Imbir. Uzdrawiająca moc

Agata Lewandowska
9.5 /10
Ocena 9.5 na 10 możliwych
Na podstawie 2 ocen kanapowiczów
Imbir. Uzdrawiająca moc
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie
9.5 /10
Ocena 9.5 na 10 możliwych
Na podstawie 2 ocen kanapowiczów

Opis

Od tysięcy lat stosowany jest jako remedium na wiele dolegliwości. Pomaga w leczeniu przeziębień, infekcji, reumatyzmu, dolegliwości bólowych czy trawiennych. Oto imbir. Współczesne badania naukowe potwierdzają jego cenne właściwości.

Z książki dowiesz się, jak działa imbir i jak można wspomóc nim leczenie różnych chorób oraz złagodzić codzienne dolegliwości. Poznasz najnowsze wyniki badań na temat skuteczności i różnorakich zastosowań tej rośliny. Dowiesz się, jak przyrządzić napar, który poprawi trawienie, i ile imbiru spożyć, żeby zmniejszyć ból i stan zapalny. Poznasz też sposoby na codzienne przemycanie imbiru do diety – nauczysz się robić pyszne napoje i odżywcze przekąski.

Data wydania: 2024
ISBN: 978-83-8151-895-6, 9788381518956
Wydawnictwo: RM
Stron: 128
dodana przez: maciejek7

Autor

Agata Lewandowska Nazywam się Agata Lewandowska i od 2016 roku piszę i wydaję książki na tematy związane z dietą, zdrowym odżywianiem, odchudzaniem oraz żywieniem osób cierpiących na różne schorzenia (np. Hashimoto, celiakia, nadciśnienie, cukrzyca). To może zabrzmi ...

Pozostałe książki:

DMM. Dieta mało mięsa Dieta w chorobie Hashimoto Imbir. Uzdrawiająca moc Lecznicze zioła i przyprawy Czarny bez Dieta zdrowych jelit Dietetyk na talerzu Hashimoto. Dieta i styl życia w chorobie Ciasta i desery dla diabetyków Detoks cukrowy. 8-tygodniowy program odwykowy Dieta anti-aging Przepisy na młodość Możesz jeść normalnie! Polska kuchnia bezglutenowa Schudnij bez diety. Życie bez liczenia kalorii Warzywa, które leczą. Przepisy na zdrowie i odporność
Wszystkie książki Agata Lewandowska

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

IMBIR - na zdrowie.

14.10.2024

"Imbir. Uzdrawiająca moc" to kolejna książka Agaty Lewandowskiej, w której autorka stara się przybliżyć czytelnikowi znane i mniej znane rośliny wpływające na nasze zdrowie, czyli te mające uzdrawiającą moc. Tym razem poznamy uzdrawiające właściwości imbiru - znane już od wieków i potwierdzone aktualnymi badaniami naukowymi. Dowiemy się, na co moż... Recenzja książki Imbir. Uzdrawiająca moc

@maciejek7@maciejek7 × 25

Moja opinia o książce

Opinie i dyskusje

@CzarnaLenoczka
@CzarnaLenoczka
2024-10-22
10 /10

Imbir – niezwykle popularna przyprawa dostępna w każdym większym markecie jako świeży korzeń czy w wersji suszonej jako proszek. Dziś znaleźć możemy go w maściach przeciwbólowych i rozgrzewających, zimowych herbatach, syropach i kapsułkach z suplementami, na Wschodzie zaś od tysiącleci traktowany jest jako niezwykłe lekarstwo, remedium na prawie wszystkie choroby i nieszczęścia – prawdziwe superfood!

Imbir. Uzdrawiająca moc to króciutkie ale bardzo treściwe kompendium wiedzy o imbirze. Dowiecie się z niego co tak naprawdę odpowiada za jego uzdrowicielską moc, czemu tak świetnie sprawdza się w kuchni i na jakie schorzenia pomaga. Agata Lewandowska nie tylko tłumaczy o co chodzi ‘z tym całym imbirem’ ale dzieli się również licznymi przepisami i ciekawostkami na temat tego niezwykłego kłącza.

Dla mnie ta książka to zdecydowane 10/10, króciutka ale wypakowana informacjami. Ciekawa i jednocześnie nie przytłaczająca nadmiarem naukowych terminów, bo jak sama autorka pisze – to nie podręcznik.

Tym co rzuciło mi się w oczy i uważam, że należy bardzo docenić to zdrowe podejście autorki tak do imbiru jak i kwestii doleczania się ziołami, bez konsultacji z lekarzem. Agata Lewandowska kilkukrotnie podkreśla, że „dawka czyni truciznę” a co jednemu pomaga, innemu może zaskoczyć. Dlatego nawet imbir – wydałoby się niepozorna roślina – stosowany musi być z rozsądkiem.

...

| link |
@maciejek7
2024-10-12
9 /10
Przeczytane diety hobby poradniki Posiadam konkurs

Cytaty z książki

Kłącze imbiru, czyli rośliny o nazwie Zingiber officinale Roscoe, jest naturalnym środkiem łagodzącym ból, stany zapalne, niestrawność, nudności i wymioty. Po napary z imbiru od wieków chętnie sięgają kobiety w ciąży borykające się z porannymi mdłościami.
Jadalną częścią imbiru jest kłącze, czyli podziemna łodyga. Imbir wyglądem przypomina rozgałęziony korzeń. Jest żółty i soczysty w środku, a na zewnątrz pokryty suchą beżową skórką. Jego smak można określić jako słodko-orzeźwiający, lekko cytrusowy, a zarazem bardzo pikantny.
Imbir uprawia się w największych ilościach na terenie Chin, Indonezji, Nigerii, Filipin, Tajlandii i Indii.
Imbir zawiera również składniki mineralne, witaminy, włókno pokarmowe, polisacharydy (istotne dla kondycji naszej flory jelitowej), lipidy (tłuszcze) i kwasy organiczne, które mogą być ważne dla naszej gospodarki cukrowej, chociaż imbir nie jest ich najobfitszym źródłem.
Jednym z najlepszych sposobów ochrony przed stresem oksydacyjnym są przeciwutleniacze (antyoksydanty), które dostarczamy do organizmu wraz z żywnością.
Dodaj cytat