Czarny bez

Agata Lewandowska
10 /10
Ocena 10 na 10 możliwych
Na podstawie 1 oceny kanapowicza
Czarny bez
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie
10 /10
Ocena 10 na 10 możliwych
Na podstawie 1 oceny kanapowicza

Opis

Czarny bez rośnie niemalże na wyciągnięcie ręki – w twoim ogrodzie, w parku, w lesie. Nasze babcie robiły z niego soki i podawały go głównie na przeziębienie. Sok stosowano również w leczeniu grypy, w celu łagodzenia rozmaitych stanów zapalnych i objawów cukrzycy, a także jako lek moczopędny (np. przy wysokim ciśnieniu czy obrzękach). Miał on też działać wzmacniająco, poprawiać odporność i być doskonałym remedium na kaszel.

Współczesne badania naukowe potwierdzają, że właściwości lecznicze czarnego bzu to nie bajki. Wykazano bowiem, że owoce czarnego bzu mają właściwości przeciwutleniające, przeciwdrobnoustrojowe (m.in. przeciwbakteryjne) i przeciwzapalne.

W książce opisano liczne zastosowania czarnego bzu w profilaktyce i leczeniu różnych chorób. Jej autorka podpowiada też, w jaki sposób możesz wykorzystać te owoce w swojej kuchni i co możesz z nich przyrządzić, by poprawić swoje samopoczucie.



Data wydania: 2024-05-22
ISBN: 978-83-8151-846-8, 9788381518468
Wydawnictwo: RM
Stron: 127
dodana przez: maciejek7

Autor

Agata Lewandowska Agata Lewandowska Nazywam się Agata Lewandowska i od 2016 roku piszę i wydaję książki na tematy związane z dietą, zdrowym odżywianiem, odchudzaniem oraz żywieniem osób cierpiących na różne schorzenia (np. Hashimoto, celiakia, nadciśnienie, cukrzyca). To może zabrzmi ...

Pozostałe książki:

DMM. Dieta mało mięsa Dieta w chorobie Hashimoto Czarny bez Dieta zdrowych jelit Dietetyk na talerzu Hashimoto. Dieta i styl życia w chorobie Ciasta i desery dla diabetyków Detoks cukrowy. 8-tygodniowy program odwykowy Dieta anti-aging Przepisy na młodość Możesz jeść normalnie! Polska kuchnia bezglutenowa Schudnij bez diety. Życie bez liczenia kalorii Warzywa, które leczą. Przepisy na zdrowie i odporność
Wszystkie książki Agata Lewandowska

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Lekarstwo czy trucizna?

WYBÓR REDAKCJI
6.07.2024

Myślę, że chyba każdy zna czarny bez lub chociaż cokolwiek o nim słyszał, bo rośnie on wszędzie, najczęściej na nieużytkach, ale też w parkach czy obrzeżach lasów oraz przy drogach, możemy również znaleźć je w ogrodach. Ja też mogę się pochwalić krzakiem bzu czarnego, który posadziłam żeby mieć do jego kwiatów lub owoców stały dostęp. Nie jest zby... Recenzja książki Czarny bez

@maciejek7@maciejek7 × 30

Moja opinia o książce

Opinie i dyskusje

@maciejek7
2024-07-06
10 /10
Przeczytane konkurs poradniki Posiadam Ogród

Chociaż ja już od wielu lat robię rozmaite przetwory z kwiatów i owoców tej rośliny, to chętnie sięgnęłam po tę publikację. Dowiedziałam się nie tylko nowych faktów o czarnym bzie i jego zastosowaniu, ale mam w jednym miejscu wiele praktycznych przepisów, z których na pewno skorzystam, gdy tylko owoce staną się ciemne, bo tylko fioletowe, aż niemal czarne nadają się do przetworów. Pamiętam, że gdy po raz pierwszy zrobiłam sok z tych owoców, to miałam duże obawy przed jego stosowaniem, obawiałam się zatrucia. Lecz nic takiego się nie stało, a sok bardzo smakował (mimo specyficznego zapachu) dzieciom a później modyfikując skład (dodając innych owoców, np. cytrusów), stosowany jest w mojej rodzinie na wszelkie przeziębienia.
Agata Lewandowska w sposób klarowny i przyjemny opisuje zalety czarnego bzu oraz podpowiada jak go wykorzystać w naszej kuchni. Dlatego myślę, że w każdym domu powinna się znaleźć ta książeczka, bo podpowiada jak w prosty i tani sposób samemu zrobić specyfiki nie tylko na zimowy czas. I zamiast do apteki warto sięgnąć do własnej spiżarni.

× 3 | link |

Cytaty z książki

Czarny bez (Sambucus nigra L.) to dziko rosnąca. szeroko rozpowszechniona w naszym kraju (oraz w całej Europie) roślina.
Czarny bez (inaczej europejski bez lub dziki bez) należy do rodziny Adoxaceae. Jest to małe drzewo lub krzew o wysokości od 1 do 8 metrów i wyraźnym, specyficznym kwiatowym zapachu. Jego kora jest brązowawa, z podłużnymi spękaniami i głębokimi rowkami.
Roślinę tę można najczęściej spotkać w lasach, skwerach i zieleńcach, a także na polanach, w ogrodach i na podwórkach. Występuje często i bardzo obficie.
Owoce czarnego bzu nie nadają się do spożycia na surowo ze względu na zawartość glikozydów cyjanogennych. Na szczęście ich toksyczność jest na tyle niska, że ogrzewanie podczas przetwarzania wystarcza, by usunąć zagrożenie dla zdrowia.
Wszelkie przetwory z czarnego bzu są jak najbardziej bezpieczne, jeśli są prawidłowo przyrządzone i poddane obróbce termicznej. Na wszelki wypadek pozyskując do spożycia kwiaty lub owoce bzu, warto zaopatrzyć się w rękawiczki ochronne (przydadzą się także dlatego, że w trakcie tej czynności można się mocno pobrudzić).
Dodaj cytat
© 2007 - 2024 nakanapie.pl