Warszawa da się zjeść recenzja

Pożarłem Warszawę!

WYBÓR REDAKCJI
Autor: @biegajacy_bibliotekarz ·2 minuty
2022-01-07
5 komentarzy
18 Polubień
Rzadko czytam książki o tematyce kulinarnej. Cukrzyca na wiele nie pozwala, bo czytając, od razu ślinka cieknie i wszystko jadłoby się oczami. A z nią tak nie można! Jednak bardzo zaciekawił mnie tytuł książki - Warszawa da się zjeść. No i na okładce kultowe pyzy w słoiku. Takie same, jakie kiedyś kupowaliśmy z moją mamą, gdy jeszcze mieszkaliśmy na warszawskim Zaciszu i na bazar Różyckiego mieliśmy przysłowiowy rzut beretem. Kupując książkę do biblioteki, kierowałem się również tym, że każdy, kto mieszka w Warszawie, powinien poznać jej kulinaria. Jak się okazało, pan Paweł Płaczek niesamowicie je opisał i to na tle historii naszej stolicy.

Kilka słów o autorze. Paweł Płaczek nie jest z urodzenia warszawiakiem. Jak sam twierdzi, po mieczu jest Ślązakiem, po kądzieli Litwinem, a od 16 lat mówi na siebie, że jest warszawskim "słoikiem". Jego pasją jest gotowanie i podróżowanie, prowadzi również kulinarnego bloga takemycake.eu. Do swojej książki, nad którą spędził rok, przygotował fotografie potraw, które wykonał i okrasił je pięknymi tekstami.

Książka zachwyci niejedną osobę. Podzielona jest na takie rozdziały jak: Zakąski, Zupy, Dania główne, desery, restauracje, kuchnia żydowska i kęs na pożegnanie. W nich zawarł 52 przepisy dań, które zapisały się w historii Warszawy, potraw, które gościły nie tylko na królewskich stołach, ale także były znane wszystkim mieszkańcom, niezależnie od statusu społecznego.

Oczywiście w recenzji nie można wymienić wszystkich, ale o kilku chciałbym wspomnieć. Przede wszystkim o wcześniej wspomnianych pyzach z bazaru Różyckiego. "Pyzy gorące pyzy!" - krzyczały straganiarki, by zachęcić głodnych warszawiaków do zakupu i skosztowania. Pamiętam to, jak dziś, a przecież to było niespełna 40 lat temu! I kolejna rzecz, na której myśl, ślina cieknie mi w przełyku - schab w galarecie. Ta potrawa jest mi dobrze znana, bo mój brat jest kucharzem i robi ją wybornie, o czym nie raz się przekonałem. Zadziwił mnie też przepis na pastę z białej fasoli, którą sam przygotowuję... w Termomixie. Nie spodziewałem się, że w czasie wojny w Warszawie, gdy brakowało żywności, warszawiacy kreatywnością zachwycali niejednych. To w 1941 roku zamieszczono w książce kucharskiej (100 potraw oszczędnościowych) przepis, który niespodziewanie wykonałem w nowoczesnym sprzęcie.

Nie mogę zdradzić więcej. Musicie poznać historię tych wszystkich przepisów, poznać Warszawę z innej perspektywy. Posmakować potrawy... czytając o nich. Książka niezwykle starannie wydana z pięknymi zdjęciami autora oraz rysunkami miasta w wykonaniu Karoliny Kopiec. Na pewno warto komuś kupić na prezent.

A ja tylko mogę wrzucić zdjęcia pyz i schabu po warszawsku z bemowskiego Baru Country, gdzie pracuje mój brat.






Moja ocena:

Data przeczytania: 2022-01-07
× 18 Polub, jeżeli recenzja Ci się spodobała!

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki
Warszawa da się zjeść
Warszawa da się zjeść
Paweł Płaczek
10/10

Od pyz sprzedawanych w słoikach na kultowym Bazarze Różyckiego po słodką „Zygmuntówkę". Od anchois sprowadzonego przez królową Marię Gonzagę de Nevers po zupę pho, która przyjechała do nas wraz z Wie...

Komentarze
@Vernau
@Vernau · ponad 2 lata temu
To jest dobra konstelacja rodzinna.
Jeden brat w książkach, a drugi w dobrym jedzeniu 😊
× 5
@biegajacy_bibliotekarz
@biegajacy_bibliotekarz · około 2 lata temu
I jeszcze pracują 100 metrów od siebie :P
× 1
@landrynkowa
@landrynkowa · ponad 2 lata temu
Ślinotok nieunikniony :/
× 4
@tsantsara
@tsantsara · ponad 2 lata temu
Recenzja przekonuje do książki.:)
Poprawiłbym tylko dwie literówki w słowach: niejednego i niejednych (wielu?)
https://nck.pl/projekty-kulturalne/projekty/ojczysty-dodaj-do-ulubionych/ciekawostki-jezykowe/nie-jeden-i-niejeden,cltt,N
× 3
@Wiesia
@Wiesia · ponad 2 lata temu
Robiłam pierwszy raz w życiu pyzy, i to właśnie według przepisu z tej książki. Wyszło super (nie chwaląc się, nigdy nie jadłam lepszych) 😊
Warszawa naprawdę da się zjeść!
× 3
@jagodabuch
@jagodabuch · ponad 2 lata temu
Dobrze ze jestem w porze obiadowej
× 3
Warszawa da się zjeść
Warszawa da się zjeść
Paweł Płaczek
10/10
Od pyz sprzedawanych w słoikach na kultowym Bazarze Różyckiego po słodką „Zygmuntówkę". Od anchois sprowadzonego przez królową Marię Gonzagę de Nevers po zupę pho, która przyjechała do nas wraz z Wie...

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Pozostałe recenzje @biegajacy_biblio...

Sekrety domu. Bille. Tom 2
Na Potockiej, na Żoliborzu - odsłona druga i ostatnia

Gdy przeczytałem pierwszy tom Sekretów domu Bille, wiedziałem, że jak najszybciej muszę przeczytać drugi tom. I tak się stało. Wciągająca powieść obyczajowa z elementami...

Recenzja książki Sekrety domu. Bille. Tom 2
Jaskinie umarłych
Jaskinie... trzeba je zobaczyć...

Umieszczanie akcji powieści w moich uwielbianych turystycznie stronach to już na start ogromny plus dla autora. W tym przypadku dla pani Katarzyny Wolwowicz, której powi...

Recenzja książki Jaskinie umarłych

Nowe recenzje

How Does It Feel?
Nienawiść, fascynacja, pożądanie
@maitiri_boo...:

"How Does It Feel" to jedna z mroczniejszych podróży przez świat elfów, jakie miałam okazję w swoim życiu czytać. Nasyc...

Recenzja książki How Does It Feel?
Vendetta
Vendetta
@mrsbookbook:

Mia Caruso jest młodą kobietą, chwilę przed swoimi urodzinami dowiaduje się, że jej ojciec jest gangsterem. Jakby tego ...

Recenzja książki Vendetta
Dni w historii ciszy
Dni w historii ciszy
@Jezynka:

Lubię ciszę. Męczy mnie hałas, nieustanne trajkotanie, głośna muzyka. Lubię pobyć sam na sam ze swoimi myślami i dobrze...

Recenzja książki Dni w historii ciszy
© 2007 - 2024 nakanapie.pl