Siostra Anastazja Pustelnik pt. ''113 Dań Siostry Anastazji – Potrawy jarskie i ryby'' przedstawia dania proste, które są również przeznaczone dla osób, które są smakoszami zup, dań jarskich i ryb.
Książka ''113 Dań Siostry Anastazji – Potrawy jarskie i ryby'' spełnia oczekiwania kulinarne czytelnika pod każdym względem.
Ksiądz Stanisław Groń zachwala sobie kuchnię Siostry Anastazji, ponieważ uważa, że jej gotowanie jest darem z niebios. Chciałby jej nadać fikcyjny order za jej zasługi w dziedzinie kulinarni.
Siostra Anastazja udziela 12 porad dotyczących sposobu gotowania warzyw, podawania zup, podawania pieczywa, zdradza, jakie mamy rodzaje zup, jak gotować kluski ziemniaczane, omlety, nie zdradza jedynie sekretów związanych z rodzajami tłuszczu.
Potrawy jarskie i ryby
Książka ''113 Dań Siostry Anastazji – Potrawy jarskie i ryb'' składa z następujących potraw: Botwinka, Bób z grzybami, Bób zapiekany z czosnkiem, Brukselka smażona w cieście, Bulion warzywny, Chłodnik buraczany, Chłodnik koperkowy, Cukinia zapiekana z grzybami, Cukinia zapiekana z pomidorami, Flaczki jarzynowe, Galaretka jarzynowa, Gołąbki z kaszą w sosie pieczarkowym, Grochówka z grzankami, Gulasz jarzynowy, Gulasz z soczewicy, Kalafior panierowany, Kalafior smażony w cieście, Kapuśniak z kiszonej kapusty, Kapuśniak ze słodkiej kapusty, Knedle z białym serem I, II kopytka pikantne, Kotleciki z rolady ziemniaczanej ze szpinakiem, kotlety rybne, kotlety ryżowe z pestkami dyni, kotlety serowe, kotlety z fasoli, kotlety z gotowany ziemniaków, kotlety z jaj faszerowane pieczarkami, kotlety z kapusty włoskiej, kolety z kaszy manny, Krupnik z jajkiem, Łazanki, Łazanki z kapustą i pieczarkami, Łazanki z kapustą i warzywami, Makaron faszerowany szpinakiem, Makaron z bakłażanem, z brokułami, z cukinią, z grzybami, z karczochami, z marchewką, z papryką, z suszonymi pomidorami, ze szpinakiem, Marchewka przysmażana, Naleśniki z farszem jarzynowym, Naleśniki z farszem szpinakowym, Omlet szpinakowy, z jarzynami, z porem, z żurawiną, Papryka nadziewana kaszą gryczaną, Pierogi, Pierogi smażone z ziemniaków, Pierogi z bobem, z fasolą, z soczewicą, Pierogi ze szpinakiem i białym serem, Placki z cukinią i białym serem, Placki z selera, Placki ziemniaczane zapiekane z kapustą kiszoną, Potrawka jarzynowa, Pstrąg podany z sosem śmietanowo- pleśniowym, Pstrąg pieczony warzywach, Pyzy z białym serem, Pyzy z kapustą, Rolada ziemniaczana ze szpinakiem, Ryba zapiekana w śmietanie, Sakiewki napełnione kapustą, ser smażony, Uszka z bobem, z fasolą, Wywar jarzynowy, Zapiekana kapusta z jaśkiem, Zapiekanka kalafiorowo – brokułowa, zapiekanka rybna, z bakłażana, z cukinii i pomidorów, z łososiem i szpinakiem w sosie śmietanowym, Zapiekanka ziemniaczana z warzywami, Zupa czosnkowa, fasolowa z grzybkami i czosnkiem, koperkowa, Zupa krem dyniowy z czosnkiem, jarzynowy z jajkiem, szpinakowy, z dyni, z dyni z płatkami migdałowymi, z marchewki, zupa porowa, zupa z cukinii, zupa z kurkami, zupa z suszonych borowików, żurek z serwatki.
Przedstawione przez Siostrę Anastazję przepisy zwróciły moją uwagę, ponieważ dania jarskie i potrawy z ryb są smaczne i pożywne. Któż z nas nie ceni sobie podany w piękny sposób zupy, a do tego jako dodatek grzanki z białego pieczywa.
Zwróciłam szczególną uwagę w tej książce na dania makaronowe, placki ziemniaczane, kotlety serowe, grochówka z grzankami, które wykonałam, korzystając przy tym z udzielonych rad Siostry Anastazji.
Autorka przekazuje swoją wiedzę sposób zrozumiały tak, aby czytelnik zrozumiał kulinarny jej przekaz.
Książka posiada 272 stron, twarda oprawa. Wydana została przez Wydawnictwo WAM.
Polecam zakup książki autorstwa Siostry Anastazji, gdyż 113 przepisów jest warte przyrządzenia i zapoznania się z nimi.