Cytaty z książki "Czarny bez"

Do książki zostały dodane 16 cytatów przez:

@maciejek7 @maciejek7 (16)
Dodaj nowy cytat
Naukowcy zapytani o to, jakie owoce są obiektywnie najzdrowsze, bez wahania wskazują m. in. aronię, rokitnik, jeżyny i czarny bez.
Jest faktem, że osoby z obniżoną odpornością lub osłabionym układem odpornościowym są bardziej podatne na infekcje.
Fakt, że niektóre metody, rośliny czy substancje przez wieki były używane w celach leczniczych, nie zawsze oznacza, że są one skuteczne. Medycyna jest nauką, która stale się rozwija.
Otyłość to nie tylko stan wynikający z jedzenia zbyt dużej ilości pożywienia, wyboru niewłaściwych produktów spożywczych, cech genetycznych, czynników psychologicznych sprzyjających przejadaniu się czy małej ilości ruchu. Sprawa jest dużo bardziej złożona, niż się wydaje.
Czarny bez należy do owoców jagodowych o wyjątkowo dużej zawartości składników bioaktywnych i uważa się, że jest w stanie skutecznie przeciwdziałać otyłości i związanym z nią zaburzeniom metabolicznym.
Antocyjany zawarte w owocach czarnego bzu są również uznawane za składniki antynowotworowe, ponieważ u podłoża nowotworów leżą m. in. wspomniane już wyżej: stres oksydacyjny, szkodliwe reaktywne formy tlenu i azotu oraz przewlekły stan zapalny.
Ponieważ czarny bez wykazuje działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne, spektrum jego zastosowania w ochronie zdrowia może być bardzo szerokie.
Przetwory z czarnego bzu, szczególnie zimą, gdy brakuje świeżych wartościowych owoców - mogą być cennym wsparciem profilaktyki starzenia i chorób oczu (podobnie jak inne owoce jagodowe - suszone czy mrożone).