dla dzieci żywionych w przedszkolu, * praktyczne wskazówki, jak ułożyć jadłospis dla dzieci zdrowych żywionych w przedszkolu, w tym produkty zamienne, * zasady dobrej praktyki higienicznej i produkcyjnej oraz zasady systemu HACCP przy przyrządzaniu potraw w żywieniu zbiorowym, * przepisy na potrawy ujęte w przykładowym jadłospisie, z wyliczeniem zawartości głównych składników odżywczych i wartości energetycznej, * przykładowe jadłospisy dla dzieci w wieku przedszkolnym (4-6 lat) z praktycznymi uwagami. Łatwy, intuicyjny w obsłudze program komputerowy do układania jadłospisów w przedszkolach, z wyliczeniem zawartości głównych składników odżywczych i wartości energetycznej, przygotowany pod kierunkiem specjalisty do spraw nadzoru nad żywnością Państwowej Inspekcji Sanitarnej w Gdańsku - Pani Barbary Jackiewicz. Pomoc w prawidłowym ustalaniu norm żywnościowych dla dzieci: * zawiera bazę składników, przykładowych dań oraz jadłospisów, * umożliwia dodanie nowych produktów i dań, * ułatwia przygotowywanie odpowiednio zbilansowanych jadłospisów - informuje, gdy ułożony jadłospis nie spełnia wymaganych norm zawartości podstawowych składników (np. białek, węglowodanów, tłuszczów itp.), * umożliwia wydruk gotowych jadłospisów, szczegółowego raportu z informacją o wartościach odżywczych i energetycznych danych potraw, a także listy zakupów.
Data wydania: 2007
ISBN: 978-83-7426-412-9, 9788374264129
Wydawnictwo: Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Czy ja dobrze widzę, że znasz książkę Żywienie dzieci w przedszkolu. Poradnik realizacji racjonalnego żywienia dzieci w wieku 4-6 lat z przykładami jadłospisów i oceną sposobu żywienia? Koniecznie daj znać, co o niej myślisz w recenzji!
️ Napisz pierwszą recenzje

Moja opinia o książce

Cytaty z książki

O nie! Książka Żywienie dzieci w przedszkolu. Poradnik realizacji racjonalnego żywienia dzieci w wieku 4-6 lat z przykładami jadłospisów i oceną sposobu żywienia. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
Dodaj cytat
© 2007 - 2024 nakanapie.pl