Miłosz Olszański, debiutujący autor powieści science fiction, we „Wspomnieniu z przyszłości” kreśli obraz świata, który staje w obliczu globalnej katastrofy spowodowanej wyczerpaniem zasobów naturalnych. Wizja przyszłości, jaką przedstawia, nie tylko eksploruje nieuchronność upadku cywilizacji, ale również bada możliwości, jakie ludzkość może odkryć w przestrzeni kosmicznej. Książka wciąga czytelnika już od pierwszych stron, oferując zaskakujące połączenie technologii przyszłości, napięcia międzygwiezdnej ekspedycji i głębokich refleksji na temat kondycji naszej planety.
Fabuła książki jest dynamiczna i pełna zwrotów akcji. Akcja rozgrywa się w 2234 roku, kiedy Ziemia staje na skraju katastrofy energetycznej, a największe mocarstwa w desperackim wyścigu starają się znaleźć alternatywne źródła energii. NASA wysyła ekspedycję na odległą planetę Moros, która może być ratunkiem dla umierającej Ziemi. Jednakże, kiedy komunikacja z załogą zostaje przerwana, rozpoczyna się misja ratunkowa. Olszański bardzo umiejętnie buduje napięcie, stopniowo wprowadzając nas w tajemnicze i niepokojące realia Morosa, który kryje w sobie nie tylko surowiec, ale również mroczną tajemnicę. Atmosfera grozy i niepewności, którą odczuwają bohaterowie, skutecznie przenosi się na czytelnika, utrzymując go w stanie ciągłego napięcia.
Jednym z najważniejszych elementów książki są bohaterowie, których Olszański ukazuje w sposób złożony i wielowymiarowy. Każdy z nich staje przed dylematami moralnymi i egzystencjalnymi. To właśnie ich wewnętrzne zmagania, strach przed nieznanym i świadomość przemijalności życia stanowią o sile powieści. Olszański przypomina nam, że człowiek, niezależnie od technologicznego postępu, pozostaje istotą kruchą zmagającą się z nieuchronnością losu. Jak sam pisze: „ze zlepku komórek powstałeś, w nicość się obrócisz” – to zdanie przenikające ducha książki, stawia czytelnika przed pytaniem o sens ludzkiej egzystencji w kontekście bezlitosnego kosmosu.
Olszański nie boi się również poruszać tematów społecznych, co czyni „Wspomnienie z przyszłości” czymś więcej niż tylko powieścią science fiction. Autor subtelnie wplata w fabułę refleksje nad współczesnym kryzysem ekologicznym, etycznymi aspektami rozwoju technologicznego oraz przyszłością ludzkości w obliczu wyczerpywania się zasobów. Wiele kwestii, które porusza – jak konieczność poszukiwania alternatywnych źródeł energii czy odpowiedzialność za przyszłość planety – brzmi niezwykle aktualnie i stanowi zachętę do przemyśleń nad naszym własnym wpływem na świat.
Styl Olszańskiego jest przystępny, ale jednocześnie bogaty w opisy, które skutecznie budują atmosferę i pozwalają na wizualizację nieznanych światów. Pomimo że to jego debiut, widać, że autor starannie dopracował język i fabułę, co czyni książkę atrakcyjną zarówno dla fanów gatunku, jak i tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z literaturą science fiction.
„Wspomnienie z przyszłości” to udany debiut Miłosza Olszańskiego, który zgrabnie łączy klasyczne elementy science fiction z głębokimi refleksjami na temat kondycji ludzkości i przyszłości naszej planety. Powieść nie tylko dostarcza rozrywki, ale również skłania do refleksji nad współczesnymi problemami, co czyni ją wartościową lekturą.
Współpraca z Wydawnictwem Sorus.