Nadine nie może uwierzyć, że Florian, który był jej pierwszą miłością ma AIDS. Kiedy okazuje się, że jest jednak zakażona wirusem HIV cały jej świat wali się w gruzy (kto wymyślił to zdanie? Dla mnie ono nie ma sensu.) Z kim może o tym porozmawiać? Ile zostało jej życia? Czy jest jeszcze dla niej jakaś przyszłość?
Autorka porusza problem z którym jeszcze się nie spotkałam w książkach. Jest nim wirus HIV. Pomysł na książkę jest naprawdę genialny. Marliese Arold chciała uświadomić czytelników, czym tak naprawdę jest HIV.
Bohaterka z dnia na dzień otrzymuje list od byłego chłopaka, Floriana z wiadomością, że może mieć AIDS. Emocje kierujące nią są nie do opisania. Nadine bardzo się boi i nie chce nikomu nic mówić. Decyduje Si e na testy. Okazuje się, że jest ‘tylko’ zarażona wirusem HIV. Jest załamana. Rodzice starają się ją wspierać. Dziewczyna nie wie, czy powiedzieć znajomym. Obawia się, że oddalą się od niej i nie będą chcieli mieć z nią nic wspólnego.
Książka jest cudowna. Skierowana dla nastolatek, jednak również dorośli odnaleźli by w niej coś dla siebie. Autorka posługuje się prostym językiem. W ten sposób chce zaskarbić sobie wiernych czytelników.
Powieść napisana została po to, aby uświadomić nam, czytelnikom, czym jest ta choroba i jak z nią żyć.
Bardzo przypadł mi do gusty pomysł ‘To musisz wiedzieć’ czyli wszystko o AIDS i HIV.Na końcu powieści zostały opisane m. In. Co to jest AIDS, test na HIV i na czym on polega, HIV, co znaczy, że ktoś jest seropozytywny i inne pojęcia. Występują również informacje jak można się zarazić, a jak nie, sposoby przenoszenia infekcji i inne. Jest również opisana różnica między AIDS a HIV.
Na końcu zostały wypisane ośrodki terapeutyczne dla osób żyjących z HIV, chorych na AIDS i ich bliskich. Podane są adresy, numery telefonów i adresy meblowe. Myślę, że jest to świetny pomysł. Chorzy na AIDS czy HIV często nie wiedzą, gdzie szukać pomocy. Książka ta pomoże im w tym. Może również sprawić, że chorzy zaczną patrzeć inaczej na świat, normalnie funkcjonować, co nie jest takie proste, jak się nam wydaje.
Powieść pozwala nam znaleźć się w sytuacji głównej bohaterki, Nadine. Dzięki niej możemy łatwiej zrozumieć chorych i dowiedzieć się sporo o tej chorobie.
Jak już wspominałam, książka nie jest wyłącznie dla nastolatek. Doskonale odnajdą się w niej również ludzie dorośli. Polecam ją każdemu, choćby dlatego, by dowiedzieć się czegoś więcej o AIDS czy HIV. Myślę, że każdy powinien ją przeczytać.