Nauka języka angielskiego to dziś wręcz konieczność i zupełna norma w każdej szkole a nawet przedszkolu. Nauczyciele urozmaicają naukę coraz ciekawszymi metodami i starają się aby, szczególnie tym najmłodszym dzieciaczkom, wplatać w nią również elementy zabawy ułatwiające zapamiętywanie nowych słówek. Myślę więc, że ciekawym pomysłem dla tych właśnie nieco młodszych uczniów, klas I – III szkoły podstawowej, jest „Ilustrowany słownik angielsko-polski”.
Publikacja jest bardzo interesująca i odbiega znacząco od klasycznych topornych słowników. W jej wnętrzu jest kolorowo i przejrzyście. Jest to słownik angielsko – polski, więc znajdują się w nim słówka obcojęzyczne przetłumaczone na język polski. Na końcu natomiast na kilkunastu ostatnich stronach znajdziemy słownik polsko – angielski, tak by łatwiej można było odszukać obce nam hasła w głównym słowniku.
Bardzo spodobał mi się układ haseł. Posegregowano je bowiem tematycznie w rozdziałach: Moja rodzina, Mój dom, Mój pokój, Mój dzień, Jedzenie i picie, W klasie, Ciało ludzkie, Zabawy i zabawki, Hobby, Sport, Uczucia i emocje, W mieście, W sklepie, Zawody, Na wsi, W lesie, W Afryce, Nad morzem, W górach, Idziemy do parku, Pogoda i pory roku, Wielkanoc, Boże Narodzenie, Liczby, kolory, kształty, Ja jestem duży, ty jesteś mały oraz Jesteśmy dobrze wychowani!.
Oprócz typowych haseł, przy omawianiu danego rozdziału, najmłodsi znajdą w nim również zdania nawiązujące do tematu zapisane w języku angielskim a co ciekawe tuż obok, w nawiasie, zapisana jest ich poprawna wymowa. Rewelacyjny pomysł, który umożliwia również samodzielną naukę. Są w tym miejscu także proste dialogi, drobiazgowo opisane kolorowe ilustracje a tuż pod nimi słowniczek.
Myślę, że tak pomyślany słownik znacząco ułatwi naukę języka obcego wręcz zachęcając dzieci do częstszego korzystania z niego. Gruba solidna oprawa natomiast pozwoli nam cieszyć się publikacją przez długie lata. Myślę też, że mimo iż książka adresowana jest przede wszystkim do dzieci z powodzeniem również ułatwi naukę osobom dorosłym, które z językiem angielskim nie miały wcześniej styczności lub zwyczajnie pragną podciągnąć się w tej materii. Książeczka jest na tyle ciekawa, że zachęci maluchy do częstszego sięgania po nią a przystępna forma, czytelny układ i kolorowe ilustracje z pewnością w tej nauce pomogą.
Jestem przekonana, że inwestycja w tę właśnie publikację po prostu się opłaci ;)