Kryminał Za cenę śmierci to drugi tom Cyklu Pełnia tajemnic Małgorzaty Rogali. Akcja powieści umiejscowiona jest w pensjonacie położonym nad jeziorem, w pobliżu niewielkiego miasteczka Pełnia, znajdującego się koło Grudziądza. A także w samym miasteczku.Bohaterami są mieszkańcy pensjonatu Michała Dobrzyńskiego i pobliskiego miasteczka. Opisane wydarzenia rozgrywają się latem w ciągu siedmiu dni.
Elementami łączącymi serię jest miejsce akcji i główna bohaterka podkomisarz Monika Gniewosz wraz z rodziną oraz właściciel pensjonatu z córką i stali mieszkańcy miasteczka. Fabułę Za cenę śmierci stanowi poszukiwanie zaginionej kolekcji porcelany z manufaktury w Korcu należącej do dziadka jednej z mieszkanek Pełni. Kiedy okazuje się, że poszukiwaczy jest więcej, a jeden z nich dysponuje mapą położenia „skarbu” sytuacja zaczyna się komplikować prowadząc do zagadkowej śmierci. Kto, kogo i dlaczego zabił i czy uda się odszukać zaginioną porcelanę przekonacie się czytając książkę.
Małgorzata Rogala bardzo zgrabnie snuje intrygę budując kolejne rozdziały swojej powieści. Tajemniczy poszukiwacz jest świetnie ukryty pośród mieszkańców pensjonatu, a swoim zachowaniem pokazuje determinację, żeby za wszelką cenę znaleźć kolekcję. Widzimy do czego może doprowadzić fascynacja kolekcjonerska, kiedy pragnienie posiadania jakichś rzeczy powoduje zacieranie granicy między dobrem i złem, moralnością i jej brakiem. Opanowana pragnieniem zdobycia cennych przedmiotów osoba znajduje usprawiedliwienie dla wszystkich swoich działań.
Obok głównego wątku pisarka pokazuje interesujący wątek młodego 13-letniego chłopca, który poszukuje ciekawego tematu na swojego vloga. Nie zdając sobie sprawy z konsekwencji swoich działań i niebezpieczeństw podejmuje szereg zachowań, które o mały włos nie zakończyły by się dla niego tragicznie. Pisarka bardzo adekwatnie do rzeczywistości pokazuje na jego przykładzie sposób myślenia i zachowania nastolatków nastawionych na poszukiwanie sensacji, czegoś co przykuje uwagę rówieśników, pozwoli zdobyć uznanie w ich oczach. Widzimy tu także bardzo częste dla młodych ludzi przekonanie o swojej wyjątkowości i mądrości oraz poczucie wyższości nad osobami starszymi od nich. Jego postępowanie jest nastawione na „tu i teraz” i bezkrytyczne (chce zostać w pensjonacie, więc niszczy pojazdy wszystkich letników). Nie bierze pod uwagę, że to on może zostać oszukany.
Pisarka na tle intrygi kryminalnej snuje także opowieść o prywatnym życiu zarówno pani podkomisarz jak i innych mieszkańców miasteczka.
Za cenę śmierci to bardzo dobrze napisany kryminał, trzymający w napięciu, ale nie epatujący nadmiernymi scenami brutalności. Autorka zaciekawia czytelnika swoją historią i wciąga w rozważania, kto jest tajemniczym poszukiwaczem bez skrupułów. Podrzuca nam tropy, żeby za chwilę skierować uwagę na inną osobę. Sceny akcji przeplata pięknymi opisami przyrody okolicy pensjonatu. Język powieści jest prosty, dialogi naturalne i autentyczne. Niektórym postaciom autorka poświęca więcej uwagi inne są jedynie tłem. Rogala utrzymuje uwagę czytelnia na stałym poziomie zaangażowania, a zagadka jest na tyle ciekawa, że trudno oderwać się od lektury bez poznania rozwiązania.
Książka jest, według mnie, ciekawą lekturą na jeden wieczór dla miłośników kryminałów i twórczości pisarki.