Temat:

Zmiany, zmiany, zmiany

@kazal_ka
@kazal_ka
Admin 29 książek 539 postów
2019-12-02 13:12 #
Drodzy Klubowicze - Kanapowicze,
od dziś w Klubie będzie mnie wspierać mocno @katapika, więc ze wszelkimi tematami możecie śmiało zwracać się również do niej :)

# 2019-12-02 13:12
{}× 11
Odpowiedz
@kazal_ka
@kazal_ka
Admin 29 książek 539 postów
2020-01-10 12:34 #
Drodzy Klubowicze,
ze względu na to, że chcemy, żeby Klub Recenzenta z nakanapie.pl był widoczny w necie (szczególnie dla wydawnictw, co mam nadzieję przełoży się na liczbę wysyłanych do nas książek), od dziś proszę, aby przy każdej recenzji książki z Klubu, która ukaże się poza serwisem, umieścić informację "Książkę otrzymałem/otrzymałam z Klubu Recenzenta serwisu nakanapie.pl". Będę o tym przypominać przy każdej książce :)
# 2020-01-10 12:34
{}× 3
Odpowiedz
@sandrajasona
@sandrajasona
Bibliotekarz 1071 książek 727 postów
2020-01-10 14:50 #
Oj, ja dziś wpisałam trochę inaczej 
"Za egzemplarz do recenzji dziękuję portalowi @nakanapie.pl "

poprawić ??
# 2020-01-10 14:50
{}
Odpowiedz
@kazal_ka
@kazal_ka
Admin 29 książek 539 postów
2020-01-10 15:06 #
Nie trzeba :)
# 2020-01-10 15:06
{}× 1
Odpowiedz
@Johnson
@Johnson
362 książki 944 posty
2020-01-15 09:53 #
Wypozycjonujcie cały portal w googlach, żeby po wpisaniu tytułu książki wyskakiwał link do nakanapie.pl do stosownej strony z książką :) 
# 2020-01-15 09:53
{}× 1
Odpowiedz
@kazal_ka
@kazal_ka
Admin 29 książek 539 postów
2020-01-15 09:56 #
Och, bardzo byśmy chcieli! To niestety miesiące pracy jeszcze :) również Waszej ;)
# 2020-01-15 09:56
{}
Odpowiedz
@Johnson
@Johnson
362 książki 944 posty
2020-01-15 11:05 #
# 2020-01-15 11:05
{}
Odpowiedz
@sandrajasona
@sandrajasona
Bibliotekarz 1071 książek 727 postów
2020-01-15 13:57 #
A mi już pokazuje, wprawdzie nie na pierwszym miejscu ale jest :-)
nie wszystko, nie wiem od czego to zależy, ale ostatnio parę razy czegoś szukałam i mi się link do nas pojawił :-)
# 2020-01-15 13:57
{}× 1
Odpowiedz
@ziellona
@ziellona
Bibliotekarz 199 książek 555 postów
2020-03-27 15:23 #
@sandrajasona - PS. Wiem ze post jest stary:) ale myślę, że ta informacja i tak się przyda...
tak informacyjnie:
pozycjonowanie w Google zależy od wielu czynników. Od tzw SEO (czyli slow kluczy - tak konstruowane są np. artykuły sponsorowane (wkurzające chyba wszystkich :). My, jako czytelniko-opiniotwórcy możemy pomóc się "dobrze linkować" dużo pisząc :) - poważnie. Im więcej piszemy na kanapie, tym więcej (nawet bezwiednie) slow kluczy używamy. Do tego bardzo duży wpływ mają linki zewnętrzne - im bardziej kanapa jest linkowana w blogach, FB itd tym lepiej dla kanapy :) Najlepiej ponoć googlują się linki z zasobów pisanych czystym HTMLem (nie wiem czy tak jest nadal, kilka lat temu tak było), ale tez stron pisanych czystym html-em jest jak na lekarstwo.

No i przede wszystkim - jak szukamy książki popularnej, która jest "wszędzie" to kanapowa jej pozycja w Googlach będzie "gdzieś tam", ale jak szukamy książki mało popularnej to już kilka razy mi się zdarzyło, ze kanapa była pierwsza. Konkurencja jednak w tym zakresie jest nieprawdopodobna.

Co my mozemy zrobić, żeby nakanapie.pl pozycjonowało się wyżej?
- PIsać :) - recenzje, opinie i te pisaniny udostepniać tam gdzie chcemy udostępniać :)
- Ja dodatkowo zaczęłam pisać recenzje na wyłączność. Co oznacza mniej więcej tyle, że MAM NADZIEJĘ (pewności nie mam) że nikt sobie nie przywłaszczy tego tekstu - najeżonego słowami kluczami :) Nie wiem czy to ma wpływ, ale mam nadzieję, że ma :)
- linkować nakanapie.pl ile się da i gdzie się da. FB, blogi, strony www
- piszmy blogi - niech będą tematyczne wpisy i do tego kuuuuupa linków do na kanapie. Chociaż będą wewnętrzne (bo blog też jest nakanapie)
- Jeśli np ktoś prosi o polecenie czegoś do czytania.. nie piszmy mu "przeczytaj Puc Bursztyn i Goście", tylko dajmy mu linka do konkretnej książki nakanapie.
. To są malutkie kroczki, które roboty wyłapują.
- Wklejki na bloga - to pol minuty roboty. A podnoszą atrakcyjność naszego bloga i linkują do kanapy ( i jest to link zewnetrzny, jeśli blog jest prowadzony np na bloogerze - a zewnetrzne liczą się bardziej)

I poniżej to czego nie wiem:
- nie wiem, czy linkowanie ogólne jest lepsze, czy szczegółowe. - czy lepiej linkowac do nakanapie.pl, czy do konkretnej książki. Czy do list - tego nie wiem.
- Nie będziemy pierwsi - ale ... ja nie znam osoby, która klika pierwsze linki z wyszukiwania Google, bo wiadomo ze to sponsorowane (co nie znaczy że złe). Wystarczy jeśli naszą wytężona pracą nad opiniami i recenzjami wypracujemy sobie od 1-5 strony Google.

To co powyżej to jest moja wiedza sprzed kilku lat. Mogły się te roboty trochę wycwanić. Nie zmienia to faktu, że im więcej będziemy pisać i linkować do... to nie ma przeproś, musi to podziałać.


# 2020-03-27 15:23
{}
Odpowiedz
@fprefect
@fprefect
1214 książek 2994 posty
2020-03-27 15:26 #
A te SEO to jakie to są?
# 2020-03-27 15:26
{}
Odpowiedz
@kazal_ka
@kazal_ka
Admin 29 książek 539 postów
2020-03-27 22:27 #
WOW!!!


# 2020-03-27 22:27
{}
Odpowiedz
@mrbiggles
@mrbiggles
Admin 47 książek 241 postów
2020-04-01 10:50 #
Super wyczerpująca wiadomość, ze wszystkim się zgadzam, linki, recenzje na wyłączność, wklejki na bloga to rzeczy które pomagają nakanapie w rozwoju. Wydaje mi się że masz aktualne informacje :) nakanapie ma z miesiąca na miesiąc lepsze statystyki ruchu z google m.in dzięki takim wklejkom na bloga jak Twoja :) Dzięki!
# 2020-04-01 10:50
{}× 1
Odpowiedz
@ziellona
@ziellona
Bibliotekarz 199 książek 555 postów
2020-04-01 11:19 #
Tylko się cieszyć zatem :) Wklejka jest zrobiona przez jbuttona, nie jest moja :) - ale może - nie wiem który z Was dziabie tzw. content strony, bo się gubię :) - wstawcie info na stronie "wklej nas na Bloga", bo trochę ta informacja jest ukryta. I dodatkowo można by dodać infomację, że możliwa jest wklejka do kolejnej listy - mnie to rozwiązało problem z bibliografią na stronie (i dlatego jbuttona wielbię i biję pokłony:P). A takich osób które mają tematyczne strony trochę u nas jest.
Tematyczne strony--> tematyczne wklejki --> tematyczne listy.

# 2020-04-01 11:19
{}
Odpowiedz
@ziellona
@ziellona
Bibliotekarz 199 książek 555 postów
2020-04-01 12:22 #
@fprefect - odpowiedziałam pod spodem :) ale nasunęło mi się jeszcze jedno... Jak piszemy cokolwiek, piszmy dużo :) - wiem, odezwała się gaduła level master :P - słowa klucze same się pojawią. Jak dodajemy książkę, to jest tam taka linijka słowa klucze. Przyznaję, często o niej zapominam, szczególnie jak daję książki mega niszowe. Ale powinno tam być to co nam się kojarzy z daną książką.
I cholernie ważna rzecz.

Jak chcemy wpisać słowo kluczowe np. kultura ludowa, to skrypt chwyci tylko #kultura. Jak to zrobić, żeby chwycił kultura ludowa?
kultura-ludowa >> bez spacji, z myślnikiem
jeśli zastosujemy "_" tzw. policjanta (czyli krawężnik lub podkreślnik) to robot chwyci całość kultura_ludowa >> w efekcie nasz dwósłów się nie wyszuka przez roboty. Z myślnikiem się wyszuka.


Wszelkie skróty typu "kult. lud." też się nie nadają, bo nikt w google nie wklepie "poszukuję książki o kult.lud" :) - to takie moje przemyślenia dodatkowe do słów kluczy zwanych swojsko (po anglikańsku) keywordsami :)
Podsumowując:
kultura-ludowa - OK
kultura_ludowa - nieOK
kult. lud. - bardzo nieOK
# 2020-04-01 12:22
{}
Odpowiedz
@ziellona
@ziellona
Bibliotekarz 199 książek 555 postów
2020-03-27 15:47 #
Ha... i się wkopałam :) Przekleję Ci z Wiki, bo chyba to lepiej tlumaczą niz ja
SEO (ang. Search Engine Optimization) to w dosłownym tłumaczeniu optymalizacja pod silnik wyszukiwarki. To proces zorientowany na poprawę widoczności w organicznych wynikach wyszukiwania (organicznych – czyli nie tych płatnych, jak w przypadku Google reklama w formie linków sponsorowanych AdWords).
Slowa klucze dla nas to pewnie nakanapie, nakanapie.pl - no ale żeby nie zniknąć w tłumie należy tez dodać to o czym piszemy. Typu tytul ksiazki. Typ ksiazki i takie tam.
Ale - nigdy sie na tym nie skupiałam, a moja strona wyszukiwała sie idealnie (tematyka okołoturystyczna)- czegokolwiek nie szukałeś (z wyj. popularnych wakacji w grecji :) to byla na 1 stronie. Akurat mnie na tym nie zależało i nadal nie zależy, ale fakt jest faktem, Tylko ze ja na tej stronie dziennie potrafiłam napisać 2-3 artykuły tematyczne. I o to właśnie chodzi - nie skupiac sie na SEO (od tego są super świetnie platni specjaliści :) i na slowach kluczach tylko PISAC I LINKOWAC. I chyba wystarczy. Wydajem mniem siem...
# 2020-03-27 15:47
{}
Odpowiedz
Grupa

Klub Recenzenta

Grupa stworzona wokół tematu Klubu Recenzenta w serwisie nakanapie.pl
nakanapie.pl
{} {} {}
O nas Kontakt Pomoc Polityka prywatności Regulamin
© 2020 nakanapie.pl
Zrobione z {} na Pradze Południe
{}