Pieczeń, spaghetti, lasagne, a na deser – puszyste muffinki. Od kiedy rozpoznano u Ciebie chorobę, jak ognia unikasz ulubionych smakołyków? Dosyć tych poświęceń! Lekarka, która od lat zmienia dietę Amerykanów, napisała książkę przystępną i, co ważne dla chorego, optymistyczną. Nie poprzestaje na mówieniu, czego nie wolno. Wybiera to, co mogą jeść chorzy, i tworzy znakomite, proste przepisy. Poleca zapiekane klopsiki, ryż w sosie cytrynowym i słodycze, które wolno jeść bez wyrzutów sumienia. Odpowiada na pytania najczęściej zadawane gastrologom i dietetykom – o przyczyny, objawy i leczenie zespołu jelita drażliwego, a także te związane z życiem codziennym. Co wybierać w supermarkecie, a co w restauracji, jak „odchudzić” ulubione dania, których zasad przestrzegać ze szczególną starannością? Każdy przepis w poradniku zawiera szczegółowe informacje o wartościach odżywczych.