Compendium Ferculorum albo Zebranie Potraw

Stanisław Czerniecki
7 /10
Ocena 7 na 10 możliwych
Na podstawie 1 oceny kanapowicza
Compendium Ferculorum albo Zebranie Potraw
Lista autorów
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie
7 /10
Ocena 7 na 10 możliwych
Na podstawie 1 oceny kanapowicza

Opis

Gotowanie może być sztuką, kucharz może być artystą, tak jak był nim Stanisław Czerniecki na dworze Lubomirskich w Wiśniczu. Zbiór jego przepisów wydany w 1682 r. pod tytułem Compendium Ferculorum albo Zebranie Potraw uważany jest za pierwszą polską książkę kucharską. To zaskakujące dzieło traktuje nie tylko o procedurach, w wyniku których powstanie jadalna potrawa. Jest to również książka o tym, jak pobudzać smak i wyobraźnię, jak zaskakiwać biesiadników, czarować ich wyglądem i sposobem wydania potraw.
Data wydania: 2010
ISBN: 978-83-60959-01-5, 9788360959015
Wydawnictwo: Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie
Seria: Monumenta Poloniae Culinaria
Stron: 240

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Coś mi się wydaje, że książka Compendium Ferculorum albo Zebranie Potraw aż się prosi o Twoją recenzję. Chyba jej nie odmówisz?
️ Napisz pierwszą recenzje

Moja opinia o książce

Opinie i dyskusje

@ryszpak
2019-12-01
7 /10
Przeczytane Kulinaria Posiadam

Cytaty z książki

O nie! Książka Compendium Ferculorum albo Zebranie Potraw. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
Dodaj cytat
© 2007 - 2024 nakanapie.pl