Suszonki. Zachowaj smak na dłużej recenzja

Suszonki. Zachowaj smak na dłużej

Autor: @Anna30 ·3 minuty
2020-08-15
Skomentuj
5 Polubień
Suszenie żywności zachowało się tak naprawdę od wielu lat i pokoleń w rodzinach. Tradycja ta zachowała do dzisiaj również i w mojej rodzinie. Z miłą chęcią zasuszamy nasze ulubione produkty, którymi uwielbiamy potem, zajadać się, delektować się ich smakiem przy kuchennym wspólnym stole.

Sięgając, po tę książkę autorstwa Pani Teresy Marrone pt. '' Suszonki Zachowaj smak na dłużej'' analizowałam wszelkiego rodzaju udzielane przez nią cenne porady i wskazówki dotyczące odpowiedniego kulinarnego podejścia związanego z główną tematyką- suszonki.

Istotną rolą w procesie suszenia jest przygotowanie oraz zwrócenie uwagi w I rozdziale – części I na naturalne metody zasuszania, w czym można suszyć, sprawdzenie cen produktów oraz użycie pozostałości zużytych produktach.

Osoby przebywające na dietach niskosodowych czy choćby nawet glutenowych, wegańskich, młode mamy, miłośnicy kempingów i podróżowania z plecakiem znajdą dla siebie odpowiednio i dobrane porady dotyczące wykorzystywania produktów zasuszanych, a następnie które mogą je spożywać.

W rozdziale II przedstawione zostały podstawowe metody suszenia, cel, pojęcie suszenia, temperatura, cyrkulacja powietrza, technika i sprzęt.

Została szczególnie zwrócona uwaga w tym II rozdziale na to: w jakiej to temperaturze suszyć żywność, wybór produktów i ich przygotowanie, zbieranie, suszenie, mycie, obieranie, obróbka wstępna, metody obróbki wstępnej, blanszowanie, blanszowanie w parze wodnej, blanszowanie w wodzie, blanszowanie w syropie, namaczanie, zanurzanie i spryskiwanie, namaczanie w soku owocowym, zanurzanie w roztworze miodu, spryskiwanie sokiem cytrynowym, suszenie żywności w skrócie, przechowywanie wysuszonej żywności, jak używać suszonych produktów.

Autorka podkreśla w III rozdziale części I na znaczącą rolę sprzętu do suszenia żywności, a w szczególności dehydratory segmentowe, piekarnik, suszenie na słońcu, bezpieczeństwo żywności, przygotowanie, czas suszenia.

W II część poświęcona została tematowi- jak suszyć żywność.

W rozdziale IV znajdziemy informacje dotyczące, jak można w odpowiedni sposób suszyć owoce i warzywa od A do Z.

W rozdziale V opisane zostały zioła i przyprawy, a w tym, jak są pożytkowane na co dzień. Przykład. Suszenie ziół, zbieranie i przygotowanie ziół do suszenia, podstawowe grupy ziół, suszenie ziół na powietrzu, suszenie ziół w dehydratorze, suszenie ziół w piekarniku.

Natomiast w rozdziale VI zaprezentowane były sposoby i do czego mają służyć mięsa zasuszone w domu. Przykład. Garść uwag na temat bezpieczeństwa żywności, suszenie mięs, czerwone mięsa i chudy drób, metody suszenia: czerwone mięso i drób, mielone mięso czerwone i drobiowe, metody suszenia: mielone mięso czerwone i drobiowe, szynka i bekon grzbietowy, metody suszenia, jerky, przygotowanie tradycyjnego mięsa jerky z całego mięsa, przygotowanie tradycyjnego mięsa jerky z mięsa mielonego, przygotowanie tradycyjnego mięsa jerky z całego mięsa poddanego obróbce cieplnej, przygotowanie jerky z mięsa mielonego poddanego obróbce cieplnej, marynaty do jerky.

W III części rozdział VII możemy zapoznać się z wiedzą na temat owocowych skórek, kandyzowane owoce i wiele innych opcji.

Ten rozdział dotyczy również, jak można przygotować, wykonywać różnego rodzaju przeciery za pomocą przecieraków do warzyw i owoców. Przykład. blender, sito do przecierania warzyw i owoców, sitko, robot kuchenny, maszynka do przecierania warzyw i owoców, ubijak do ziemniaków, tace i blachy do przecierów, robienie skórek owocowych i warzywnych, przepisy na skórki owocowe i warzywne, domowe potrawki dla dzieci, owoce kandyzowane.

W rozdziale VIII znajdują się przepisy z suszonych produktów spożywczych.

Moją szczególną uwagę w tej książce zwróciłam na następujące przepisy:

mieszanka do zupy grzybowo – jęczmiennej w słoiku, gorące płatki śniadaniowe z owocami, barszcz, chleb jabłkowy z patelni przyprawa do drobiu, mieszanka suszonych ziół włoskich, płatki warzywne, placek z suszonych jabłek z kruszonką, ciasteczka dyniowo – brzoskwiniowe, herbata z owoców róży.

Ważne jest zdrowe odżywianie się, a w szczególności zwrócenie uwagi na następujące składniki żywieniowe występujące w warzywach i owocach, a dzięki temu możemy kosztować w postaci różnego rodzaju sałatek, dodatków jako posypki. Co najważniejsze są one niskokalorycznymi i wzbogaconymi witaminami zdrowymi przekąskami zjadanymi z największą przyjemnością.

Książka ta jest doskonałym przykładem na to, że można, we właściwy sposób przygotowywać codzienne posiłki z użyciem wykorzystywanych nowych to przepisów na suszonki zachowując ich smak na dłużej.

Książka ta została napisana przez autorkę językiem zrozumiałym.

Elementem dodatkowym w tej oto książce są pięknie wykonane zdjęcia potraw, suszonek, grafika oraz została dopasowana do całości prezentująca się twarda oprawa.

Polecam mieć tę książkę w swojej kulinarnej kolekcji.

Moja ocena:

Data przeczytania: 2020-08-15
× 5 Polub, jeżeli recenzja Ci się spodobała!

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki
Suszonki. Zachowaj smak na dłużej
Suszonki. Zachowaj smak na dłużej
Teresa Marrone
10/10

Jak zrobić kalafiorowy popcorn, pikantny ocet ryżowy, herbatę z dzikiej róży, batoniki z suszonych owoców i mieszankę ziołową z chili? Jak przygotować pożywne i smaczne przekąski owocowo-czekoladowe,...

Komentarze
Suszonki. Zachowaj smak na dłużej
Suszonki. Zachowaj smak na dłużej
Teresa Marrone
10/10
Jak zrobić kalafiorowy popcorn, pikantny ocet ryżowy, herbatę z dzikiej róży, batoniki z suszonych owoców i mieszankę ziołową z chili? Jak przygotować pożywne i smaczne przekąski owocowo-czekoladowe,...

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Pozostałe recenzje @Anna30

Burza
Burza

Podjęłam się przeczytania książki pt. ''Burza'' I tom cykl The Darkening ze względu na nieznajomość twórczości autorstwa Pani Sunya Mara oraz bohaterów, z którymi to być...

Recenzja książki Burza
OdNowa! Znam Kościół, który żyje
OdNowa! Znam Kościół, który żyje

Zanim rozpoczęłam czytać książkę pt.''OdNowa! Znam Kościół, który żyje'', obejrzałam, dwa razy na kanale YouTube rozważania słowa Bożego ''Kwadransik ze Słowem''. Stwie...

Recenzja książki OdNowa! Znam Kościół, który żyje

Nowe recenzje

Jeleni sztylet
Świetny debiut!
@maitiri_boo...:

Wiecie co? W życiu nie powiedziałabym, że ta książka to debiut. Jest na to zwyczajnie zbyt dobrze napisana. Bardzo lubi...

Recenzja książki Jeleni sztylet
Armin
Armin Van Lander
@kd.mybooknow:

"Armin" to nie tylko podróż przez mroczne zakamarki przeszłości, ale także pełne namiętności i nieoczekiwanych zwrotów...

Recenzja książki Armin
Żywe trupy
ROMERO POWRACA ZZA GROBU
@mrocznestrony:

Jestem kolesiem z ery kaset wideo. Wiem, że to niemal prehistoria, że równie dobrze mógłbym pamiętać dinozaury biegając...

Recenzja książki Żywe trupy
© 2007 - 2024 nakanapie.pl