Zacznijmy od tytułu-treść tej pozycji faktycznie zawiera przesłanie głównie do młodych ludzi wchodzących w życie, którzy muszą się zmierzyć z tak zwaną przygodą zwaną dorosłość. Etap ten jest szczególnie ważną chwilą w naszym życiu więc sam pomysł na poruszanie tych kwestii w książce zasługuje na pochwałę.
Autor zaprezentował tu po kolei każdy z ważnych aspektów tego startu. To jaki wpływ ma na nas rodzina, przyjaciele i całe otoczenie zostało pokazane na konkretnych przykładach z życia pana Patryka. Problemy w szkole, rodzinie, pierwsze miłości, imprezy, brak akceptacji ze strony innych, ale też samego siebie-każdy z nas ma doświadczenie w tych kwestiach.
⠀
Ta książka uczy, że wszystkie przeciwności, które dały nam w kość, kiedyś zaowocują, bo staną się naszym doświadczeniem i to dzięki nim staniemy się silniejsi. ⠀
Dowiadujemy się jak przejść przez chwile, w których wszyscy są naszym wrogiem i sami zaczynamy wątpić w swoją wartość.
⠀
Według mnie główne przesłanie książki to...WALCZ, NIE KRZYWDŹ I NABIERZ WIARY W SIEBIE, a wtedy marzenia i sukces znajdą dla siebie miejsce w naszym życiu.
⠀
Jedyne co mnie lekko zawiodło to fakt, że duża część książki to głównie historie i wspomnienia autora-ale, w końcu najlepiej oddaje się przekaz dzięki prawdziwym przykładom. Były momenty, które przypominały biografię, ale wiele z opisanych sytuacji mogło i pewnie przydarzyło się każdemu z nas. Dzięki biograficznej stronie tej pozycji możemy poczuć się bliżej omawianych problemów.
⠀
Książka bardzo uświadamia, że lepiej pomyśleć 2 razy zanim kogoś ocenimy, że życie często podkłada nam kłody pod nogi, ale także, że jeśli zamienimy narzekanie w działanie i zmienimmy swoje nastawienie to życie może się okazać lepsze niż myślimy.
⠀
Uważam także, że to przesłanie jest szczególnie ważne dla młodych osób, będących w szkole - to oni mogą z tej książki wyciągnąć najwięcej.
⠀
„Przygotuj się na start” to tytuł, który najprościej mówiąc -POKAZUJE ŻYCIE W JEGO PRAWDZIWYCH BARWACH, ukazując wszystkie jego blaski i ciebie.