Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.), część I, Zboża i produkty zbożowe w źródłach medycznych antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.)

Zofia Rzeźnicka, Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak
Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.), część I, Zboża i produkty zbożowe w źródłach medycznych antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.)
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie

Opis

Książka przedstawia szczegółową analizę ewolucji poglądów starożytnych i wczesnośredniowiecznych autorów na temat dietetyki i ocenia wartość dzieł medycznych dla historii jedzenia i gastronomii. Autorzy przebadali wybrane traktaty medyczne i dietetyczne, spisane pomiędzy II i VII w. n.e., tj. od momentu ukonstytuowania się doktryn i poglądów dietetycznych za sprawą działalności i pisarstwa Galena aż do czasu skomponowania encyklopedii medycznej przez Pawła z Eginy i powstania anonimowego dzieła O pokarmach (De cibis). Poprzez te stulecia wypłynęło wiele pism i traktatów, które w zgodzie z założeniami szkoły hipokratejskiej podkreślały i rozpisywały rolę żywności w utrzymaniu i przywracaniu zdrowia; zebrane i porównywane, umożliwiają przegląd zmian i rozwoju w diecie ludności wschodniej części basenu Morza Śródziemnego.

Autorzy zajęli się fundamentalną grupą pokarmów, tj. zbożami i produktami zbożowymi, poddając drobiazgowym dociekaniom pszenicę (zwyczajną i twardą, płaskurkę, samop- szę, orkisz), jęczmień, proso i włośnicę ber, owies, żyto i ryż. Prezentowana praca może okazać się pomocna zarówno dla historyków, filologów, badaczy dziejów jedzenia, dietetyki i medycyny, jak i dla szerokiego kręgu fascynatów antyku i Bizancjum.

Pracę tę można śmiało nazwać pionierską. Sama klasyfikacja zbóż i produktów zbożowych spotykanych w literaturze antyku i wczesnego średniowiecza wymagała wnikliwego przejrzenia obszernej bazy źródłowej. A jeśli dodamy do tego aspekt dietetyczno-medyczny i przebadanie opinii autorów starożytnych na temat wpływu omawianych produktów na zdrowie, książkę z całą pewnością można uznać za przełomową. Nikt wcześniej ani w Polsce, ani poza nią, nie dokonał tak kompleksowej i przekrojowej analizy aspektów dietetycznych i medycznych antycznej i wczesnośredniowiecznej kuchni.

z recenzji prof. Piotra Kochanka (KUL)


Byzantina Lodziensia XVI
Cele badawcze pracy – Maciej Kokoszko 1

Wstęp. Wiedza o pokarmach w źródłach medycznych. Dietetyka, farmakologia i sztuka kulinarna – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka 5

Rozdział I. Pszenice antyku i Bizancjum – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak 27
1. Krótka historia pszenicy – Krzysztof Jagusiak 27
2. Pszenica zwyczajna i pszenica twarda (pyrós) 45
2.1. Miejsce pszenicy pyrós w diecie (II–VII w.) – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak 45
2.2. Pszenica. ocena dietetyczna – Krzysztof Jagusiak 56
2.3. Pszenica. Dane kulinarne – Maciej Kokoszko 117
2.4. Rola pszenicy zwyczajnej i twardej w procedurach medycznych – Krzysztof Jagusiak 188
3. Pszenica samopsza (tífe) 243
3.1. Pszenica samopsza. Rola w diecie w okresie pomiędzy II a VII w. – Maciej Kokoszko 243
3.2. Pszenica samopsza. ocena dietetyczna – Maciej Kokoszko 246
3.3. Pszenica samopsza. Dane kulinarne – Krzysztof Jagusiak 258
3.4. Rola pszenicy samopszy w procedurach medycznych – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak 263
4. Pszenica płaskurka (dzeiá) 266
4.1. Rola pszenicy płaskurki w diecie pomiędzy II a VII w. – Maciej Kokoszko 266
4.2. Pszenica płaskurka. ocena dietetyczna – Krzysztof Jagusiak 274
4.3. Pszenica płaskurka. Dane kulinarne – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak 279
4.4. Rola pszenicy płaskurki w procedurach medycznych – Maciej Kokoszko 286
5. Orkisz (ólyra) 292
5.1. Rola orkiszu w diecie pomiędzy II a VII w. – Krzysztof Jagusiak 292
5.2. Orkisz. ocena dietetyczna – Maciej Kokoszko 298
5.3. Orkisz. Dane kulinarne – Krzysztof Jagusiak 304
5.4. Rola orkiszu w procedurach medycznych – Krzysztof Jagusiak 309

Rozdział II. Jęczmień – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka 311
1. Krótka historia jęczmienia – Krzysztof Jagusiak 311
2. Rola jęczmienia w diecie (II–VII w.) – Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka 328
3. Jęczmień. ocena dietetyczna – Krzysztof Jagusiak 338
4. Jęczmień. Dane kulinarne – Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka 366
5. Rola jęczmienia w procedurach medycznych – Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka 403

Rozdział III. Proso i włośnica ber – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka 439
1. Krótka historia prosa i włośnicy ber – Krzysztof Jagusiak 439
2. Proso i włośnica ber. ocena dietetyczna – Maciej Kokoszko 448
3. Proso i włośnica ber. Dane kulinarne – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka 459
4. Rola prosa i włośnicy ber w procedurach medycznych – Zofia Rzeźnicka 470

Rozdział IV. Owies – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka 485
1. Krótka historia owsa – Krzysztof Jagusiak 485
2. Owies. ocena dietetyczna – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka 495
3. Owies. Dane kulinarne – Zofia Rzeźnicka 502
4. Rola owsa w procedurach medycznych – Maciej Kokoszko 511

Rozdział V. Ryż – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka 515
1. Krótka historia ryżu – Krzysztof Jagusiak 515
2. Ryż. ocena dietetyczna – Maciej Kokoszko 524
3. Ryż. Dane kulinarne – Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka 531
4. Rola ryżu w procedurach medycznych – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka 537

Rozdział VI. Żyto – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka 551
1. Żyto. Wiadomości ogólne 551
2. Właściwości dietetyczne oraz zastosowania medyczne i kulinarne żyta 553

Wnioski końcowe – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka 557
Słowniczek prozopograficzny 569
Słowniczek terminów greckich 591
Wykaz skrótów 605
Bibliografia 609
Źródła 609
Opracowania 618
Summary 643
Indeks osób 657
Indeks nazw geograficznych i etnicznych 665

Data wydania: 2016
ISBN: 978-83-7969-446-4, 9788379694464
Wydawnictwo: WUL - Wyd. Uniwersytetu Łódzkiego
Cykl: Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.), tom 1
Seria: Byzantina Lodziensia
Stron: 680
dodana przez: AnotherOne

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Czy ja dobrze widzę, że znasz książkę Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.), część I, Zboża i produkty zbożowe w źródłach medycznych antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.)? Koniecznie daj znać, co o niej myślisz w recenzji!
️ Napisz pierwszą recenzje

Moja opinia o książce

Cytaty z książki

O nie! Książka Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.), część I, Zboża i produkty zbożowe w źródłach medycznych antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.). czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
Dodaj cytat

Pozostałe książki z cyklu

Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.), część II, Pokarm dla ciała i ducha
Dietetyka i sztuka kulinarn...
Maciej Kokoszko
Prezentowany tom kontynuuje cykl książek poświęconych historii jedzenia, dietetyki i medycyny w ant...
Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.), część III. Ab ovo ad γάλα. Jajka mleko i produkty mleczne w medycynie i w sztuce kulinarnej (I-VII w.)
Dietetyka i sztuka kulinarn...
Zofia Rzeźnicka, Maciej Kokoszko
Niniejsza publikacja jest kontynuacją wieloletnich, wspólnie prowadzonych przez Autorów badań nad d...