365 obiadów

Lucyna Ćwierczakiewiczowa
7.3 /10
Ocena 7.3 na 10 możliwych
Na podstawie 4 ocen kanapowiczów
365 obiadów
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie
7.3 /10
Ocena 7.3 na 10 możliwych
Na podstawie 4 ocen kanapowiczów

Opis

To najsłynniejsza książka najznakomitszej XIX-wiecznej autorki poradników kulinarnych. Autorka podaje przepisy, z których warto skorzystać choćby z tej przyczyny, że stosowały je nasze babcie, a nie ma chyba dla książki kucharskiej lepszej rekomendacji niż autorytet babci.
Data wydania: 2004
ISBN: 978-83-7386-116-9, 9788373861169
Wydawnictwo: Nowy Świat
Mamy 3 inne wydania tej książki

Autor

Lucyna Ćwierczakiewiczowa Lucyna Ćwierczakiewiczowa
Urodzona 17 października 1826 roku w Polsce (Warszawa)
Lucyna von Bachman, primo voto Staszewska, secundo Ćwierczakiewiczowa – autorka książek kucharskich i poradników traktujących o prowadzeniu gospodarstwa domowego, publicystka. Pochodziła z von Bachmanów, rodziny znanej z niepospolitej ekstrawagancj...

Pozostałe książki:

365 obiadów Lucyny Ćwierczakiewiczowej Jedyne praktyczne przepisy konfitur, likierów, marynat, ciast itp. Kuchnia polska w przepisach Lucyny Ćwierczakiewiczowej 365 obiadów + jadłospis na cały rok 365 obiadów za pięć złotych Baby, placki i mazurki Jedyne praktyczne przepisy Poradnik porządku i różnych nowości gospodarskich
Wszystkie książki Lucyna Ćwierczakiewiczowa

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Czy ja dobrze widzę, że znasz książkę 365 obiadów? Koniecznie daj znać, co o niej myślisz w recenzji!
️ Napisz pierwszą recenzje

Moja opinia o książce

Opinie i dyskusje

@margota13
2020-11-24
5 /10
Przeczytane

Z ciekawości przejrzałam, poczytałam fragmenty, bo o pani Ćwierczakiewiczowej ostatnio głośno się zrobiło, ale... to nie moje klimaty, nie moja kuchnia. Poza tym, kto dzisiaj robi zupę rakową? Albo pieczyste z zająca? Kuchnia dla wybrańców. Dzisiejsza domowa kucharka pracująca na dwa etaty nie ma tu czego szukać. Ale można z książką się zapoznać w celach historycznych żeby wiedzieć co niegdyś jadali ci co kasę posiadali.

| link |
@ewoola
@ewoola
2014-04-17
10 /10
Przeczytane

Jedna z lepszych książek kulinarnych, jakie kiedykolwiek powstały. Niestety nie ma wznowień, a szkoda, bo Ćwierczakiewiczowa pisała nietypowym językiem i dokładnie opisywała kroki powstawania potraw.

| link |
KG
@kglozak
2023-02-20
7 /10
Przeczytane
@Beata_
2019-11-12
7 /10
Przeczytane

Cytaty z książki

O nie! Książka 365 obiadów. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
Dodaj cytat