Co teraz? Jak żyć, kiedy wszystko stało się takie gorzkie? I przede wszystkim, co gotować? Dziś mam dla Was garść książek, których autorzy unikają cukru jak ognia!
W piosence, bez której nie może się odbyć żaden Sylwester, słyszymy „Gdy widzę słodycze to kwiczę”. A jak słodycze, to i cukier. Bo jak to można inaczej! Na deserek musi być przecież coś fajnego i słodkiego. Są jednak publikacje, które pomogą Wam zerwać z tym przekonaniem.
„Bez cukru, a słodkie”, Katarzyna Biłas
Brak cukru najczęściej kojarzy się z rezygnacją ze słodkiego smaku. Tymczasem autorka tej książki przekonuje nas, że takie poświęcenie wcale nie jest konieczne. „Bez cukru, a słodkie” to zbiór zdrowych i lekkich deserów, które nie zaszkodzą w odchudzaniu. |
||
„Bez cukru #kasiuniagotuje”, Katarzyna Burzyńska-Sychowicz
Czasem motywacją do zmiany diety są... dzieci. Rodzice chcą przecież dla nich jak najlepiej, tymczasem słodycze dostępne w sklepach, delikatnie mówiąc, nie zachwycają składem. Katarzyna Burzyńska-Sychowicz zdecydowała się wziąć sprawy w swoje ręce – zaczęła gotować zdrowo i bez dodatku cukru. |
||
„365 dni bez cukru”, Sarah Wilson
„Nie ma cukru w sklepie” to określenie trochę na wyrost. Może faktycznie brakuje go w wersji skrystalizowanej, jednak pozostał obecny w co drugim produkcie. Sarah Wilson postanowiła zerwać ze swoim uzależnieniem od cukru i unikać go w każdej postaci. Jak sama twierdzi, ta jedna decyzja rozwiązała wiele jej problemów zdrowotnych. Teraz dzieli się 8-tygodniowym programem odwykowym, w którym nie brak przepisów na lekkie i zdrowe desery. |
||
„Stewia. 151 słodkich przepisów bez cukru”, Przemysław Muszyński
Popularnym zastępstwem dla białego cukru jest stewia. W tej książce znajdziecie przepisy z jej użyciem. Nieważne, z jakiego powodu rezygnujecie z cukru, jak się okazuje, nie oznacza to od razu braku słodkiego smaku. |
||
|
||
|
„Free. Gotowanie bez glutenu, mleka, jajek, cukru”, Lena Tritto, Rossella Venezia „Free. Słodkości bez glutenu, mleka, jajek, cukru”, Rosella Venezia, Gabila Gerardi
Niektórzy chcą jednak wyeliminować ze swojej diety nie tylko cukier, ale też inne składniki. Te publikacje pomogą Ci gotować bez glutenu, mleka i jajek. Brzmi nierealnie? Jak się okazuje, takie dania istnieją, co więcej, mogą być też smaczne. Chociaż sama nie jestem zwolenniczką diety opartej na wykluczeniach, to lubię testować niecodzienne przepisy. W tych książkach znajdziecie wiele nietypowych dań albo tych tradycyjnych, ale przyrządzonych zupełnie inaczej. |
Jednak nie samym gotowaniem człowiek żyje. Przed wprowadzeniem zmian warto dowiedzieć się, czy to w ogóle jest potrzebne i jak bardzo.
„Bez cukru”, Martina Fontana
Ile tak naprawdę jemy cukru i dlaczego nam szkodzi? Jak twierdzi autorka tej publikacji, słodycze to nieodzowny element codzienności większości Polaków. Jednak mało kto sprawdza ile dodano go do niesłodkich produktów. O uzależnieniu od cukru, konsumenckich nawykach i producenckich trikach dowiecie się z tej publikacji. |
||
„Cukier. Cichy zabójca”, Richard Jacoby, Raquel Baldelomar
Czytasz tę listę i pewnie zastanawiasz się, czy jest Ci potrzebne ograniczanie cukru. Jeśli chcesz się tego dowiedzieć, koniecznie sięgnij po tę publikację. Znajdziesz w niej quiz oraz mnóstwo praktycznych wskazówek. Kto wie, może właśnie przyczyną Twoich dolegliwości jest słodkie życie. |
||
„Cukier dzieci nie krzepi”, Jacob Teitelbaum, Deborah Kennedy
Naukowe publikacje i porady lekarzy mogą przemówić do dorosłego odbiorcy, ale czy do dziecka? Jak ograniczać słodycze, kiedy ma się „na pokładzie” malucha, który nie wyobraża sobie dnia bez ulubionego napoju czy czekoladowej przekąski? Ten tytuł adresowany jest do rodziców, a jego celem jest wsparcie ich w procesie stopniowego usuwania cukru z diety całej rodziny. |
||
„Zastąp cukier. Cztery słodkie kroki do zdrowia”
No dobrze, powiedzmy, że zdecydujesz się na jakiś czas ograniczyć cukier. Ale czym go zastąpić? Jeśli to pytanie chodzi Ci teraz po głowie, to odpowiedź znajdziesz w tej publikacji. |
Jakie z tego mamy wnioski? Po pierwsze, bez cukru da się żyć, pod drugie, jeśli ktoś życzy Ci „słodkiego, miłego życia”, to pewnie ma złe intencje :) Jednak, dla odmiany, zupełnie poważnie, czy staracie się ograniczyć biały cukier w diecie? Szukacie w sklepach produktów, które go nie zawierają? A może macie swoją ulubioną książkę kulinarną, dzięki której gotujecie bez cukru?