Coraz częściej młodzi ludzie spędzają swój wolny czas na wspólnym, towarzyskim gotowaniu. W czasach niezliczonych punktów gastronomicznych, oferujących posiłki na wynos oraz kupowanych w supermarketach gotowych dań, gotowanie nie bywa już traktowane jako wyraz życiowej konieczności, ale hobby. Ważna staje się przyjemność, jaką ono sprawia, oraz delektowanie się przygotowanymi przez siebie potrawami. Ci, których nie zadowala posiłek z plastikowego pojemniczka będący nieokreślonego kształtu masą z dodatkiem benzoesanu sodu i o aromacie identycznym z naturalnym, chętnie sięgną po przepisy, które wykonuje się z produktów naturalnych. Ci, którzy chcą odpocząć w kuchni i uważają, że gotowanie posiada walor wyższej sztuki, a nie jest jedynie koniecznym etapem na drodze do zaspokojenia głodu, znajdą w książce z przepisami Lucyny Ćwierczakiewiczowej swoisty przewodnik po świecie dawnej kuchni.