🐘🐘🐘🐘 Recenzja 🐘🐘🐘🐘
Oliwia Ciesielska " Dom słonia I "
@ciesielska_o
Wydawnictwo : Agencja wydawnicza Gajus
🐘🐘🐘🐘🐘🐘🐘🐘🐘🐘🐘
" Może taki był zamysł Purgatorium: przemyśleć całe swoje dotychczasowe życie, zanim będziesz mógł do niego wrócić..."
" Dom słonia I" to debiutancka powieść autorstwa Oliwii Ciesielskiej..
Opowiada ona historię siedemnastoletniej dziewczyny o imieniu Christina Wright.
To emocjonująca i wciągająca powieść, która z pewnością dostarczy Ci wielu niezapomnianych chwil..
Autorka ma niezwykły talent do tworzenia wciągających historii, które przyciągają czytelnika od samego początku do końca..
Jej styl pisania jest pełen emocji i napięcia, co sprawia, że trudno oderwać się od książki..
Od samego początku, gdy Christina budzi się w obcym miejscu, autorka potrafi budować tajemnicę i niepewność, co daje czytelnikowi poczucie, że jest wraz z bohaterką w tej nieznanej sytuacji..
Opisy lasu i atmosfery, które towarzyszą Grze, są tak realistyczne, że można poczuć się, jakbyśmy się tam znajdowali..
Autorka również umiejętnie ukazuje wewnętrzne przeżycia Christiny, jej walkę z niepamięcią i poszukiwanie prawdy.. Cała historia jest pełna zwrotów akcji i zaskakujących momentów, które trzymają czytelnika w napięciu..
Styl autorki jest płynny, lekki i jednocześnie pełen głębi emocjonalnej.. Czytając jej książki, można naprawdę poczuć się częścią historii i przenieść się w świat bohaterów..
Dodatkowo, autorka potrafi stworzyć wyraziste postacie, które są pełne życia i mają unikalne cechy..
Autorka również umiejętnie balansuje pomiędzy akcją a rozwojem postaci, co sprawia, że czytanie jest dynamiczne i satysfakcjonujące..
" Każda kolejna myśl bolała bardziej, aż w końcu łzy pociekły mi po twarzy. Osunęłam się na podłogę, zagryzając wargę i przyciskając ręce do piersi..."
Christina Wright pewnego dnia budzi się w zupełnie obcym miejscu, które nazywa się Domem Słonia.. Co najgorsze, nie pamięta niczego ze swojej przeszłości. Jest przerażona i dezorientowana.. Na dodatek, na jej ciele znajdują się siniaki i rany, co sugeruje, że coś strasznego musiało się wydarzyć..
Początkowo Christina jest zdezorientowana, ale dowiaduje się od innych mieszkańców Domu Słonia, że jest w pewnym rodzaju przejściowej przestrzeni między życiem a śmiercią.. To jest takie jakby czyściec dla osób, które są w śpiączce, ale nadal mają szansę na wybudzenie.. Aby to osiągnąć, muszą zdobyć antidotum ukryte w lesie podczas cotygodniowej tajemniczej Gry..
Życie w Domu Słonia daje mieszkańcom możliwość przeanalizowania swojego dotychczasowego życia i odkupienia win.. Stopniowo Christina zaczyna przypominać sobie fragmenty swojej przeszłości i musi zmierzyć się z konsekwencjami swoich działań.. Jest to dla niej okazja do pogodzenia się z tym, co się wydarzyło, oraz do znalezienia spokoju przed wiecznym odejściem..
Czy Christina odnajduje antidotum w lesie?
Jakie nowe znajomości nawiąże Christina w trakcie swojej podróży?
Czy Christina ostatecznie odzyskuje swoje wspomnienia?
Jak zakończy się historia Christiny?