Apetyty turysty O doświadczaniu świata w podróży

Anna Wieczorkiewicz
Apetyty turysty O doświadczaniu świata w podróży
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie

Opis

Książka odwołuje się do tekstów bardzo różnych - poczynając od klasycznych pozycji poświęconych turystyce (takich jak semiotyczne ujęcie Deana MacCannella) poprzez szczegółowe socjologiczne i antropologiczne analizy, jakie można znaleźć w Rocznikach Badań Turystycznych (Annals of Tourism Research), a kończąc na postmodernistycznej eseistyce. W toku narracji stopniowo ukazywane są pojęcia kluczowe dla współczesnych rozważań nad turystyką (takie jak na przykład ?autentyczność"). Zasadnicze znaczenie ma jednak tkanka rzeczywistości, jawiąca się za sprawą popularnych tekstów i obrazów (reklam, beletrystyki, filmów), posługujących się symbolami wziętymi z obszaru turystyki. Współtworzą one specyficzny, żywotny kulturowo język. Jak dotrzeć do tego języka? Jak zrozumieć potrzebę jego powstania? Czy to, że posługujemy się nim wpływa na sposób przeżywania naszego życia? Te właśnie kwestie kierują przedstawioną w książce refleksją.
Wstęp

CZĘŚĆ I
PRAGNIENIE AUTENTYCZNOŚCI

Rozdział 1
EUROPEJCZYK W NOWYM ŚWIECIE

„Święto smakoszy"
Celuloidowa droga do rozumienia
Ameryka z perspektywy stacji benzynowych
Strategie poznawania Ameryki

Rozdział 2
AUTENTYCZNOŚĆ

Autentyczność tracona - autentyczność poszukiwana
Autentyczność jako idea
Autentyczność zimna i gorąca

Rozdział 3
WSZYSTKO NA SPRZEDAŻ? AUTENTYCZNOŚĆ NA UŻYTEK TURYSTYKI

Pamiątki, kolekcje, fetysze
Pamiątki historyczne
Pamiątki etniczne
Sztuka turystyczna jako język
Biografie rzeczy i biografie ludzi
O ruchliwości rzeczy
O sprzedawaniu i kupowaniu autentyczności kulturowej
Dla kogo widowisko?

Rozdział 4
AUTENTYCZNOŚĆ DOŚWIADCZENIA

Fenomenologia doświadczeń turystycznych
Turysta w trybach doświadczania
Autentyczność poszukiwana - autentyczność odnajdywana
Problem ekspertów od autentyczności

CZĘŚĆ II
OGLĄDANIE ŚWIATA

Rozdział 5
MYŚL O PODRÓŻY I MYŚL W PODRÓŻY

Podróż jako tekst i podróż jako obraz
Podróż w topice filozoficznej
Montaigne
Kartezjusz
Monteskiusz
Rousseau
Podróż do kresu metafory

Rozdział 6
POCHWAŁA SPOJRZENIA TURYSTYCZNEGO

Turystyczne spojrzenia na świat
Poszukiwanie prawdziwych widoków
Turystyczna epifania znaczeń
Dźwięk tragedii - widok żałoby
Badawcze spojrzenie na turystykę

Rozdział 7
TURYSTA W TEATRZE ŚWIATA

Teatralna metafora
Uwięzieni w spektaklu
Spojrzenia z drugiej strony
Wyobraźnia turystyczna

CZĘŚĆ III
TURYSTYCZNY PROJEKT ŚWIATA

Rozdział 8
FOTOGRAFIE

Spojrzenie turystyczne/fotograficzne
Turystyczny horyzont widzialności
Homogenizacja - dekontekstualizacja - mistyfikacja
Pocztówki
„Pozdrowienia z innego świata"
Spojrzenie rodzinne. Fotografowie i konteksty historii życiowych
Podróż w stronę obrazów medialnych

Rozdział 9
FILMY TURYSTYCZNO-PRZYRODNICZE

Przestrzenie filmowych podróży
Po co wyruszać w świat?
Podróżnicy i tubylcy
Podróż do kraju kanibali
Kulisy turystycznej utopii
Problematyczne obrazy pierwotności
Bohaterowie zachodniego świata

Rozdział 10
REKLAMY

Kontekst badań
Oznakowanie świata
Rozległy, wspaniały świat
Zestaw turystycznych ról
Wakacyjny wehikuł fantazji
Wakacyjna miłość
Turysta - istota zmysłowa
Cielesność turysty
Status reklamowej utopii
Świat przedstawiony jako utopia społeczna
Świat przedstawiony jako świat mityczny
Szansa dla „nowej" tożsamości

CZĘŚĆ IV
SMAKOWANIE ŚWIATA

Rozdział 11
JEŚĆ JAK TUBYLCY

Zaproszenie do degustacji
Smakowite kęsy prawdziwego życia
Przecz z oglądactwem!
Smak prywatności
Jeść jak tubylcy - żyć jak tubylcy (strategia unikania oglądactwa)
Kulinarne odyseje

Rozdział 12
SMAK TURYSTYCZNY

„Dziedzictwo kulinarne"
Atrakcje kulinarne
Migracje ludności i migracje smaku
Kulinarna konkwista
Podróż przez smaki świata
Prawdziwe jedzenie i fantastyczne podróże
Historia na nowo przyprawiona
Turystyczne nienasycenie

Rozdział 13
KULTUROWA RETORYKA JEDZENIA

Perspektywa antropologii konsumpcji
Od komunii do komunikacji
Piękne ciało i piękne jedzenie
A gdyby tak ciało nie było z ciała...
Jedzenie - turystyczny gest

Rozdział 14
SMAK ETNOGRAFICZNY

Światy innych zmysłowości
Myślenie przez zmysły
Etnografia jako praktyka zmysłowości
Drogi do światów innych ludzi
Boczne drogi antropologii

Rozdział 15
O DZIELENIU I O POCHŁANIANIU (METODYKA ANATOMII I METODYKA KANIBALIZMU)

Kultura pożeraczy
Przewrotność metafory
Spotkanie kanibala z anatomem
O dzieleniu i pochłanianiu
O różnych sposobach poznawania świata

Data wydania: 2008
ISBN: 978-83-242-0946-0, 9788324209460
Wydawnictwo: Universitas
Stron: 396

Autor

Anna Wieczorkiewicz Anna Wieczorkiewicz
Urodzona w 1962 roku w Polsce
Anna Wieczorkiewicz – polska antropolożka kultury, profesor zwyczajny w Instytucie Etnologii i Antropologii Kulturowej Uniwersytetu Warszawskiego. Profesor nauk humanistycznych od 2012. Absolwentka Filologii Polskiej oraz Etnologii i Antropologii...

Pozostałe książki:

Monstruarium Muzeum ludzkich ciał : anatomia spojrzenia Apetyty turysty O doświadczaniu świata w podróży Wędrowcy fikcyjnych światów : pielgrzym, rycerz i włóczęga
Wszystkie książki Anna Wieczorkiewicz

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Coś mi się wydaje, że książka Apetyty turysty O doświadczaniu świata w podróży aż się prosi o Twoją recenzję. Chyba jej nie odmówisz?
️ Napisz pierwszą recenzje

Moja opinia o książce

Cytaty z książki

O nie! Książka Apetyty turysty O doświadczaniu świata w podróży. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
Dodaj cytat