Recenzje książki "Czas tajemnic"

Dodaj swoją recenzję

Tajemniczy czas dzieciństwa

26.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Moją drugą – zaraz po literaturze – wielką miłością jest Francja, język francuski i wszystko, co z nimi związane. Marcel Pagnol, którego książkę chcę Wam przedstawić, to nieżyjący już francuski pisarz i reżyser. Jest jedną z ikon francuskiej kultury. Chyba nie ma Francuza, który nie znałby jego nazwiska. Ja już od dłuższego czasu chciałam się zapo... {} Recenzja książki Czas tajemnic

zapach tymianku, lawendy, dzieciństwa...

17.12.2012

Kiedy zaczynałam czytać tę książkę, od razu przypomniało mi się moje dzieciństwo u babci, na wsi. Beztroskie, ciepłe, wesołe dni, gdy nie można się było nudzić, a czas pędził jak szalony, człowiek był wtedy taki szczęśliwy, choć nie do końca zdawał sobie z tego sprawę i to rozumiał, ponieważ był jeszcze dzieckiem. Dopiero teraz po latach wiem, jak... {} Recenzja książki Czas tajemnic

Stosunki damsko-męskie

29.07.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jak pamiętacie wakacje opisane w poprzedniej książce upłynęły głównie pod znakiem zabawy w Indian, polowań na ptactwo i pierwszej prawdziwej przyjaźni. Mały Marcel przez cały rok tęsknił za przyjacielem Lilim, pisał listy i marzył o włóczęgach po prowansalskich wzgórzach. 10 miesięcy udręki i marzeń o wolności zeszło jednak na drugi plan za spraw... {} Recenzja książki Czas tajemnic

Czas tajemnic

13.07.2012

Po raz pierwszy miałam przyjemność czytać powieść autorstwa Marcela Pagnola. I przepadłam, przepadłam całkowicie. Od pierwszej strony autor raczy nas opisami pachnącej lawendą i tymiankiem Prowansji. Krainie, w której gorące słońce pobudza i wznieca zapachy słodkich owoców i dojrzałych oliwek. Właśnie w takich okolicznościach wychowuje się bystry o... {} Recenzja książki Czas tajemnic

Klimatyczna opowieść o dojrzewaniu

3.07.2012

Tym razem sięgnęłam po kontynuację cyklu Wspomnienia z dzieciństwa pióra francuskiego pisarza Marcela Pagnola – Czas tajemnic. Jest to kolejna opowieść o perypetiach Marcela. Zbliża się koniec wakacji, a jego przyjaciel musi pomagać swemu ojcu w pracy. Tymczasem chłopiec poznaje Izabellę i po raz pierwszy się zak... {} Recenzja książki Czas tajemnic

CZAS TAJEMNIC - MARCEL PAGNOL

18.06.2012

Marcel Pagnol był niezwykle popularnym i cenionym francuskim dramaturgiem, prozaikiem oraz reżyserem teatralnym i filmowym. Dorastał w Marsylii razem ze swoim młodszym rodzeństwem. Okres letnich wakacji cała rodzina spędzała w wiosce La Treille (obecna dzielnica Marsylii), o czym właśnie między innymi opowiada w autobiograficznym cyklu Wspomnień z ... {} Recenzja książki Czas tajemnic

Dalsza część powrotu do dzieciństwa...

18.05.2012

Marcel Pagnol urodził się 28 lutego 1895 roku w Aubagne. Jego ojciec Joseph był nauczycielem, a matka Augustine, krawcową. Założył wraz z kolegami szkolnymi czasopismo literackie „Fortunio”, przemianowane później na „Les Cahiers du Sud”. Wyższe studia w Université d'Aix-en-Provence zakończył zdobyciem dyplomu nauk humanistycznych w dziedzinie liter... {} Recenzja książki Czas tajemnic

Kayu Manis Recenzja '' Czas Tajemnic ''

15.05.2012

Książka Marcela Pagnola pt. '' Czas Tajemnic '' to nic innego jak pamiętnik autora. Poznajemy go jako młodego chłopca, który wprowadza nas kawałek po kawałku w swój świat. Możemy poznać wszystko '' od kuchni ''. Chłopiec pokazuje nam ważne wartości takie jak; przyjaźn, odpowiedzialność za drugiego człowieka, szacunku do starszych osób czy walka o ... {} Recenzja książki Czas tajemnic

nakanapie.pl
{} {} {}
O nas Kontakt Pomoc Polityka prywatności Regulamin
© 2020 nakanapie.pl
Zrobione z {} na Pradze Południe
{}